
Kiinalainen hoisin-kastike on tosi monikäyttöinen, joten mulla on itselläni sitä lähestulkoon aina jääkaapissa. Helppous on nyt taas tarpeen. Jos löydät itsesi tilanteesta, jossa pitää taikoa nopeasti ruokaa pöytään, kokeile tätä nopeaa wokkia.
Tämä kiinalainen ruoka maistuu vähän myös sitruunalta. Ei ehkä kaikkein autenttisinta, mutta siitäkin edestä herkullista. Reseptin muunneltavuus on hyvin laaja. Voit käyttää tähän kiinalaiseen wokkiruokaan niitä vihanneksia, joita sinulla on jääkaapissa. Kastike on vegaaninen.
Olen kirjoittanut täällä enemmän siitä, mitä hoisin-kastike on, miten sitä käytetään ja miten se säilyy.
Alkuperä: San Franciscossa
Tämä kiinalainen hoisin-kastikkeeseen nojaava on peräisin Barbara Troppilta. Barbara Tropp teki paljon työtä yhdysvaltain-kiinalaisen keittiön parissa, ja piti 1980-luvulla San Franciscossa suosittua China Moon -ravintolaa. Tropp kirjoitti useita keittokirjoja kiinalaisesta ruoasta. Hän oli vaikuttamassa siihen, että länsimaissa alettiin kiinnostua enemmän kiinalaisesta ruokakulttuurista ja kiinalaisista resepteistä.
Tämä resepti on China Moon Cookbook -keittokirjasta (1990), pienillä muunnoksilla. Tein vähän muutoksia, jotta resepti toimisi hyvin juuri kasviksille eikä kanalle, kuten alkuperäisessä ohjeessa. Reseptissä happamuuteen käytetään sekä sitruunaa että viinietikkaa. Jos sinulla on sitruunaa, suosittelen käyttämään näitä molempia. Mutta voit myös korvata sitruunan toisella ruokalusikallisella viinietikkaa.
Hoisin-kastike – parempi överit kuin vajarit?
Joissain netin syövereissä törmää karmivaan ehdotukseen, että hoisin-kastike olisi itsekseen hyvä kastike wokkiruoalle. Sitä saatetaan lusikoidaan purkista tyyliin desilitra annokseen ja sanotaan, että valmista tuli. Ei kannata noudattaa tätä ohjetta. Hoisin-kastike on tosi sokerista, 40-50 grammaa sokeria sadassa grammassa. Melkein siis tuplat sen mitä ketsupissa.
Kohtuus on kuitenkin kaunis ohjenuora monissa asioissa – sopivassa määrin nautittuna hoisin-kastike on tosi erinomaista. Tässä reseptissä hoisin-kastiketta laimennetaan reilusti. Maku pysyy tosi hyvänä, eikä fiilis mene ällömakean puolelle.
Tsekkaa myös: kotitekoinen hoisin-pähkinäkastike.
Jos muuten mietit, miten käyttää hoisin-kastiketta, niin yksi suositukseni on tehdä siitä dippikastike yhdistämällä puolet srirachaa ja puolet hoisin-kastiketta. Hoisin-kastikettahan käytetään usein dippinä tai dippien pohjana varsinkin Kantonin alueen keittiössä. Olen nähnyt myös suosituksia majoneesin ja hoisin-kastikkeen yhdistämisestä samalla sekoitussuhteella.

Riisiviini = kiinalaisen keittiön salainen ase
Tässä reseptissä käytetään kiinalaista riisiviiniä. Sitä löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Jos kiinalainen ruoka kiinnostaa enemmän, suosittelen hankkimaan sitä. Kiinalaisiset reseptit vaativat tosi usein riisiviiniä. Se tuo ihanan kompleksin maun ruokiin, vaikka sitä ei käyttäisikään ruokaan kuin vain yhden ruokalusikallisen.
Kiinalaisessa riisiviinissä on myös toinen hyvä puoli: harvalla tekee mieli siemailla sitä spontaanisti. On siis hyvin todennäköistä, että kun kerran ostat pullon, sinulla on sitä pitkään sen jälkeen kaapissa, aina kun tarvitset.
Jos et halua kaappiisi uusia pulloja kummittelemaan, Shaoxingin voi korvata myös kuivalla sherryllä – joskus olen korvannut sitä myös kuivalla vaalealla vermutilla (jota pidän yleensä kaapissa risottoja varten).
Mitä kasviksia wokkiin?
Tämä on helppo kastike, joten voit käyttää siihen monia eri kasviksia. Troppilla tähän reseptiin tuli:
- Kanaa
- Sipulia
- Pieni kesäkurpitsa
- Punainen paprika
- Pieni munakoiso
- Kiinankaalta (n. 5 dl)
- Wokkiin sopivat myös: sienet, porkkana, kurkku, pakastepavut, parsakaali, idut, varsiselleri, vesikastanja (tölkistä) tai minimaissi.
Tropp laittoi tähän kastikkeeseen myös yhden sitruunan raastetun kuiren – jos sinulla on hyvä luomusitruuna, pese se hyvin ja käytä sen kuorta tähän.

Itse käytin tässä pakastepapuja ja paahdettuja pähkinöitä, sillä lapsi tykkää syödä niitä. Kurkku tuli mukaan, sillä nautin siitä kovasti wokissa kesäaikaan.
Jos käytät tofua, paista se aluksi erikseen ennen kuin lisäät muut ainekset. Ja lisää se sitten uudelleen mukaan kun kaikki muu on jo paistettu.
Tämä kiinalainen hoisin-kastike on kolmas osa mun ”kiinalaiset take away -klassikot” sarjaani. Aiemmat osat ovat kiinalaisravintoloiden luottokastike sekä hapanimeläkastike tofulle ja kasviksille. Jos haluat seurata projektia, tilaa mun uutiskirje – tällöin saat uudet reseptit suoraan meiliisi:
Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:
Voit lopettaa tilauksen koska vain.
Mukavaa elokuun alkua! Jos jokin jäi mietityttämään tai kokeilit reseptiä, kommentoi alle! Jos käytät instaa, tägää mut – @kasvisannos – olisi kiva nähdä lopputuloksia 🙂
Kaikki mun kiinalaiset reseptit löytyvät täältä.

Kiinalainen hoisin-kastike kasviksille
Välineet
- 1 wokkipannu tai paistinpannu
Ainekset
Hoisin-kastike
- 3 dl vettä
- 1 tl kasvisliemijauhetta vapaaehtoinen
- 3 rkl hoisin-kastiketta
- 1,5 rkl sitruunamehua = puolikkaan sitruunan mehu
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl Shaoxing-riisiviiniä tai kuivaa sherryä
- 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
Maizenasuurus
- 1,5 rkl maizenaa
- 1,5 rkl vettä
Paistettavat ainekset
- kourallinen cashew- tai maapähkinöitä halutessasi
- 2-3 rkl neutraalia öljyä
- n. 7-8 dl kasviksia pilkottuna ks. esimerkit alla
- basilikaa tai kevätsipulia koristeluun, halutessasi
Ohjeet
- Jos käytät pakastevihanneksia, aloita valmistelu nostamalla ne lämpimään ja antamalla niiden lämmetä kuumassa vedessä.
- Sekoita kastikeainekset yhteen pienessä lasipurkissa tai mukissa. Nosta odottamaan.
- Sekoita toisessa pienessä kupissa maizena kylmään veteen. Nosta odottamaan.
- Valmistele seuraavaksi paistettavat vihannekset. Käytä niitä vihanneksia, joita sinulla on helposti saatavilla. Alla muutamia ideoita kasviksista, toivottu määrä on noin 7 desilitraa. Jos aiot koristella annoksen kevätsipulilla tai parilla basilikanlehdellä, pilko ne nyt.
- Aloita paistaminen. Nosta kaikki valmistellut ainekset lieden äärelle. Tuo lisäksi jo valmiiksi lautanen, jolla aiot ruoan tarjoilla. Kuumenna wokpannu.
- Paahda aluksi pähkinät nopeasti ilman öljyä – jos käytät niitä. Siirrä lautaselle odottamaan.
- Kuumenna seuraavaksi öljy. Jos vihanneksiisi kuuluu sipuli, paista sipulilohkot aluksi, n. 20 sekuntia. Lisää sen jälkeen kaikki muut ainekset. Paista kasviksia koko ajan sekoittaen kunnes ne ovat vähän pehmenneet mutta yhä rapeita. Aikaa tähän menee noin 2-3 minuuttia.
- Kaada seuraavaksi kastike mukaan. Kun seos kuplii, valuta maizenasuurus mukaan. Sekoita koko ajan samalla toisella kädellä. Paista vielä noin 15 sekuntia, kunnes seos taas kuplii. Nosta pannu pois liedeltä ja siirrä ruoka tarjoiluastiaan.
Lisätietoa
- Puolikas tai kokonainen sipuli
- Munakoiso
- Kesäkurpitsa
- Paprika
- Porkkana
- Pakastepapuja
- 3 dl kuutioitua kaalia tai kiinankaalta