Kiinalainen ruoanlaitto on ihanan monipuolista. Wokkiruoat valmistuvat arjessa todella nopeasti. Fiilistelypäivinä voi taas haudutella keittoja tai tehdä vaikkapa dim sumeja. Erilaisia wokkikastikkeita on lukemattoman paljon, ja jo muutamalla kastikepullolla saat tehtyä todella monenlaisia eri makuja. Olen kokannut viime aikoina tässä blogissa aika paljon klassisia yhdysvaltain-kiinalaisen keittiön reseptejä, joten tässä on sekä niitä että klassisempaa kiinalaista.
Kiinalainen ruoka sopii erinomaisesti yhteen kasvissyönnin kanssa. Maassa on pitkät perinteet tofun, sienten ja seitanin käytöstä, joten monet annoksista voi tehdä helposti myös vegaanisena.
Pari tekniikkavinkkiä kiinalaisen ruoan tekoon:
- Kiinalainen ruoka vaatii suhteellisen varusteltua maustekaappia. Hyvä puoli tässä on, että kun ne kerran hankkii, asiaa ei tarvitse murehtia uudelleen ihan heti. Olen kirjoittanut aiheesta enemmän täällä. Kymmenellä mausteella pääsee jo hyvin alkuun.
- Käytän monissa resepteissä tofua. Täältä löydät lisää tietoa tofun paistamisesta, silken-tofun höyryttämisestä ja tofun friteeraamisesta.
- Wokkipannun sijaan voi hyvin käyttää paistinpannua. Kun paistat wokkihenkistä ruokaa, pannu kannattaa pitää hyvin kuumana. Paista kasvikset tarvittaessa useassa erässä.
Kiinalainen kanaton salaatti – ja miksi ysärinostalgia puhuttelee?
Kiinalainen salaatti ottaa inspiraationsa 1990-luvun kiinalaistyylisestä kanasalaatista. Juuressalaatti sai myös miettimään ysärinostalgiaa.
Currykastike kiinalaiseen tyyliin & ruokien hinnoista, osa 2
Curry-wokki. Olin miettinyt pitkään, että olisi kiva tehdä joku wokkikastike, jossa käytettäisiin curryjauhetta. Sellainen löytyikin…
Kiinalainen tulinen málà-kastike: herkullisten nuudelikeittojen salaisuus
Kiinalainen mala-tahna tuo potkua kaikkiin kiinalaishenkisiin ruokiin. Käytän itse tätä tahnaa erityisesti nuudelikeittojen maustamiseen. Siitä…
Tulinen sichuanilainen wokkikastike
Tulinen sichuanilainen wokkikastike toimii erinomaisesti päiviin, kun haluat ruoan, joka valmistuu nopeasti. Tämä itsetehty wokkikastike…
Vahva kiinalainen kasvisliemi – täynnä makua
Kiinalainen kasvisliemi upean vahvan makuinen. Siihen tulee paljon aromaattisia mausteita sekä paahdettuja kasviksia. Tämä keitto…
Jian bing – Kiinalainen tortilla pannulla
Nopea tortilla paistinpannussa kiinalaiseen tyyliin. Joulunpyhät lähestyvät, ja ainakin mulla yleismeininki on vielä tosi kiireinen….
Kiinalainen maissi-nakkikeitto: 10 minuutissa valmista
Helppo kiinalainen nakkikeitto valmistetaan kasvisnakeista ja tölkkimaissista. Se on täydellinen keitto flunssaiselle päiville. Sekä hetkiin,…
Kiinalainen höyrytetty munakoiso
Kiinalainen höyrytetty munakoiso on sichuanilaisen keittiön klassikkoannoksia. Munakoiso muuttuu höyrystyessään ihanan pehmeäksi. Pehmeä rakenne mätsää…
Paras paistettu riisi – ja kaikki niksit
Paistettu riisi on yksi kiinalaisen keittiön kulmakiviannoksista. Se on nopea ja edullinen, sekä todella yleinen…
Kiinalaiset chow mein -nuudelit: Helppoa ja herkullista
Chow mein eli paistetut nuudelit ovat nopeita ja helppotekoisia. Kiinalainen nuudeliresepti tehdään vehnänuudeleihin. Kastikkeen ainekset…
Mitä mausteita kiinalainen ruoanlaitto vaatii? – Oma maustekaappini
Tässä ohjeessa…
Hoisin-kastike: Mitä se on & miten sitä käytetään?
Hoisin-kastike on tärkeä osa kiinalaista ruoanlaittoa ja etenkin kantonilaista keittiötä. Se on todella yleinen aines…
Soijasuikaleet sichuanilaisessa kastikkeessa – tulista ja hyvää
Soijasuikaleet sopivat hyvin kiinalaiseen ruoanlaittoon ja varsinkin wokkiruokiin. Ne sisältävät paljon proteiinia ja vähän rasvaa….
Kenraali Tson tofu – kiinalainen klassikkoruoka
Kenraali Tson kastike on yksi yhdysvaltain-kiinalaisen keittiön klassikkoruoista. Klassisisessa versiossa annos tehdään kanasta, mutta tämä…
Seesaminuudelit – maapähkinävoita ja rapeaa chiliä
Maapähkinävoikastikkeen kanssa tarjotut nuudelit ovat nopeaa ja herkullista syötävää. Parhaimmillaan nämä seesaminuudelit valmistuvat vartissa. Vähän…
Kukkakaali kung po -kastikkeessa
Herkullinen kung po -kastike sopii ihanasti tofulle tai kukkakaalille. Kiinalainen resepti on makea, mutta ei…
Kasvismakkaraa sichuanilaisittain
Sichuanilaistyylinen wokkiruoka valmistuu kasvisryynimakkarasta ja on reilusti tulinen. Kasvisryynärit ovat vahvoja maultaan, ja ne toimivatkin…
Lo mein – nuudeliresepti: Pikaruokaa parhaimmillaan
Lo mein -nuudeliresepti valmistuu tosi nopeasti, noin 20 minuutissa. Kiinalainen resepti sopii päiviin, jolloin jotain…
Paras mapo tofu – vegaaninen resepti
Mapo tofu on yksi kiinalaisravintoloiden rakastetuimmista ruoista. Tähän reseptiin tulee soijarouhetta ja tofua sekä reilusti…
Kiinalaiset paistetut pavut – Nopea kasvislisuke
Paistetut vihreät pavut sopivat huippuhyvin kiinalaisen ruoan kanssa. Nopea wokkiruoka valmistuu pakastepavuistakin. Helppo kasvislisuke sopii…
Porkkanan naatit kiinalaisittain – nopeat wokkikasvikset
Wokatut porkkanan naatit on mukava ja nopea kasvislisuke. Kiinalaiseen tyyliin tehty resepti sopii hyvin kaveriksi…
Dandan-nuudelit ihanan hoisin-soijarouheen kanssa
Dandan-nuudelit ovat olleet viime vuosina yksi kiinalaisen keittiön hittiannoksista. Tämän vegaanisen reseptin jippo tulee ihanasta,…
Rapea paistettu munakoiso, kiinalaisella säväyksellä
Paistettu munakoiso on upeaa ruokaa. Tässä kiinalaisessa munakoisojen ohjeessa päämausteet ovat suola ja pippuri. Se…
Kasviksia hoisin-kastikkeessa – Helppo pääruoka kasviksista
Kiinalainen hoisin-kastike on tosi monikäyttöinen, joten mulla on itselläni sitä lähestulkoon aina jääkaapissa. Helppous on…
Näin teet wokatut perunat – mausteiset kesäperunat
Miksi perunoiden wokkaaminen ei ole koskaan tullut aiemmin mieleeni? Ihmettelin sitä ääneen kun maistoin näitä…
Hapanimeläkastike tofulle ja kasviksille
Tämä kiinalaisen hapanimeläkastikkeen resepti on yksi luottoresepteistäni. Kokkaan sitä usein, varsinkin osana laajempaa kiinalaista kattausta….
Helppo kiinalainen kastike – kuin kiinalaisessa ravintolassa
Tämä helppo kiinalainen kastike on taattu yleisön suosikki. Se on makea, ei liian mausteinen, ja…
Helppo kiinalainen mäiskykurkku
Tämä helppo kiinalainen kurkkusalaatti on mulle ehkä se kaikkein yleisin lisuke, kun teen kiinalaista ruokaa….
Paras hot and sour – aasialainen keitto tofulla
Hapantulinen keitto kuuluu monien Yhdysvaltojen kiinalaisten ravintoloiden ruokalistalle, ja reseptien kirjo on valtava. Happaman ja…
David Changin kevätsipuli-inkivääri -kastike
Tämä relissityylinen kastike on musta yksi parhaista kastikkeista kasviksille, sillä se on tosi yleiskäyttöinen. Se…
Kevätsipulipannukakut – kesäsipulin varret hyvään käyttöön
Kesäsipuleiden aika on käsillä. Miten paljon mahdollisuuksia! Kerrankin on helppoa kokata kaikkia kevätsipulia vaativia reseptejä,…
Höyrytetty silken-tofu ja seesamikastike
Mulla on hankala suhde silken-tofuun. Kaupan hyllyillä kuvittelen, että minä se olenkin oikein kunnon silken-tofun…
Maapähkinä-hoisin -dippikastike
Jos pidät pähkinäkastikkeista, tämä resepti on juuri sinulle. Hoisin-maapähkinäkastike on vähän kuin sataykastike, mutta ilman…
Petollisen tulinen dry pot – Sezchuanin keittiön ihanuuksia
Varoituksen sana: Tämä resepti on oikeasti tulinen. Jos maistat sitä, ja se se ei maistu…
Sezchuanilainen chiliöljy
Sezchuanin alueen keittiöön kuuluva chiliöljy on yksi hyödyllisimmistä yleismausteista kiinalaishenkisessä ruoanlaitossa. Nuudelit, riisi, dumplingit, tattari…
Kaura-chilicrisp – hyvä syy tehdä crispy chili -kastike itse
Rapea, sopivan tulinen mausteöljy, joka piristää mitä tahansa ruokaa – Toivoisin, että mulla olisi tätä…
Mustatorvisieni-seitan-nuudeliwok: Kiinalaishenkistä ruokaa syksyn sienistä
Olen etsiskellyt viime aikoina mukavia kiinalaishenkisiä reseptejä, joihin voisi käyttää tämän syksyn erinomaista sienisatoa. Tämä…
Bataattidumplingit
Bataatti sopii kiinalaisiin dumplingseihin erinomaisesti. Kaunis oranssi erottuu helposti muiden dim sumien joukosta. Höyrytettynä se…
Sieni- ja kaalidumplingit: helppo perusresepti
Dumplingit eli mykyt ovat ihanaa ruokaa: maukasta, terveellistä, edullista, mieltä ilahduttavaa. Tässä vegaanisessa perusreseptissä käytin…