Helppo kiinalainen kastike – kuin kiinalaisessa ravintolassa

Tämä helppo kiinalainen kastike on taattu yleisön suosikki. Se on makea, ei liian mausteinen, ja voit kokata sen eri kasviksista. Se valmistuu nopeasti. Jos oikeat maustekastikkeet löytyvät kaapista, se on myös edullinen tehdä – kastikkeita ei mene paljoa.

Tämä hapanimeläkastikkeen resepti sopii erinomaisesti niihin tilanteisiin, kun jääkaapissa on sipulia, pari porkkanaa, puolikas kesäkurpitsa ja epämääräinen säilykeananas/-herkkusienitölkki, ja sinun pitäisi kehittää niistä joku ateria – ainakin jos pakastimesta löytyy vähän papuja oheen.

Resepti maistuu myös nuoremmalle yleisölle. Olen itse kokannut tätä usein lapselle, joka ei ole aina mikään kokeilunhaluisin syöjä. Kiinalaisen ruoan kanssa yritän useimmiten kokata ainakin yhden annoksen jotain, mikä maistuu sen verran makealle, että sen kanssa ei tarvitsisi tapella ruokapöydässä. Monesti päädyn kokkaamaan tätä kastiketta.

Tämä resepti on osa mun sarjaani Kiinalaista takeaway-ruokaa. Tsekkaa myös muut kiinalaiset reseptit:
* kiinalainen hapanimeläkastike
* kasviksia hoisin-kastikkeessa sekä
* dandan-nuudelit

Pieni tuulahdus kiinalaista takeaway-kulttuuria

Resepti on peräisin Hsiao-Ching ChounChinese Soul Food: A Friendly Guide for Homemade Dumplings, Stir-Fries, Soups and More -kirjasta. Kirjassa tätä kastiketta käytetään monessa ohjeessa ja eri proteiinille – kastike on siis kuin suoraan kiinalaisesta ravintolasta.

Hsiao-Ching Chou kertoo kirjassa Kiinasta muuttaneesta perheestään, joka perusti Yhdysvaltoihin kiinalaisen ravintolan. Kirja antaa vähemmän imartelevan kuvan amerikkalaisten makumieltymyksistä ja tavasta syödä kiinalaista ruokaa. Yleisvaikutelma on, että kiinalaiset ravintolat ovat olleet bisnestä – jotain, minkä avulla ihmiset ovat pystyneet ansaitsemaan elantonsa, tapa tienata rahaa vaikka ruoanlaitto ei olisikaan ollut mikään kutsumusammatti. Bisnesnäkökulma näkyy myös siinä, että ravintoloissa pyrittiin kehittämään ohjeita, joissa olisi hyvä kate. Hsiao-Ching Chou tuo esiin, että monet aineksista olivat tosi halpoja ja makeita kastikkeita valmistettiin ämpäreittäin…

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa uutiskirjeen tilauksen koska vain.

hapanimeläkastike ja riisiä

Olen iloinen siitä, että viime vuosina Yhdysvaltain-kiinalaisesta ruokakulttuurista on alettu puhua ylpeämpään sävyyn. Ei pidä väheksyä myöskään kiinalaisten reseptien kehittäjiä. Monet takeaway-resepteistä ovat muodostuneet klassikoiksi, vaikka niitä on kehitetty tosi vaatimattomissa oloissa, ilman mitään teollista ja kallista tuotekehitystä.

Tämä resepti löytyi kirjan ”guilty pleasures” -osastolta, joka sisältää Yhdysvaltain-takeout -henkistä kiinalaista ruokaa. Musta se on oikein mainio ohje. Olen kokannut tätä jo monta kertaa. Uskon, että tämä maistuu varsinkin sellaisille henkilöille, jotka tykkäävät kiinalaisesta ruoasta, mutta eivät tykkää kovin mausteisesta ruoasta. Se säilyy hyvin myös seuraaville päiville – mulle tulee monesti luksusfiilikset jos syön tätä ruokaa lounaalla seuraavana päivänä.

Kiinalainen kastike, johon sopii monet eri kasvikset

Tein itse reseptistä vegaanisen käyttämällä mushroom (tai vegetarian) stir fry -kastiketta osterikastikkeen sijaan. Jos et noudata tarkkaa kasvisruokavaliota, voit toki käyttää osterikastiketta. Tein itse joskus makutestin näiden kahden välillä, enkä nähnyt itse tarpeeksi isoa eroa – käytän siksi pääosin vegetarian stir fry -kastiketta.

Tämän kiinalaisen wokkikastikkeen kasviksia voi vaihdella omien mieltymystensä mukaan. Itse teen kiinalaisen kastikkeen useimmiten näin:

  • paahdan aluksi jotain pähkinöitä (ja nostan odottamaan)
  • paistan tofun (jos käytän, ja nostan odottamaan)
  • sitten wokkaan jotain kasviksia (ne on hyvä pitää rapeana)
  • Kun vihannekset on paistettu, lisään kastikkeen joukkoon.
  • Kun kastike kuplii, lisään maizenasuuruksen.
  • Ja kun kastike on sakeutunut, lisään pähkinät ja tofun ja sekoitan kaiken ohjeen.

Tofun ja pähkinät voi lisätä myös ennen kastikkeen laittoa. Ero ei ole merkittävä.

Tein itse ruoan wokkipannulla, tavallinen paistinpannu toimii tämän ohjeen kanssa myös hyvin.

kiinalainen ravintolaruoka kastike

Alkuperäisessä reseptissä väitettiin, että tämä kastikemäärä riittäisi kahteen wokkiannokseen. Itse käytin koko kastikkeen yhteen wokkiateriaan, sillä kasviksia oli paljon. Jos kokkaat pienemmän annoksen, lisää kastiketta sen mukaan mikä miellyttää omaa silmää.

Mausteisempi kiinalainen ruoka olisi puolestaan: sichuanilainen dry pot

Tämän kanssa sopii hyvin: Helpot paistetut pavut tai Kiinalaiset mäiskykurkut

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Helppo kiinalainen yleiskastike

Hapanimelä kastike, jota Hsiao-Ching Choun mukaan heidän ravintolassaan tehtiin ämpäreittäin ja tarjottiin monien wokkiruokien kanssa.

Ainekset

  • 2,5 dl vettä
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettu pieneksi
  • 1 rkl hoisin-kastiketta
  • 1 rkl mushroom stir fry -kastiketta tai osterikastiketta (ei-vegaaninen vaihtoehto)
  • 1 rkl kiinalaista riisiviiniä, valkoista vermuttia tai muuta vaaleaa viiniä jota sinulla sattuu olemaan
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta

Kun käytät kastiketta

  • haluamiasi kasviksia tai tofua tai papuja
  • 1 rkl maizenaa sekoitettu 1 rkl vettä kanssa

Ohjeet

  • Sekoita kattilassa yhteen vesi, valkosipuli, hoisinkastike, mushroon stir fry / osterikastike, viini ja soijakastike. Kuumenna kunnes seos kuplii. Nosta kastike pois liedeltä.
  • Kun käytät kastiketta, paista aluksi käyttämäsi ainekset pannulla. Lisää sitten kastike mukaan. Kun kastike kuplii, lisää maizenasuurus joukkoon. Anna seoksen kuumentua uudelleen, kunnes se taas kuplii ja on sakeutunut. Nosta tarjolle.

Lisätietoa

Tästä reseptistä voi riittää yhteen tai kahteen wokkiruokaan. Jos teet siitä kaksi kertaa, lisää mahdollinen maizena vasta paistamisen yhteydessä. Kastike säilyy useamman päivän jääkaapissa.
Nykyisellä maizenasuurusmäärällä kastike sakenee jonkin verran. Jos pidät sakeammasta kastikkeesta, nosta suuruksen määrä 1,5 ruokalusikalliseen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.