paistettu tofu

Paras paistettu tofu (upean rapea!)

paistettu tofu

Tässä ohjeessa kerron, miten paistat ihanan rapean tofun ilman, että sinulta menee aikaa sen prässäämiseen. Annan samalla myös muita vihjeitä tofun esikäsittelyyn, paistamiseen ja eri keinoista tehdä paistettu tofu, joka on ihanan rapeaa.  

Miten paistaa tofu ja mitä tarjota sen kanssa

Tofu on todella monipuolinen ja monikäyttöinen proteiinilähde. Sitä on käytetty pitkään etenkin Kiinan alueella, jossa ensimmäiset maininnat tofusta ovat jo 2000 vuoden takaa. Kiinasta tofu levisi etenkin Japaniin, Koreaan ja Vietnamiin, joissa kaikissa on vuosisatoja pitkä perinne tofun käytöstä ruoanlaitossa. Muissa Aasian maissa tofu on saanut suosiota 1900-luvun aikana. Sitä käytetään esimerkiksi Thaimaan pad thaissa, jonka tavoitteena oli esitellä Thaimaan eri proteiininlähteitä. Intiassakin tofu alkoi saada suosiota vasta 1980-luvulla. 

Olen syönyt pääosin kasvisruokaa nyt kohta viitisentoista vuotta. Koko tuon ajan tofu, ennen kaikkea maustamaton tofu, on ollut mulla todella tiheässä käytössä. Luulinkin siksi tuntevani jo kaikki perusniksit, mitä tulee tofun käyttöön. Maistoin kuitenkin muutama viikko sitten tofua, joka oli tehty niin kuin Andrea Nguyen (ja häntä seuraten myös J. Kenji López-Alt) suosittelevat. Ja tajusin, etten tiedäkään vielä kaikkea tofun paistamisesta. Ja tutustuin siksi vähän asiaan, ja selailin etenkin The Wok:ia, López-Altin artikkelia aiheesta sekä Nguyenin ”Asian Tofu” –keittokirjaa. 

Tässä siis muutama niksi siihen, miten tehdä ihanan rapea, paistettu tofu. Keskityn tässä reseptissä kiinteän tofun käsittelyyn. Silken-tofun höyryttämisestä olen kirjoittanut enemmän täällä. Kiinteää tofua myydään monella eri merkillä. Itselleni kelpaa kaikki aasialaisten kauppojen Super tahoe -tofusta Lidlin tofuun ja SoFinen maustamattomaan tofuun, mutta olen ymmärtänyt että monilla on vahvempia näkemyksiä.

paistettu tofu

Miten tehdään rapea tofu?

Tofu maistuu parhaalta silloin, kun se on kunnolla rapeaa. Rapeus syntyy, jos lähtötilanteessa ei ole ylimääräistä nestettä. Tofu on imenyt nestettä pussissa odottaessaan, joten se pitää saada jollain keinolla pois.

Tofun tai leikatut tofuviipaleet tai -kuutiot voi kuivata jollain seuraavista tavoista: 

 1. Taputtele vesi pois tofukuutioista talouspaperia vasten. Tämä on nopein tapa kuivata tofu, eikä lopputulos ole aina kaikkein paras. Ajoittain se on kuitenkin riittävän hyvä, esimerkiksi jos paistat tofua kasvisten kanssa, etkä tahdo kovin rapeaa tofua.
 2. Prässää tofu. Tofun voi prässätä joko kokonaisena tai kuutioiksi leikattuna. Laita tällöin talouspaperia tai puhdas keittiöliina tofun ympärille. Nosta päälle esimerkiksi leikkuulauta tai uunipelti sekä jotain painavaa – esimerkiksi pari säilyketölkkiä. Anna tofun prässäytyä ainakin noin 15-20 minuuttia.
 3. Pakasta tofu etukäteen. Kun sulatat tofun, vesi lähtee pois ja tofusta tulee huokoista. Jos aika on kortilla, voit sulattaa tofun esimerkiksi mikrossa. 
 4. Paista tofu aluksi kuivana paistinpannussa. Tässä vaiheessa tofun voi pilkkoa karkeasti kolmeen isoon 1,5 cm –paksuiseen lohkoon. Kun olen paistanut tofun kuivaksi molemmilta puolilta, ota se pois pannulta ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi. Paista se sitten myöhemmin.
 5. Käytä kuivaamiseen kiehuvaa vettä. Tämä on oma suosikkini. Annan alla tarkemmat ohjeet.

Useimmissa tofuresepteissä sanotaan, että tofun on hyvä olla vähän rapeaa. On kuitenkin yksi poikkeus, joka vahvistaa tämän säännön. Agedashi tofu on Japanissa on suosittu annos, jossa tofu aluksi friteerataan ja tarjotaan sitten liemen kanssa. Sekin on todella herkullista syötävää.

tofun prässääminen

Tofun maustaminen ja marinointi

Tofuun haetaan usein makua marinoimalla tai kuivamaustamalla. En itse marinoi tai mausta tofua lähestulkoon koskaan ennen paistamista. Olen sitä mieltä, että marinoiminen tekee vaikeammaksi saada tofun rapeaksi. Usein marinoinnin jälkeen tofu maistuukin myös tosi vahvasti marinointiliemeltä. Kuivamausteista puolestaan mausteet maistuvat paremmilta, jos niiden ei ole tarvinnut kärtsätä pannun kautta.

Ainoa poikkeus, jolloin marinointi ennen paistamista on mun mielestä toimiva, on tofua grillatessa ja grillivartaissa. Näissä marinoituminen kuuluu vahvasti asiaan. Se estää tofua myös kärähtämästä.

Tofun paistaminen: paneroinnilla vai ilman

tofun leivittäminen ennen paistoa

Kun olet saanut tofun kuivattua, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen: esikäsittelyyn ennen paistamista. Se, haluatko tofun paneroinnilla vai ilman panerointia, riippuu paljon reseptistä.

Itse suosin panerointia silloin, kun kokkaan tofua jonkun kivalta maistuvan kastikkeen kanssa. Paneroinnin avulla tofu imee paljon kastikkeen makua. Jos taas tarjoan tofun enemmänkin pihvimäisesti, esimerkiksi nuudeliannoksen päällä, pelkkä paistaminen ilman jauhottamisia riittää mainiosti.

kiinalainen hapanimeläkastike

Esimerkiksi tällaisessa hapanimeläkastikkeessa toimisi, jos tofua leivittäisi vähän jauhoissa, jotta kastike tarttuisi siihen hyvin.

dry pot tofulla
Sezchuanilainen dry pot

Tässä dry pot -reseptissä meininkiä riittää hyvin ilman panerointiakin.

Monissa ohjeissa tofu pyöritetään jauhoseoksessa ennen paistamista. Jauhoseos koostuu tyypillisimmillään perunajauhoista tai maizenasta tai näiden yhdistämisestä jauhoihin. Kaikkein yksinkertaisin ja sotkuton vaihtoehto on pyörittää tofukuutiot parissa ruokalusikallisessa maizenajauhoja.

Tofun paistaminen

Käytetyn öljyn määrä riippuu paljon reseptistä ja preferensseistä. Vähimmillään tofun voi paistaa 1-2 ruokalusikallisessa öljyä, varsinkin jos paistaa tofun pinnoitetulla pannulla. Paistamisen voi tehdä myös wokissa.

tofun paistaminen wokissa ja öljyssä

Hifistelevämmissä ohjeissa tofu paistetaan rapeaksi isommassa määrässä öljyä (ns. shallow-frying). Menetelmä muistuttaa uppopaistamista, öljyn määrä on vain vähäisempi, sillä tofukuutiot käännetään paistamisen aikana. Käytin tätä menetelmää tehdessäni agedashi tofua.

Mitä tarjota paistetun tofun kanssa – resepti-ideoita

Kiinalaisissa aterioissa on hyvin tavanomaista, että tofu paistetaan aluksi erillään ja nostetaan sivuun. Sitten, kun muut ainekset ja mausteet (ts. valkosipuli, inkivääri ja kevätsipuli) on paistettu ja kastike on lisätty joukkoon, tofu sekoitetaan mukaan. Käytin tätä menetelmää esimerkiksi tehdessäni kiinalaista yleiswokkikastiketta tai kasviksia hoisin-kastikkeessa

Mutta usein tofu toimii hyvin itsekseen paistettuna. Kaivelin muutamia kuvia viime kuukausilta, ja sieltä löytyikin aika monta eri tapaa, minkä kanssa paistettua tofua on syöty.

Sitä on paistettu yksinkertaisesti (noudattaen alla olevaa tapaa) ja tarjottu seesamiöljyn tai jonkun helpon dippikastikkeen kanssa: . Tämän kaveriksi toimivat muuten erinomaisesti wokatut perunat.

paistettu tofu ja kastikkeita

Paistettu tofu toimii erinomaisesti myös esimerkiksi nuudeliannoksen päällä. Esimerkiksi seesaminuudelit tai dan dan -nuudelit toimivat hyvänä pohjana:

seesaminuudelit ja tofuviipaleita paistettuna

Ja toimi se hyvin myös satay-kastikkeen ja thaimaalaisen raastesalaatinkin kanssa:

raastesalaatti ja paistettua tofua

Näköjään sitä oli tarjottu myös patongin välissä bahn mi -hengessä. Tässä reseptissä prässätty tofu oli grillattu pöytägrillissä ilman marinadia:

paistettu tofu patongissa

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tofun kuivaaminen kiehuvalla vedellä

Sitten reseptiin! Tästä tavasta on tullut nykyisin mulle suosikkitapa tehdä paistettu tofu.

paistettu tofu
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Paras paistettu tofu

Ainekset

 • 1 kuutio kiinteää tofua noin 250 g – 300 g
 • 1 litra kiehuvaa vettä
 • 1 tl suolaa vapaaehtoinen
 • n. 2 rkl neutraalia ruokaöljyä

Ohjeet

 • Keitä aluksi 1-1,5 litraa vettä kiehuvaksi, esimerkiksi vedenkeittimessä tai kattilassa (jos keität kattilassa, lisää vähän suolaa joukkoon, noin yksi teelusikallinen).
 • Ota kiinteä tofu pois paketista ja valuta neste siitä pois.
 • Leikkaa tofu haluttuun kokoon. Tyypillisin vaihtoehto on noin 1,5 cm –levyiset palat tai kuutiot. Tofun voi myös repiä, jos haluat sille rakenteen, joka muistuttaa munakasta.
 • Laita tofukuutiot metallisiivilään. Lado kuutiot niin että ne ovat tasaisesti yhdessä kerroksessa. Kaada kiehuvan kuuma vesi tofun päälle ja anna veden valua pois. Tämä vaihe varmistaa, että liika vesi lähtee pois tofun sisältä. Suola maustaa tofua, jos käytät sitä.
 • Kuumenna pieni määrä ruokaöljyä paistinpannussa (1-2 rkl). Paista tofukuutiot keskilämmöllä, aina välissä sekoitellen.
 • Nosta kuutiot pois pannulta, ja käytä ne haluamallasi tavalla.

Lisätietoa

Jos haluat maustaa tofua voimakkaammin, käytä kiehuvassa vedessä suolaa, ja anna tofukuutioiden olla lämpimäksi keitetyssä vedessä noin 5 minuuttia. Valuta kuutiot sitten siivilässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *