Helppo kiinalainen kastike – kuin kiinalaisessa ravintolassa

Tämä helppo kiinalainen kastike on taattu yleisön suosikki. Se on makea, ei liian mausteinen, ja voit kokata sen eri kasviksista ja proteiineilla. Se valmistuu nopeasti. Jos oikeat maustekastikkeet löytyvät kaapista, se on myös edullinen tehdä – kastikkeita ei mene paljoa.

Tämä hapanimeläkastikkeen resepti sopii erinomaisesti niihin tilanteisiin, kun jääkaapissa on sipulia, pari porkkanaa, puolikas kesäkurpitsa ja epämääräinen säilykeananas/-herkkusienitölkki, ja sinun pitäisi kehittää niistä joku ateria – ainakin jos pakastimesta löytyy vähän papuja oheen.

Resepti maistuu myös nuoremmalle yleisölle. Kokkaan itse tätä usein lapselle, joka ei ole aina mikään kokeilunhaluisin syöjä. Kiinalaisen ruoan kanssa yritän useimmiten kokata ainakin yhden annoksen jotain, mikä maistuu sen verran makealle, että sen kanssa ei tarvitsisi tapella ruokapöydässä. Se on usein tämä resepti.

Tämä resepti on ensimmäinen osa mun sarjaani Kiinalaista takeaway-reseptejä. Sarjaan kuuluvat myös:

Pieni tuulahdus kiinalaista takeaway-kulttuuria

Resepti on peräisin Hsiao-Ching ChounChinese Soul Food: A Friendly Guide for Homemade Dumplings, Stir-Fries, Soups and More -kirjasta. Kirjassa tätä kastiketta käytetään monessa ohjeessa ja eri proteiinille – kastike on siis kuin suoraan kiinalaisesta ravintolasta.

Hsiao-Ching Chou kertoo kirjassa Kiinasta muuttaneesta perheestään, joka perusti Yhdysvaltoihin kiinalaisen ravintolan. Kirja antaa vähemmän imartelevan kuvan amerikkalaisten makumieltymyksistä ja tavasta syödä kiinalaista ruokaa. Yleisvaikutelma on, että kiinalaiset ravintolat ovat olleet bisnestä – jotain, minkä avulla ihmiset ovat pystyneet ansaitsemaan elantonsa, tapa tienata rahaa vaikka ruoanlaitto ei olisikaan ollut mikään kutsumusammatti. Bisnesnäkökulma näkyy myös siinä, että ravintoloissa pyrittiin kehittämään ohjeita, joissa olisi hyvä kate. Hsiao-Ching Chou tuo esiin, että monet aineksista olivat tosi halpoja ja makeita kastikkeita valmistettiin ämpäreittäin…

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

hapanimeläkastike ja riisiä

Olen iloinen siitä, että viime vuosina Yhdysvaltain-kiinalaisesta ruokakulttuurista on alettu puhua ylpeämpään sävyyn. Ei pidä väheksyä myöskään kiinalaisten reseptien kehittäjiä. Monet takeaway-resepteistä ovat muodostuneet klassikoiksi, vaikka niitä on kehitetty tosi vaatimattomissa oloissa, ilman mitään teollista ja kallista tuotekehitystä.

Tämä resepti löytyi kirjan ”guilty pleasures” -osastolta, joka sisältää Yhdysvaltain-takeout -henkistä kiinalaista ruokaa. Olen kokannut tätä reseptiä itse lähestulkoon kymmenen kertaa. Tämä maistuu myös niille, jotka tykkäävät kiinalaisesta ruoasta, mutta eivät tahdo kovin mausteisia makuja. Se säilyy hyvin myös seuraaville päiville – mulle tulee monesti luksusfiilikset jos syön tätä ruokaa lounaalla seuraavana päivänä.

Kiinalainen kastike, johon sopii monet eri kasvikset

Tein itse reseptistä vegaanisen käyttämällä mushroom (tai vegetarian) stir fry -kastiketta osterikastikkeen sijaan. Jos et noudata tarkkaa kasvisruokavaliota, voit käyttää osterikastiketta. Tein itse joskus makutestin näiden kahden välillä, eikä ero ollut kovin iso.

Reseptiin tulee myös kiinalaista riisiviiniä. Sen voi tarvittaessa korvata riisiviinietikalla ja sokerilla. Täältä löydät enemmän tietoa tyypillisistä kiinalaisista mausteista ja maustekastikkeista.

Tämän kiinalaisen wokkikastikkeen kasviksia voi vaihdella omien mieltymystensä mukaan. Itse teen kiinalaisen kastikkeen useimmiten näin:

 • paahdan aluksi jotain pähkinöitä (ja nostan odottamaan)
 • paistan tofun (jos käytän, ja nostan odottamaan)
 • sitten wokkaan jotain kasviksia (ne on hyvä pitää rapeana)
 • Kun vihannekset on paistettu, lisään kastikkeen joukkoon.
 • Kun kastike kuplii, lisään maizenasuuruksen.
 • Ja kun kastike on sakeutunut, lisään pähkinät ja tofun ja sekoitan kaiken ohjeen.

Tofun ja pähkinät voi lisätä myös ennen kastikkeen laittoa.

Tein itse ruoan wokkipannulla, mutta tavallinen paistinpannu toimii tämän ohjeen kanssa myös hyvin.

kiinalainen ravintolaruoka kastike

Alkuperäisessä reseptissä väitettiin, että tämä kastikemäärä riittäisi kahteen wokkiannokseen. Itse käytin koko kastikkeen yhteen wokkiateriaan, sillä kasviksia oli paljon. Jos kokkaat pienemmän annoksen, lisää kastiketta sen mukaan mikä miellyttää omaa silmää.

Mausteisempi kiinalainen ruoka olisi puolestaan: sichuanilainen dry pot

Tämän kanssa sopii hyvin: Helpot paistetut pavut tai Kiinalaiset mäiskykurkut

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Helppo kiinalainen yleiskastike

Hapanimelä kastike, jota Hsiao-Ching Choun mukaan heidän ravintolassaan tehtiin ämpäreittäin ja tarjottiin monien wokkiruokien kanssa.

Ainekset

 • 2,5 dl vettä
 • 1 valkosipulinkynsi hienonnettu pieneksi
 • 1 rkl hoisin-kastiketta
 • 1 rkl mushroom stir fry -kastiketta tai osterikastiketta (ei-vegaaninen vaihtoehto)
 • 1 rkl kiinalaista riisiviiniä tai valkoista vermuttia, jos sinulla sattuu olemaan korvaaminen: katso vihje.
 • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta

Kun käytät kastiketta

 • haluamiasi kasviksia tai tofua tai papuja
 • 1 rkl maizenaa sekoitettu 1 rkl vettä kanssa

Ohjeet

 • Sekoita purkissa yhteen vesi, valkosipuli, hoisinkastike, mushroon stir fry / osterikastike, viini ja soijakastike. Jätä odottamaan käyttöä.
 • Kun käytät kastiketta, paista aluksi käyttämäsi ainekset pannulla. Lisää sitten kastike mukaan. Kun kastike kuplii, lisää maizenasuurus joukkoon. Anna seoksen kuumentua uudelleen, kunnes se taas kuplii ja on sakeutunut. Nosta tarjolle.

Lisätietoa

Tästä reseptistä riittää yhteen tai kahteen wokkiruokaan. Lisää mahdollinen maizena vasta paistamisen yhteydessä. Kastike säilyy useamman päivän jääkaapissa, jos siinä ei ole maizenaa.
Nykyisellä maizenasuurusmäärällä kastike sakenee jonkin verran. Jos pidät sakeammasta kastikkeesta, nosta suuruksen määrä 1,5 ruokalusikalliseen. 
Jos sinulla ei ole kiinalaista ruoanlaittoviiniä tai vermuttia, korvaa se 1 rkl viinietikkaa ja 2 tl sokeria. 

2 kommenttia artikkeliin ”Helppo kiinalainen kastike – kuin kiinalaisessa ravintolassa

  1. Useimmista aasialaisista kaupoista löytyy jotain versiota aiheesta. Helsingissä löytyy ainakin Jiahesta, Vii Voanista ja Hertsin kiinalaisesta ja Itiksen Thai Orchid Marketista en ole ihan varma. Näistä Jiahe toimittaa myös nettikaupan kautta. Oletan, että ainakin joku versio tuotteesta on saatavilla muidenkin isompien kaupunkien Aasia-kaupoista.
   Yksi tyypillinen kastike on Lee Kum Keen ”vegetarian stir fry” -kastike, joka näyttää tältä: https://www.amazon.com/Lee-Kum-Kee-Vegetarian-Stir-fry/dp/B001FB6BE2. Toinen hyvä on Healthy Boyn ”mushroom vegetarian sauce”, joka näyttää tältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *