höyrytetty munakoiso

Kiinalainen höyrytetty munakoiso

höyrytetty munakoiso

Kiinalainen höyrytetty munakoiso on sichuanilaisen keittiön klassikkoannoksia. Munakoiso muuttuu höyrystyessään ihanan pehmeäksi. Pehmeä rakenne mätsää hyvin yhteen vahvan aromaattisen ja makean kastikkeen kanssa. Tämä annos on kiva kokattava silloin, jos olet tekemässä kiinalaiseen tyyliin paria erilaista ruokalajia kerralla.

Kalalta tuoksuva munakoiso (fish-fragrant eggplant) on klassinen sichuanilainen ruokalaji. Siihen voi käyttää joko höyrytettyä tai paistettua munakoisoa. Nimestä huolimatta kastikkeessa ei kuitenkaan ole yhtään kalaa. Yuxiang on yleinen adjektiivi jota käytetään sichuanilaisessa keittiössä tietyntyyppisen tuoksun kuvaajana. Yuxiang-munakoisolle löytyy tosi paljon erilaisia reseptejä. Päädyin kokeilemaan tätä, sillä mun mielestäni oli kiinnostavaa, että tässä reseptissä munakoiso höyrytettiin ja toi siten hauskaa vaihtelua.

Munakoison höyrytys oli muuten yllättävän toimiva juttu! Öljyn määrä pystyi sopivan vähänä, ja munakoiso imi kastikkeen maun hyvin itseensä. Käytin siihen tavallista höyrytyskattilaa, mutta sen voi tehdä myös aasialaisessa höyrytyskorissa.

Resepti vaatii yleisimpiä kiinalaisen keittiön maustekastikkeita. Jos 10 perusainesta löytyy kaapista, tämän teko on tosi helppoa.

Kiinalainen munakoisoresepti, jossa riittää suppeampikin maustekaappi: rapea paistettu munakoiso

höyrytetty munakoiso

Munakoisoreseptin alkuperä: Youtubessa

Alkuperäinen resepti on Youtuben puolelta, Made with Lau -kanavalta. Reseptin tekovideo löytyy täältä ja resepti täältä. Muutenkin heidän kanavallaan oli tosi hyvänoloisia reseptejä, niissä oli aika klassinen yhdysvaltain-kiinalaisen keittiön fiilis.

Amerikkalaisessa keittiössä tykätään kyllä joskus ihan supermakeasta kiinalaisesta ruoasta! Tähänkin reseptiin tuli alkujaan kolme ruokalusikallista sokeria. Skaalasin itse määrän yhteen ruokalusikalliseen. Silläkin tuli makeutta jo ihan reilusti.

Tämä saa mut miettimään, että millaisiahan ruokia yhdysvalloissa tehtäisiin suomalaisen keittiön klassikkoresepteistä, jos makeuden taso pysyisi samana.

Tämä höyrytetty munakoisoresepti on 15. osa mun Kiinalaiset ravintolaruokaklassikot -sarjaani. Sarjan aiempia osia ovat olleet mm. Ken Homin hapanimeläkastike, mapo tofu, kiinalainen yleiskastike sekä paistetut nuudelit lo mein ja chow mein -tyyliin.

Jos testaat reseptiä, jätä kommenttia tai jaa 🙂 Olisi kiva kuulla miten tämä meni.

Mukavaa päivää!

höyrytetty munakoiso
höyrytetty munakoiso
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Sichuanilainen höyrytetty munakoiso

Höyrytetty munakoiso makean kiinalaisen kastikkeen kanssa. Tämän tyypillisiä nimikkeitä ovat sekä "Yuxiang eggplant" että kalalta tuoksuva munakoiso.
Valmisteluun 20 minutes
Annoksia 4 annosta

Ainekset

Munakoiso

  • 1-1,5 kokonaista munakoisoa (500 g)
  • 1 paprika
  • 5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 4 cm pala inkivääriä hienonnettuna
  • 5 kuivattua kokonaista chiliä tai oman maun mukaan
  • 2 kevätsipulia hienonnettuna jos on. Korvaa 2 salottisipulilla ei-sesonkiaikaan.

Yuxiang-kastike

  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl tummaa soijakastiketta
  • 2 rkl vegetarian stir fry -kastiketta tai osterikastiketta
  • 2 rkl riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
  • 1 rkl ruskeaa sokeria
  • 0,5 rkl hoisin-kastiketta
  • 1 rkl kiinalaista riisiviiniä (Shaoxing)
  • 4 rkl vettä
  • 1 tl seesamiöljyä

Ohjeet

  • Leikkaa munakoisosta noin kuuden sentin mittaisia, sormen paksuisia tankoja. Laita ne höyrytyskoriin.
  • Kuumenna vesi höyrytyskattilassa. Laita päälle höyrytyskorissa olevat munakoisot. Höyrytä munakoisoja 15 minuuttia.
  • Valmistele sillä aikaa muut ainekset. Leikkaa paprika ohuiksi suikaleiksi. Hienonna valkosipuli ja inkivääri. Tee kevätsipulista tai salottisipulista ohuita lohkoja. Jätä odottamaan.
  • Sekoita Yuxiang-kastikkeen kaikki ainekset yhteen.
  • Kun 15 minuuttia on kulunut, varmista että munakoisot ovat kypsentyneet puristamalla niitä. Niiden tulisi tuntua pehmeiltä, muttei kuitenkaan vielä muussimaisilta.
  • Seuraavaksi siirrytään paistamiseen. Varaa kaikki ainekset ja tarjoilulautanen jo valmiiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä wokkipannussa tai paistinpannussa todella kuumaksi.
  • Lisää aluksi chilit, paprika, inkivääri ja valkosipuli. Paista niitä n. 30 sekuntia.
  • Lisää kevätsipulit tai salottisipulit. (Jos käytät kevätsipuleita, säästä vähän vihreää sipulihaketta koristeluun.) Jatka paistamista n. 30-60 sekuntia.
  • Lisää kastike, ja kuumenna se kuplivaksi. Lisää sitten munakoiso ja sekoita sitä kastikkeen kanssa, noin 60-90 sekuntia. Koristele kevätsipuleilla tai seesaminsiemenillä. Nosta tarjolle ja tarjoa riisin kanssa.

Lisätietoa

Voit höyryttää munakoison myös wokkipannussa. Silloin tarvitaan wokkipannun lisäksi höyrytysritilää ja wokkipannun kantta. 
Kuivatut chilit poimitaan ruoasta pois syönnin aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *