
Kotitekoinen kaura-chilicrisp tuo tulisuutta ja rapeutta kiinalaiseen ruokaan. Se korvaa lao gan ma:n crispy chili -kastiketta kotimaisella kauralla. Kastike säilyy hyvänä jääkaapissa todella pitkään. Itse koitan varmistaa, että mulla olisi tätä kastiketta aina saatavilla kaapissa.
Se piristää nopeasti arkisimmankin nuudeli- tai riisiannoksen.
Kesäkuu 2022 – Ruokablogin kuulumisia yhden vuoden jälkeen
Kasvisannos-ruokablogi täyttää kohta yhden vuoden. Yksivuotissynttäreiden herkistämänä mietin, että jatkanko ensinnäkään koko projektia. Mulla oli hauskaa tämän kanssa viime kesänä, mutta talven tullen päivitystahti hiipui kokonaan kaikenlaisten kiireiden vuoksi. Mietinkin siksi, mitä tällä hetkellä pitäisi tehdä tämän blogin kanssa. Vaikka pandemia-aika onkin jo toivottavasti jo takanapäin, enkä vietä yhtä paljon aikaa keittiössä kuin vuosina 2020-21, tulee mulla kuitenkin edelleen säännöllisesti eteen sellaisia reseptejä, joita tahtoisin jakaa ja tallentaa johonkin.
Päätin siis jatkaa tätä blogia vielä ainakin vuoden verran. Samalla lupasin yhden asian itselleni. Lupasin, että kirjoitan ensi tilassa tämän kaura-chilicrisp-öljyn ohjeen. Se oli yksi mun luottokastikkeistani viime vuonna, yksi niistä kastikkeista joita toivoisin että mulla on jääkaapissa aina. Se sopii hyvin kiinalaishenkisiin ruokiin. Erityisesti nuudeleiden, riisin, tattarin tai keittojen kanssa. Tai niihin tilanteisiin, kun muuten ruoka kaipaa muuten vain vähän potkua.
Toinen kotitekoinen chilikastike, jota pidän aina jääkaapissa on sichuanilainen chiliöljy.

Viime talvena erilaisia rapeita chili/valkosipuliöljykastikkeita näkyi jokaisessa itseään kunnioittavassa ruokablogissa. Tämä resepti vie homman kuitenkin askeleen pidemmälle siinä, että kastike on itse tehty. Rapeus tulee öljyssä rapeaksi paistetuista kaurahiutaleista. Maku on tulinen, mutta ei kuitenkaan mikään supertulinen. Reseptissä on vähän kookoshiutaleita, mutta ainakaan mun mielestä niiden maku ei ole liian vahva.
Resepti on alkujaan Hetty McKinnonin kirjasta ”To Asia, With Love”. Tämä kirja oli yksi viime vuoden parhaita kasviskeittokirjoja. Kokkaa tätä, ja tiedät miksi. Reseptistä tulee paljon kastiketta, yhteensä 5 dl. Ainakin itselläni ei ole mitään ongelmia sen kanssa, etteikö tätä tulisi käytettyä. Mutta jos haluat tarjota jollekin mukavan yllätyksen, jaa kastike kahteen purkkiin ja anna toinen niistä lahjaksi.

Kaura-chili-crisp
Ainekset
- 3 salottisipulia hienonna pieniksi kuutioiksi
- 2 valkosipulin kynttä hienonna pieniksi kuutioiksi
- 2,5 cm pala inkivääriä hienonna pieniksi kuutioiksi
- 1 kanelitanko
- 100 g kaurahiutaleita
- 30 g kookoshiutaleita
- 3 rkl valkoisia seesaminsiemeniä
- 3 rkl kuivattua chilimurskaa tai chililastuja
- 370 ml kasvisöljyä
- 2 rkl seesamiöljyä
- 0,5 rkl hienoa merisuolaa (esim. Maldon)
Ohjeet
- Kuumenna salottisipuli, valkosipuli, inkivääri, kanelitanko, kaurahiutaleet, kookoshiutaleet, seesaminsiemenet, chilimurska ja öljy keskilämmöllä – älä anna seoksen kärähtää!
- Säädä hellan lämpöä vähän miedommaksi, ja anna tekeytyä noin 20-25 minuuttia miedolla lämmöllä. Sekoita seosta aina ajoittain.
- Kun seos tuntuu rapealta ja tuoksun perusteella vaikuttaa siltä että mausteet ovat päästäneet öljyyn makua, ota seos pois lämmöltä. Kaada seos siivilän läpi. Ota öljy talteen, ja jätä kaurahiutaleseos siivilään viilenemään. Tämän avulla se on entistä rapeampi.
- Kun kaurahiutaleseos on viilentynyt, lisää sekä kaurahiutaleseos että mausteöljy puhtaaseen lasipurkkiin. Chilikastike säilyy jääkaapissa hyvänä usean kuukauden ajan.
Lisätietoa
Kokeilitko reseptiä? Kerro mitä pidit! 🙂
Kiitos reseptistä, menee ehdottomasti kokeiluun. Tämä on ehkä tyhmä kysymys, mutta yhdistetäänko siivilään otettu kaurahiutaleseos ja siitä pois valunut öljy?
Kiitos, kiva kuulla! Ja kiitos kysymyksestä – Joo, yhdistetään! Niitä pidetään jonkin aikaa erillään siksi, että kaurasta tulisi rapeampaa. Laitanpa sen vielä selkeästi reseptiinkin esille pian 🙂
Kiitos nopeasta vastauksesta 😊