Kiinalainen ruoanlaitto on ihanan monipuolista. Wokkiruoat valmistuvat arjessa todella nopeasti. Fiilistelypäivinä voi taas haudutella keittoja tai tehdä vaikkapa dim sumeja. Erilaisia wokkikastikkeita on lukemattoman paljon, ja jo muutamalla kastikepullolla saat tehtyä todella monenlaisia eri makuja. Olen kokannut viime aikoina tässä blogissa aika paljon klassisia yhdysvaltain-kiinalaisen keittiön reseptejä, joten tässä on sekä niitä että klassisempaa kiinalaista.
Kiinalainen ruoka sopii erinomaisesti yhteen kasvissyönnin kanssa. Maassa on pitkät perinteet tofun, sienten ja seitanin käytöstä, joten monet annoksista voi tehdä helposti myös vegaanisena.
Pari tekniikkavinkkiä kiinalaisen ruoan tekoon:
- Kiinalainen ruoka vaatii suhteellisen varusteltua maustekaappia. Hyvä puoli tässä on, että kun ne kerran hankkii, asiaa ei tarvitse murehtia uudelleen ihan heti. Olen kirjoittanut aiheesta enemmän täällä. Kymmenellä mausteella pääsee jo hyvin alkuun.
- Käytän monissa resepteissä tofua. Täältä löydät lisää tietoa tofun paistamisesta, silken-tofun höyryttämisestä ja tofun friteeraamisesta.
- Wokkipannun sijaan voi hyvin käyttää paistinpannua. Kun paistat wokkihenkistä ruokaa, pannu kannattaa pitää hyvin kuumana. Paista kasvikset tarvittaessa useassa erässä.
Dumplings-täyte (sieni-kaali) & dumplings-kuorien teko itse
Kiinalainen wokattu kaali / ”Jokainen ajatteli vain itseään”
Kiinalainen kanaton salaatti – ja miksi ysärinostalgia puhuttelee?
Currykastike kiinalaiseen tyyliin & ruokien hinnoista, osa 2
Kiinalainen tulinen málà-kastike: herkullisten nuudelikeittojen salaisuus
Tulinen sichuanilainen wokkikastike
Vahva kiinalainen kasvisliemi – täynnä makua
Jian bing – Kiinalainen tortilla pannulla
Kiinalainen maissi-nakkikeitto: 10 minuutissa valmista
Kiinalainen höyrytetty munakoiso
Paras paistettu riisi – ja kaikki niksit
Kiinalaiset chow mein -nuudelit: Helppoa ja herkullista
Mitä mausteita kiinalainen ruoanlaitto vaatii? – Oma maustekaappini
Tässä ohjeessa käyn läpi, millaisia mausteita ja maustekastikkeita kiinalainen ruoanlaitto vaatii. Näiden avulla pystyt kokkaamaan…
Hoisin-kastike: Mitä se on & miten sitä käytetään?
Soijasuikaleet sichuanilaisessa kastikkeessa – tulista ja hyvää
Kenraali Tson tofu – kiinalainen klassikkoruoka
Seesaminuudelit – maapähkinävoita ja rapeaa chiliä
Kukkakaali kung po -kastikkeessa
Kasvismakkaraa sichuanilaisittain
Lo mein – nuudeliresepti: Pikaruokaa parhaimmillaan
Paras mapo tofu – vegaaninen resepti
Kiinalaiset paistetut pavut – Nopea kasvislisuke
Porkkanan naatit kiinalaisittain – nopeat wokkikasvikset
Dandan-nuudelit ihanan hoisin-soijarouheen kanssa
Rapea paistettu munakoiso, kiinalaisella säväyksellä
Kasviksia hoisin-kastikkeessa – Helppo pääruoka kasviksista
Näin teet wokatut perunat – mausteiset kesäperunat
Hapanimeläkastike tofulle ja kasviksille
Helppo kiinalainen kastike – kuin kiinalaisessa ravintolassa
Helppo kiinalainen mäiskykurkku
Paras hot and sour – aasialainen keitto tofulla
David Changin kevätsipuli-inkivääri -kastike
Höyrytetty silken-tofu ja seesamikastike
Maapähkinä-hoisin -dippikastike
Petollisen tulinen dry pot – Sezchuanin keittiön ihanuuksia
Sezchuanilainen chiliöljy
Kaura-chilicrisp – hyvä syy tehdä crispy chili -kastike itse
Mustatorvisieni-seitan-nuudeliwok: Kiinalaishenkistä ruokaa syksyn sienistä
Bataattidumplingit
Sieni- ja kaalidumplingit: helppo perusresepti