tulinen punainen ruoka kulhossa

Kasvismakkaraa sichuanilaisittain

Sichuanilaistyylinen wokkiruoka valmistuu kasvisryynimakkarasta ja on reilusti tulinen. Kasvisryynärit ovat vahvoja maultaan, ja ne toimivatkin yllättävän hyvin sichuanilaisesti maustettuna. Jos kasvisryynäreitä ei ole saatavilla, korvaa ne seitanilla, prässätyllä tofulla ja/tai sienillä. Kastike on tässä ruoassa keskeisessä asemassa, kaikki muu on improvisoitavissa.

Kiinalaisissa resepteissä törmää aina silloin tällöin kuivattuihin makkaroihin. Olen alkanut kallistua sille linjalle, että yksi niiden hyvä korvaaja on kasvisryynimakkara. Molemmissa on mukavasti mausteisuutta. Yleensä reseptit, jotka sisältävät kuivatettua makkaraa, toimivat hyvin myös kasvisryynärin kanssa.

Jos pidät kiinalaisesta ruoasta, niin nämä on myös hyviä vaihtoehtoja:

Food of Sichuan – sichuanilaisen keittiön klassikkokirja

Resepti on saanut inspiraatiota Fuchsia Dunlopin Food of Sichuan -keittokirjasta (julkaistu aiemmin nimellä Land of Plenty) löytyvästä reseptistä, johon käytetään porsaan niskaa. Tein paljon muutoksia ohjeeseen, sillä alkuperäisessä reseptissä tästä tehtiin poriseva lihapata. Mutta pidin kovasti ajatuksesta, että ruokaan tulee vain yhtä kasvista, porkkanoita, sekä lihaa. Se on pysynyt samana.

Resepti ei vaadi pitkää haudutusaikaa, kyseessä on yksinkertaisesta wokkiruoasta.

Dunlopin kirja on upea klassikkokeittokirja sichuanilaisesta ruoanlaitosta. Olen kokannut kirjasta joitain reseptejä, mutta vielä on paljon kokattavaakin. Tällä hetkellä haave-listalla odottaa vielä ainakin vielä parisenkymmentä ohjetta 🙂

tulinen punainen ruoka kulhossa

Oli muuten ihan vihoviimeinen kuvattava tämä ruoka. Varsinkin kun samalla kertaa piti ottaa kuvat myös muista pöydässä olleista ruoista. (Kokkasin tämän kaverina helppoa kiinalaista kastiketta .) Samalla kun lapsi ja puoliso odottivat jo ruokapöydässä, että milloin päästään syömään . Jos siis ruoka vaikuttaa tässä siltä, että kyllähän tuota uskaltaa syödä, niin voin kertoa ilouutisen, että pienellä stailauksella ruoka voi näyttää tästä vielä merkittävästi paremmalta 🙂

Jos sinulla on kasvisryynäriä tai mieltymystä sichuanilaiseen makumaailmaan, suosittelen testaamaan tätä ohjetta. Tulisuutta on reilusti, niin kuin tällaisessa reseptissä kuuluukin olla.

Oheen voi tehdä helppona lisäkkeenä esimerkikiksi valkosipulissa paistetut pavut.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vegaanista ryynimakkaraa sichuanilaisittain

Resepti heille, joilla on paketti ryynimakkaraa ja vähän seikkailumieltä
Genre Main Course
Keittiö kiinalainen

Ainekset

  • 1 paketti vegaanista ryynimakkaraa viipaloitu (n. 1,5 cm levyisiksi paloiksi)
  • loraus neutraalia ruokaöljyä
  • 1 sipuli viipaloitu hienoksi
  • 1 peukalon kokoinen pala inkivääriä hakattu hienoksi

Kastikeainekset

  • 2 rkl kiinalaista riisiviiniä (Shaoxing) korvaa vaalealla vermutilla tarvittaessa
  • 3 rkl sichuanilaista chilipaputahnaa (duobanjiang)
  • 0,5 tl kiinalaista viismaustetta ei-pakollinen
  • 2 tl sokeria
  • 0,5 tl tummaa soijakastiketta
  • 3 dl vettä

Kasvikset

  • 3 porkkanaa viipaloitu ohuiksi viipaleiksi (julienne-suikaleet)
  • jauhettua valkopippuria

Ohjeet

  • Valmistele aluksi kasvikset ja kasvismakkara. Sekoita kastikeainekset yhteen – riisiviini, chilipaputahna, viisimauste, vesi, sokeri ja soijakastike. Nosta odottamaan.
  • Kuumenna aluksi loraus öljyä paistinpannulla tai wokkipannussa kuumaksi. Lisää sipuli ja inkiväärihake paista n. 30 sekuntia. Lisää sitten ryynimakkara ja paista kunnes makkara on saanut väriä pintaansa. Kääntele makkaraa varovaisesti pannulla, ettei se murene. Kun makkara on paistunut, nosta se hetkeksi odottamaan.
  • Kuumenna taas pieni loraus öljyä kuumalla pannulla. Paista siinä porkkanasuikaleet, kunnes ne ovat vähän pehmenneet, noin 1,5-2 minuuttia.
  • Lisää joukkoon ryynimakkarat ja kastikeainekset. Sekoita hyvin ja anna kuumentua hetken ajan, jotta sokeri sulaa. Nosta pois liedeltä ja tarkista maku. Lisää ainakin hitunen valkopippuria mukaan.

Lisätietoa

Voit korvata porkkanat myös vihreillä pavuilla.
Paistos säilyy erinomaisesti – maku on hyvä myös seuraavana päivänä, kun maut ovat ehtineet vähän tasaantua.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.