höyrytetty munakoiso

Kiinalainen höyrytetty munakoiso

Kiinalainen höyrytetty munakoiso on sichuanilaisen keittiön klassikkoannoksia. Munakoiso muuttuu höyrystyessään ihanan pehmeäksi. Pehmeä rakenne mätsää hyvin yhteen vahvan aromaattisen ja makean kastikkeen kanssa. Tämä annos on kiva kokattava silloin, jos olet tekemässä kiinalaiseen tyyliin paria erilaista ruokalajia kerralla. Continue reading Kiinalainen höyrytetty munakoiso

Erittäin hyvä dal-resepti: edullinen pääruoka

Dal-resepti, joka hurmasi. Tämä linssiresepti on ehkä paras dal, jota olen kokannut. Ja tässä vuosien mittaan on kuitenkin tullut kokattua aika monenlaista dalia. Tämä dalresepti on edullinen, terveellinen ja vielä vegaaninenkin. Siihen tulee sekä vihreitä että punaisia papuja. Kaksi linssityyppiä yhdessä antavat ruokaan kivasti syvyyttä. Siihen tulee myös tomaattimurskaa ja kookosmaitoa. Nämä osat tekevät taas ruoasta rikkaan makuisen – annos on ehdottomasti pääruoka, ei lisuke. Ja millainen pääruoka se onkaan! Continue reading Erittäin hyvä dal-resepti: edullinen pääruoka

Vietnamilainen pho-keitto & nuudelikeiton historiasta

Vietnamilainen pho-keitto toimii sekä arjessa että juhlassa. Pikaruokaa se ei ole, sillä kasvisliemen teko vaatii noin tunnin hauduttelua. Mutta sen jälkeen kaikki muu käykin nopeasti. Jos valmistat kasvisliemen etukäteen, saat tästä nopean lounaan tai illallisen useammalle päivälle. Kerron myös lyhyesti pho-keiton historiasta. Jos käytät vegaanista kalakastiketta, keitto on vegaaninen. Continue reading Vietnamilainen pho-keitto & nuudelikeiton historiasta

paistettu riisi

Paras paistettu riisi – ja kaikki niksit

Paistettu riisi on yksi kiinalaisen keittiön kulmakiviannoksista. Se on nopea ja edullinen, sekä todella yleinen ruoka ravintoloissa ja kotikeittiössä. Se on myös yksi parhaista tavoista ylijäämäriisin käyttämiseen. Tässä ohjeessa kerron kaiken olennaisen tuon ruokalajin valmistamisesta. Herkullisen lopputuloksen varmistat noudattamalla muutamaa perusperiaatetta. Continue reading Paras paistettu riisi – ja kaikki niksit

Venezualalaiset arepat / Helppo resepti ja täyte-ideoita

Maissijauhosta tehdyt arepat ovat nopeita ja helppoja tehdä. Voit täyttää ne monilla eri kasviksilla, juustolla, ranskankermalla ja chilikastikkeilla. Tämä venezualalainen herkku on jäänyt Suomessa ihan liian vähälle huomiolle. Jos siis haluat ilahduttaa seuruettasi verrattain vähällä vaivalla, suosittelen lämpimästi näiden tekemistä. Continue reading Venezualalaiset arepat / Helppo resepti ja täyte-ideoita

paistettu tempeh

Paistetut tempepalat sitruunaruoholla – Proteiinia kulhoruokaan

Nyt löytyi ihana temperesepti! Paistettu tempe sopii erinomaisesti moniin aasialaisiin ruokiin. Vietnamilaiseen tyyliin maustettu tempe revitään ohjeessa paloiksi ja marinoidaan vietnamilaishenkisessä marinadissa. Tempehpalat toimivat varsinkin nuudelikeitoissa ja riisiruokien kanssa. Maussa on reilusti sitruksisuutta sitruunaruohon vuoksi. Continue reading Paistetut tempepalat sitruunaruoholla – Proteiinia kulhoruokaan

chai latte

Paras chai latte – ja 666-maustesääntö

Kotitekoinen chai latte kruunaa iltapäivän ja virkistää mausteisen aterian jälkeen. Teen inkiväärisyys, kaneli ja makeus piristävät koleinakin päivää. Mulla kesti tosi kauan aikaa, ennen kuin löysin omaan makuuni sopivan chai-teen reseptin. Etsin pitkään sellaista maustettua teetä, jota saa usein nepalilaisravintoloissa. Tämä on musta paras chai latten resepti siksi, että sen jälkeen, kun löysin tämän ohjeen, en ole etsinyt enää mitään muita reseptejä. Chain tekemisessä kannattaa pitää mielessä muistisääntö, 666, sillä keskeisiä mausteita tulee kaikkia kuuden yksiköissä. Continue reading Paras chai latte – ja 666-maustesääntö

Tom kha – Thai-kasviskeitto kookosmaidolla ja galangalilla

Kookosmaitoon tehtävä thai-kasviskeitto omaa erinomaisen nopeus/maku -suhteen. Tom kha -keiton kermaisuus ja seesteisyys tasapainottaa oloa päivinä, joiden elämänsisältö kiteytyy enemmänkin ruotsalaiseen kuraeteiseen. Valkoinen keitto tuo kasvisten kauniit värit sievästi esille. Jos käytät siihen vegaanista kalakastiketta, keitto on vegaaninen. Continue reading Tom kha – Thai-kasviskeitto kookosmaidolla ja galangalilla

Vietnamilainen kasvispikkelssi – pikkelöityä lanttua ja naurista

Vietnamilainen kasvispikkelssi on edullinen ja monikäyttöinen lisuke kaakkoisaasialaisen ruoan kanssa. Se tuo ruokaan kivasti kirpeyttä ja raikkautta. Säilöttyyn juuressalaattiin tuli lanttua sen satokausiajan kunniaksi. Pikasäilykkeeseen sopivat hyvin monet eri vihannekset, esimerkiksi porkkanaa, daikon (retikka), nauris ja retiisi. Kasvisrelissi toimii monipuolisesti erilaisten aasialaishenkisten ruokien lisukkeena. Itse teen tätä usein mielelläni ison satsin, jonka jälkeen laitan sitä bánh mi -voileipiin, wräppien sisään, riisin kanssa, nuudelisalaatteihin ja aamiaismunakkaisiin. Continue reading Vietnamilainen kasvispikkelssi – pikkelöityä lanttua ja naurista

chow mein

Kiinalaiset chow mein -nuudelit: Helppoa ja herkullista

Chow mein eli paistetut nuudelit ovat nopeita ja helppotekoisia. Kiinalainen nuudeliresepti tehdään vehnänuudeleihin. Kastikkeen ainekset ovat yksinkertaisia, ja wokattavissa aineksissa on tilaa improvisaatiolle. Paistetut nuudelit toimivat hyvin esimerkiksi tofulla tai pavuilla tai paahdetuilla pähkinöillä. Tästä ruoasta saat hyvät kiinalaiset takeaway-fiilikset. Continue reading Kiinalaiset chow mein -nuudelit: Helppoa ja herkullista

täytetty kurpitsa

Täytetty kurpitsa ohralla, karpaloilla ja pähkinöillä

Täytetty kurpitsa on hauska retrohenkinen pääruoka. Näyttävä pääruoka ei vaadi suurta teknistä näppäryyttä vaan lähinnä aikaa, sillä kurpitsaa paistetaan uunissa tunnin ajan. Paistetun kurpitsan pehmeys toimii ihanasti ohran antaman purutuntuman kanssa. Resepti sopii hyvin syksyisiin juhliin tai tuomaan hitautta viikonloppuun. Jos käytät kasvijugurttia tarjoilussa, se on vegaaninen. Continue reading Täytetty kurpitsa ohralla, karpaloilla ja pähkinöillä

Toad in the hole – Makkarapannari kasvismakkarasta

Makkarapannari kasvismakkarasta. Brittiläinen klassikkoherkku toad in the hole, eli suomalaisittain konna kolossa, on maukas maanläheinen arkiruoka. Sen kanssa tarjotaan yleensä sipulikastiketta ja herneitä. Suolainen pannari on usein sekä lasten että aikuisten mieleen. Makkarapannari on helppo tehdä kasvismakkarasta. Continue reading Toad in the hole – Makkarapannari kasvismakkarasta

Paistetut ruokabanaanit / Mitä keittobanaanit ovat ja mitä kokata niistä?

Paistettu keittobanaani toimii helppona lisukkeena länsi-afrikkalaisten ja lattariruokien kanssa. Paistetut banaanit ovat myös herkullinen myöhäisillan snäckki. Keittobanaani kulkee suomeksi myös muilla nimillä, kuten ruokabanaanit ja plantaanit. Niiden paistaminen on helppoa, joten tahdon kannustaa vähän. Jos näet kaupassa ruokabanaaneja säällisissä hinnoissa, suosittelen tarttumaan tilaisuuteen. Ne ovat Suomessa sesongissa aina syksystä ja alkutalvesta. Continue reading Paistetut ruokabanaanit / Mitä keittobanaanit ovat ja mitä kokata niistä?

Venäläinen hapankaalipiirakka – hapan, makea ja teehetkiin sopiva

Niinä päivinä, kun mulle tulee olo, että olisipa kiva syödä hapankaalia, niin tartun usein tähän reseptiin. Smetanaan ja siirappiin yhdistettynä mausta tulee ihanan monisyinen, vähän samantapainen fiilis kuin pelmeneissä mutta helpommin toteutettavassa muodossa. Kaurahiutalepohja tuo kivasti rustiikkisuutta. Pohja on myös vaivaton tehdä ja onnistuu vielä opettelevalta kokiltakin. Continue reading Venäläinen hapankaalipiirakka – hapan, makea ja teehetkiin sopiva