Bataattidumplingit

Bataatti sopii kiinalaisiin dumplingseihin erinomaisesti. Kaunis oranssi erottuu helposti muiden dim sumien joukosta. Höyrytettynä se on mukavan makea ja rakenteeltaan erinomainen täytteeksi. Rakenne on niin hyvä, että sitä pystyy hyvin täydentämään jollain toisella jääkaappiin jääneillä kasviksilla – tai pakastimen tarjonnalla. Tässä reseptissä laitoin bataattien kaveriksi napakaksi höyrytettyä kukkakaalta. Myös höyrytetty parsakaali sopisi tähän hyvin, samoin kuin maissi (joko pakasteena tai purkista).

Kokkasin vasta yksinkertaisia sieni- ja kaalidumplingseja. Tämän kokeilu onnistui niin hyvin, että jäin etsiskelemään vähän monipuolisempia tarjottavia. Periaatteessahan dumplingien sisään sopivat vaikka minkälaiset täytteet. Kuitenkin, on aina mukavaa, jos onnistuu saamaan lautaselle erilaisia makuja. Nämä bataattidumplingit sopivat siten erinomaisesti vaikkapa sieni- tai kaalidumplingsien rinnalle. Ainakin mulla nämä menivät nyt vakkarilistalle!

Bataatti- ja sienidumplingeja höyrytettynä

Bataatti on yksi niistä vihanneksista, jotka tapaavat jäädä helposti jääkaapin pohjalle. Tässä vegaanisessa reseptissä olikin mukavaa, että jo yhdellä pienellä bataatilla saa tehtyä mukavan kokoisen satsin. Mulla oli käytössäni vain pieni bataatti, ja sain siitä 20 mykyä – ihan riittävästi, jos tarjolla on joku toinenkin sortti. Pieneksi kuutioidun bataatin höyrytys ei kestä kuin kymmenisen minuuttia, eli ohje on verrattain nopea.

Kuinka monta dumplingsia per henkilö? Jos suunnittelet dumpling-juhlien järjestämistä, niin tarjoilusuosituksena on 15-20 välillä henkeä kohden – jos tahtoo että ne eivät lopu kesken. Alkuruokasalaatin tai -keiton kanssa 10-12 gyozaa on oikein mukava määrä. Tästä ohjeesta tulee 25 dumplingia/gyozaa, ja se on tehty yhdellä isolla bataatilla.

Dumplingit on mukavaa syödä dippikastikelajitelman kanssa. Yksi hyvä tapa on tarjota kokonaisuus, jossa on suolaista, makeaa ja umamisuutta. Toinen vaihtoehto on lähteä kookoksen suuntaan. Jos dippikastikkeita jää yli, ne sopivat hyvin esimerkiksi höyrytettyjen kasvisten kanssa – tai vaikka riisikakkujen kanssa dipattuna.

Tein tämän reseptin kukkakaalista, sillä sitä oli jäänyt sopivasti yli. Kuitenkin, ensi kerralla – sellainen varmasti tulee – tahdon käyttää kukkakaalin tilalla maissia, sillä maissin ja bataatin makeus täydentävät hyvin toisiaan.

Miten sulattaa pakastetut dumplingkuoret?

Tällä kertaa otin valmiit dumplingkuoret pakastimesta vasta kun päätin laittaa ruokaa. Se ei ollut paras vaihtoehto. Paras olisi ottaa kuoret huoneenlämpöön noin kahta tuntia ennen ruoanlaittoa, tai jääkaappiin aamulla jos ruokaa tehdään lounaalla tai päivälliseksi.

Tästä seurasikin jatkokysymys: voiko dumplinkuoria mikroilla? Päädyin kokeilemaan myös tätä, vaikka sitä ei missään tapauksessa suositella. Mikroilin matalimmalla lämmöllä 10 sekuntia kerrallaan – yhteensä noin 30 sekunnin luokkaa. Se irrotti vähän reunoja eikä kuitenkaan kuivattanut kovin paljon reunoja-ylimmäisiä taikinakuoria. Käsittelyn jälkeen muutama ensimmäisistä kuorista repesi, ne olivat vielä vähän turhan tiiviisti yhdessä – mutta pääosin käsiteltävyys oli hyvä. Kuitenkin, nyt kun sisälämpötila on 27 astetta, niin ei niiden sulamisessa kovin kauan kestänyt. Kun valmiskuoret ovat paketissa, ne voi sulattaa myös kylmässä

Nämä dumplingit on tehty höyryttämällä. Kirjoitin dumplingien taittamisesta ja höyryttämisestä enemmän aiemmassa postauksessa. Ne voi halutessa myös paistaa. Juhlaruoaltahan tämä tuntuu joka tapauksessa – arvioisin että tällä kertaa aikaa lieden äädessä kului tunnin-puolentoista luokkaa. Viikonloppukokkauksen onneksi tunnistaa siitä, että kelloa ei katsota niin tarkkaan: matka on tärkeä osa kokonaisuutta.

Dumplingit bataatista ja kukkakaalista

1 bataatti (keskikokoinen tai iso)
1 rkl öljyä
3/4 tl sokeria (tai vaahterasiirappia)
mustapippuria rouhittuna
2 dl höyrytettyä kukkakaalta (tai pakaste-/tölkkimaissia)

1) Laita vettä kiehumaan kattilaan höyrytystä varten
2) Kuori bataatti ja lohko se pieniksi palasiksi.
3) Laita kuutiot joko höyrytyskoriin tai, jos sitä ei ole saatavilla, siivilään. Höyrytä bataattia noin 10 minuuttia kunnes se on pehmeää, mutta ei vielä ihan mössöä.
4) Siirrä bataatti kulhoon ja muussaa se haarukalla.
5) Mausta öljyllä, sokerilla ja mustapippurilla
6) Pilko kukkakaali pienehköiksi paloiksi (noin maissin kokoisiksi kuutioiksi). Tahdot, että se tuo vähän rakennetta dumplingiin mutta ei kuitenkaan hankaloita taittelua.
7) Yhdistä kukkakaali ja muussattu bataatti.


Tästä eteenpäin seurataankin samoja ohjeita kuin kaikissa dumpling-resepteissä:


– Varaa tekopisteelle pieni vesikulho ja lautaset, joille valmiit dumplingit asetellaan.
– Ota paketista (kuivilla käsillä!) kerrallaan 4-6 kuorta. (Jotkut pitävät nämä kuoret koko ajan kostean pyyhkeen alla välttääkseen kuivumista – itse en ole jaksanut vaivautua.)
– Sipaise sormella kevyesti vettä dumplingien ympärille.
– Levitä jokaiselle kuorelle täytettä. Ei kannata vetää täytteen määrää överiksi. Tee pallosta vähän soikean muotoinen, sillä sellainen on helpompi sulkea.
– Painele aluksi sivuja kiinni ilman taittelua- painelun yhteydessä koita saada turhat ilmakuplat täytteestä pois.
– Tämän jälkeen sulje dumplingsien reunat esimerkiksi taittelemalla. (Ks. youtubesta osviittaa aiheeseen)
– Nosta taitellut dumplingsit lautaselle odottamaan.
– Kun kaikki ovat valmiita, nosta dumplingit höyrytyskoreihin.
– Tässä vaiheessa on hyvä hetki tehdä dippikastikkeet.

Höyrytys
– 
Keitä kattilassa vähän vettä (n. 6 dl). Askartele leivinpaperista tai voipaperista höyrytyskoreihin paperit, jotka estävät dumplingsien tarttumisen (kuva alla).
– Täytä korit mykyillä ja nosta höyrytyskorit kiehuvan veden päälle päälle. Anna mykyjen höyrystyä noin 8-10 minuuttia. 
– Nosta tarjolle kauniina ja höyryävinä, ota vastaan kiitokset ja nauti.

kori paperisuojalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *