
Chow mein eli paistetut nuudelit ovat edullinen ja nopea arkiruoka. Helppo kiinalainen nuudeliresepti tehdään vehnänuudeleihin. Kastikkeeseen ei tule montaa ainesta, ja wokattavissa kasviksissa riittää tilaa improvisoida. Paistetut nuudelit toimivat hyvin esimerkiksi tofulla, pavuilla tai paahdetuilla pähkinöillä. Tästä ruoasta saat hyvät kiinalaiset takeaway-fiilikset.
Tämä resepti on Diane Kuanin Chinese Takeout Cookbookista. Olen tosi tykästynyt tuohon kirjaan. Kaikki reseptit ovat tosi hyvin mietittyjä. Tässä reseptissä on hyvää se, että rasvan määrä pysyy kohtuullisena. Varsinkin ravintoloissa tehtynä paistetut nuudelit voi joskus olla todella öljyisiä.
Kiinalainen ruoka -sarja: etenee hitaasti
Mulla on ollut yhtenä projektina viime kuukausina kokata yhdysvaltain-kiinalaisten ravintoloiden takeaway-klassikkoja lävitse. Monta ruokaa on tullut jo kokattua – Kenraali Tson tofu taisi olla sarjan viimeisin, 8. osa. Mutta nyt on tultu siihen kohtaan, että 80 prosenttia on tehty ja homma alkaa tökkiä. Ne viimeiset parikymmentä prossaahan ovat tunnetusti ne vaikeimmat. Sillä listalta puuttuu vielä muutama tosi tärkeä annos. Yksi näistä on ollut hyvä ohje kiinalaisille paistetuille nuudeleille.
Jos haluan kokata jotain hyvää ja helppoa ruokaa vehnänuudeleista, niin tämä ja lo mein -nuudelit ovat yleensä ne mun ykkösvaihtoehdot.

Mitä chow mein -nuudelit ovat?
Chow meinit ovat rapeita nuudeleita. Vehnänuudelit jätetään nimittäin hieman rapeiksi (al dente) keittämisen aikana. Lopullinen kypsyminen tapahtuu pannussa paistamisen aikana.
Suomenkielellä etsiessä löytää muuten hyvin monenlaisia ohjeita chow mein -nuudeleille. Joidenkin kohdalla (varsinkin K-ruoan resepti) mua ihmetyttää, että maustaminen ei kuulosta kovin kiinalaiselta. Limetti ja kalakastike tekevät ruoasta toki maukkaita, mutta en kyllä lisäisi niitä ruokaan, joka tähtää kiinalaiseen fiilikseen. Chow mein on tosi suosittua ruokaa siksi, että sitä voi varioida. Mutta joku raja se on muunneltavuudellakin. Jossain kohti chow mein vain loppuu ja pad thai tai mie goreng alkaa.
Amerikankiinalaisissa ravintoloissa kaikkein yleisimpiä paistettuja wokkiruoka-annoksia ovat chow mein ja chop suey. Chow meiniä pidetään näistä vähän enemmän autenttisena. Chow mein tulee mandarikiinan sanasta ”chaomian”, wokatut nuudelit, ja sitä on tehty etenkin Pohjois-Kiinassa. Chop suey on puolestaan puhtaasti yhdysvaltain-kiinalainen keksintö, johon tulee erilaisia kasviksia ja kastiketta. Siinä missä chow mein tehdään nuudeleihin, chop suey tarjoillaan riisin kanssa. Jos etsit chop suey -henkistä reseptiä, niin tämä kiinalaisen ruoan yleiskastike ajaa asian täydellisesti.
Pari tekniikka-asiaa:
- Paistan itse kasvikset ja nuudelit wokkipannussa. Nuudelit keitin etukäteen kattilassa.
Paistamisen voi tehdä myös paistinpannussa tai kasarissa. Pidä lämpötila kuitenkin suhteellisen korkealla. - Kun olet keittänyt nuudelit, lorauta valutettujen nuudeleiden sekaan vähän seesamiöljyä maun vuoksi ja jotta ne eivät tartu toisiinsa.
- Lisää tietoa tofun paistamisesta löytyy täältä. Käytän tässä reseptissä Kenjin kikkaa siitä, että tofu kuivatetaan kiehuvan kuumalla vedellä.
- Enemmän tietoja kiinalaisista mausteista ja maustekastikkeista löydät täältä. Tässä reseptissä hyödynnetään hoisin-kastikkeen monipuolisuutta.
- Wikipedia esittää, että usein chow meiniin tulee ainakin sipulia, lehtiselleriä, nuudeleita ja jotain proteiinia. Tässä hengessä suosittelenkin, että jos sinulla on lehtiselleri, käytä siitä yksi-kaksi vartta tähän reseptiin.
- Jos sinulla on suomalaisia kuivattuja (tai tuoreita!) sieniä, käytä niitä kuivattujen siitakesienien sijaan.
Chow meinit ovat levinneet hyvin laajalle: reseptistä kokataan erilaisia versioita niin Latinalaisessa Amerikassa kuin Nepalissakin. Tämän ohjeen avulla se onnistuu myös kotikeittiössä.
Lopuksi pieni mainos: Jos pidit ohjeesta, tilaa mun uutiskirjeeni. Silloin saat resepti-inspistä sähköpostiisi silloin, kun uusia postauksia tulee.
Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:
Voit lopettaa tilauksen koska vain.

Kiinalaiset chow mein -nuudelit
Välineet
- siivilä
- paistinpannu tai wokpannu
- jonkinlainen tarjoilukulho tai -lautanen
Ainekset
- 6 kuivattua siitakesientä tai muita kuivattuja sieniä
- 250 g tofua
- 2 rkl ruokaöljyä
- 250 g vehnänuudeleita Tai ruokailijoiden määrän mukaan: 1 nuudelikiekko (n. 60 g) per henkilö
- 2 tl seesaminsiemenöljyä nuudeleihin
Chow mein -kastike
- 0,6 dl vettä
- 1 tl kasvisliemijauhetta
- 1,5 rkl soijakastiketta (vaalea kiinalainen soijakastike)
- 1 rkl hoisin-kastiketta
- 0,25 tl jauhettua valkopippuria
Paistamiseen
- 1,5 rkl ruokaöljyä paistamiseen
- 1 sipuli ohueksi suikaloituna
- puolikas vihreä paprika ohueksi suikaloituna
- 1 porkkana (keskikokoinen) ohueksi suikaloituna
- 2 dl pavunituja vapaaehtoinen, jos on. Jos ei, laita vähän enemmän paprikaa ja porkkanaa.
Ohjeet
- Laita aluksi kuivat sienet likoamaan kuumaan (vedenkeittimessä keitettyyn) veteen. (Mielellään n. 15 minuuttia ennen.) Valuta niistä vesi pois, leikkaa kovat kannat pois ja viipaloi lakit.
- Valmista seuraavaksi tofu. Jos sinulla on aikaa, prässää tofu. Jos ei, keitä pannullinen kiehuvaa vettä. Leikkaa tofu kuutioksi ja laita ne siivilään. Kaada kiehuvan kuuma vesi tofukuutioiden päälle. Anna kuutioiden valua siivilässä ja kuivaa ne sitten. Paista tofu öljyssä keskilämmöllä – kuumalla lämmöllä se tarttuu herkästi paistinpannuun.
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, ota ne pois n. 1-2 minuuttia ennen suositusaikaa, juuri ennen kuin ne ovat al dente. Valuta ne lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä. Anna nuudeleiden kuivua hyvin. Kaada kuivuneet nuudelit kulhoon ja lorauta vähän seesaminsiemenöljyä mukaan.
- Sekoita seuraavaksi kastikeainekset yhteen pienessä lasipurkissa tai kipossa.
- Valmistele kasvikset: leikkaa sipuli, paprika ja porkkana pitkiksi ohuiksi viipaleiksi. Kokoa valmiiksi työasemasi: lautaselle kasvikset,viereen kastike, paistettu tofu, nuudelit sekä tarjoilukulho.
- Kuumenna pannu ja 1 rkl öljyä kuumaksi. Kun öljy on kuumennut kunnolla, paista aluksi sipulit, paprika, porkkana, pavunidut ja sienet – noin 1 minuutin ajan. Kaada ne pois pannulta.
- Paista seuraavaksi nuudelit. Kuumenna öljy kunnolla ja lisää siihen nuudelit. Paista noin 2 minuuttia, kunnes nuudelit alkavat muuttua kullanvärisiksi. Lusikoi keskelle kuoppa ja kaada kastike siihen. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon kasvikset, sienet, tofu ja sekoita kaikki tasaisesti yhteen. Kun kaikki ainekset ovat lämmenneet kunnolla, nosta paistinpannu pois liedeltä. Nostele nuudelit tarjoilukulhoon ja nosta tarjolle.