Helppo kiinalainen mäiskykurkku

Kiinalainen kurkku

Helppo kiinalainen kurkku on mulle ehkä se kaikkein yleisin lisuke, kun teen kiinalaista ruokaa. Ei tulisi mieleenkään tilata näitä mäiskykurkkuja ravintolassa, kun tietää miten halpaa ja helppoa näitä on tehdä itse. Mutta jos kotona tulee kokattua jotain kiinalaista, fiilis tuntuu usein vähän keskeneräiseltä jos tätä lisuketta ei ole nostettu pöytään.

Tämä vegaaninen kurkkusalaatti tuo mausteisten ruokien keskelle kivasti raikkautta: erityisesti jos muut annokset ovat reilun mausteisia, on kiva maistaa välissä jotain mikä nollaa makupalettia. En muista enää, mistä keittokirjasta tämä resepti on, vai onko mistään – siihen kun törmää niin usein kiinalaisissa keittokirjoissa.

Kurkkua käytetään muutenkin paljon kiinalaisessa keittiössä – usein myös wokissa. Varsinkin kurkun satokausiaikaan siitä kannattaa ehdottomasti ottaa ilo irti.

Kiinalainen kurkku – helppo lisuke

Tässä lisukesalaatissa käytetään soijakastiketta, ja tarkka määrä riippuu siitä, miten suolaisia muut ainekset ovat, ja kuinka tarkasti haluat välttää suolaa ruoanlaitossa. Aloitan itse usein vähemmällä soijakastikemäärällä (esim 1 tl), ja lisään sitä sen verran, kunnes maku on hyvä. Paljon riippuu toki muista tarjottavista – jos muuten ruokapöydässä on lähinnä höyrytettyjä kasviksia, silloin toki suolaisemmatkin kurkut menevät hyvin. (Joissain resepteissä jätetään myös soijakastike kokonaan välistä.)

Jos haluat, koristele annos joko mustilla tai valkeilla seesaminsiemenillä – tai ripottele muutama chilirouhemuru päälle.

Pääruoaksi suosittelen esimerkiksi: helppoa wokkikastiketta, hapanimeläkastiketta tai kasviksia hoisin-kastikkeessa.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kiinalaiset mäiskykurkut

Helppo kasvislisuke, kun kokkaat kiinalaista ruokaa.

Ainekset

  • 1 kurkku

Kastikeainekset

  • 1 rkl (vaaleaa) soijakastiketta aloita vähemmällä määrällä, esim. 1 tl
  • 1 tl sokeria
  • 2 tl riisiviinietikkaa
  • 1 tl chiliöljyä esimerkiksi kotitekoista
  • 1 valkosipulin kynsi pieneksi hienonnettu

Ohjeet

  • Leikkaa kurkku puoliksi. Moukaroi kurkun puolikkaita kuoripuolelta veitsen hamarapuolella. Ei niin paljon, että kuori menisi rikki, mutta kuitenkin sen verran, että kurkussa alkaa olla jo selvästi muhjuisuutta.
  • Pilko moukaroitu kurkku suupaloiksi ja laita ne pieneen kulhoon.
  • Sekoita kastikeainekset yhteen ja kaada ne kurkun päälle. Sekoita kurkku ja kastike. Anna maustua hetki ennen tarjoilua huoneenlämmössä.

Lisätietoa

Jos sinulla on kotitekoista chiliöljyä, voit käyttää sitä tässä reseptissä.
Myös pari pisaraa seesaminsiemenöljyä sopii kastikkeeseen erinomaisesti. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.