Currykastike kiinalaiseen tyyliin & ruokien hinnoista, osa 2

Curry-wokki. Olin miettinyt pitkään, että olisi kiva tehdä joku wokkikastike, jossa käytettäisiin curryjauhetta. Sellainen löytyikin Ken Homin My Kitchen Table -keittokirjasta. Tämä kastike oli alunperin naudanlihalle, joten se kestää voimakkaammankin makuiset kasvikset. Erityisesti seitan toimisi erinomaisesti tämän kastikkeen kanssa.

Itse tarjosin tämän kanssa samalla kertaa sichuanilaista wokkikastiketta.

Halpa kokkaaminen – kiinnostaa edelleen

Tämä curry-wokkiresepti on hyvin suoraviivainen. Se ei varasta huomiota ruokapöydässä, mutta toimii erinomaisesti osana laajempaa kattausta. Curryjauheen maku tulee jonkin verran esille. Curryn maku on kuitenkin paljon miedompi kuin esimerkiksi tyypillisissä japanilaisissa curryresepteissä (ks. esim. japanilainen laivastocurry). Tähän käytetään periaatteessa madrascurryjauhetta, mutta voit käyttää myös muuta.

Koska resepti on niin yksinkertainen, ajattelin että voisin ruotia nyt vähän auki ihan toista aihetta, eli ruokien hinnan nousua ja sen vaikutuksia omaan kokkaamiseeni.

Luulin vielä joskus syksystä, että ruokien hinnan nousu ei vaikuttaisi kovin paljon omiin ruokailutapoihini, meninhän jo valmiiksi aika edullisella kokkaamisella. Mulla on kuitenkin kutistunut aika paljon tänä vuonna jääkaapissa aina saatavilla olevien ainesten määrä. Tomaatteja ja kurkkua ei ole hirveästi näkynyt. Kaupat kertovat siitä, että prosessoitujen kasvisproteiinien kysyntä on pienentynyt paljon. Tämä näkyy myös omalla lautasellani. En ole tainnut ostaa esimerkiksi härkistä kertaakaan puoleen vuoteen. Juustokaan ei tunnu kovin puhuttelevalta sen hinnan noustua yli 20 prosenttia. Sen sijaan klassisiksi proteiineiksi ovat valikoituneet soijarouhe, linssit, kikherneet ja pavut. Varmaan sen vuoksi tännekin on ilmestynyt monia uusia linssikeittoreseptejä.

Nämä muutokset näkyvät samalla siinä, miten suhtaudun itse nyt ruokajournalismiin ja keittokirjoihin. Syyskuussa arvelin vielä, että hintojen nousu ei välttämättä näy ruokajournalismissa, vaan että luksusjutuille voi edelleenkin olla tarvetta ihanana arjen eskapismina. Nyt olen vähän eri mieltä.

Nykytilanteessa mulla särähtää nimittäin vähän liian paljon korvaan se, jos ruokajournalismissa kirjoitetaan hyvätuloisten ihmisten perspektiivistä. En jaksa reseptejä, jotka ovat liian kaukana mun omasta arjestani.

Kohtaamiseni sommelierin kanssa = 0

Olen tilannut Glorian Ruoka ja Viini -lehteä noin 15 vuoden ajan. Marraskuussa lueskelin sen pääkirjoitusta. Siinä päätoimittaja kertoi Portugalin-matkastaan, ja siitä miten sommelier oli suositellut häntä kokeilemaan siemaillun viinin yhdistämistä johonkin Portugalille tyypilliseen liharuokaan. Mietin, että milloin olen viimeksi 1) jutellut sommelier’in kanssa, 2) matkannut Portugalissa ja 3) nautiskellut lihapadoista. Siihen loppui sen lehden tilaaminen. Joulukuun numerossa kuvattu joulun pitopöytä tuntui lähestulkoon imaginääriseltä, ja tilausvalikoimasampanjoiden luvut niin ylenpalttisilta, etten katunut päätöstäni. Kuilu eskapismin ja todellisuuden välillä oli kasvanut liian suureksi.

Ehkä tuoreimmassa numerossa toimituksessa he olivat itsekin huomanneet, että joku on vialla – siinä annettiin linssikeitto-ohjeita ja puhuttiin muutamissa jutuissa jopa edullisuudesta. Kuitenkin, hyvin suuressa osassa annoksista oli edelleen lihaa. Enkä vaan voi ymmärtää, että mikä siinä lihansyönnin vähentämisessä, ja kasvissyönnin ekologisissa ja eettisissä hyödyissä on niin vaikeaa ymmärtää.

Joten seurailen siis vielä nämä viimeiset numerot GRV:n kehityssuuntia – muistaakseni tilaus loppuu joskus kesän tienoilla. Toivon, että Suomessa olisi edelleen tilaa monenlaiselle ruokajournalismille. Mutta olen varma, että kustannusten nousu saa ihmiset miettimään sitä, mitä kaikkia tilauksiaan he haluavat jatkaa.

Oli muuten hauskaa huomata, että Mrs Middleage oli käynyt samanlaisia pohdintoja läpi Gloria-lehden kanssa! Jos lehdet herättävät yleisesti tällaisia tunteita, ne eivät lupaa kovin hyvää Gloria-lehtisarjalle.

Yksi asia ei muutu: perustavat tarpeet

Samalla uskon, että resepteille ja kokkaamisohjeille on edelleenkin kysyntää. Ihmisten tarve syödä – tai juhlia tai hakea lohtua ruoan avulla – ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Se, miten nämä halut ilmenevät, on toki toinen juttu. Voisin kuvitella, että korvaavattavuus olisi iso teema ruoanlaitossa. Toimitusketjujen arvaamattomuuden vuoksi nykyisin on ihan tunnustettua, että kaikkia aineita ei ole koko ajan saatavilla.

Onneksi mun ei tarvitsekaan tietää, mikä tämä suunta tulee olemaan – eiköhän ruokakustantajat ja lehdet ole tarjoamassa siihen omia ehdotuksiaan.

Jos sinulla on näkemyksiä siitä, miten omat ruokatottumuksesi ovat muuttuneet viime aikoina, olisi kiva kuulla kommenteissa! 🙂 Erityisen mukavaa olisi kuulla, jos olet löytänyt ruoka-asioihin liittyen joitain juttuja, jotka ovat tuntuneet erityisen puhuttelevilta ja kivoilta.

Lopuksi takaisin reseptiin

Tämä curry-wokki on siitä hyvä, että se toimii hyvin osana laajempaa kattausta. Jos haluat tietää, miten kiinalaiseen ruokaan voidaan yhdistää curryjauhetta, niin tämä ohje tarjoaa vastauksen myös siihen.

Muita blogin wokkikastikereseptejä ovat myös:

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Currykastike kiinalaiseen tyyliin

Kiinalaistyylinen kastike, joka sisältää Madras-curryjauhetta.
Valmisteluun 15 minutes
Liedellä 10 minutes
Aikaa yhteensä 25 minutes

Ainekset

  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 1 sipuli (pilkottuna)
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 200 g tofua prässättynä
  • 3-4 dl kasviksia pilkottuna

Currykastike

  • 1 rkl Madras-curryjauhetta
  • 1 rkl tummaa soijakastiketta
  • 1,5 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl kiinalaista riisiviinietikkaa tai kuivaa sherryä
  • 1 tl sokeria
  • 3 rkl vettä
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 1 rkl maizenaa (sekoitettuna aluksi pieneen määrään kylmää vettä)

Ohjeet

  • Sekoita kastikeainekset yhteen pienessä kipossa. Jätä odottamaan. Ota tarjoilulautanen valmiiksi wokin viereen.
  • Kuumenna wokkipannu kuumaksi. Kuumenna puolet öljystä pannussa, ja paista tofupalat siinä. Jätä odottamaan.
  • Paista seuraavaksi kasvikset. Paista sipulia lopussa öljyssä kuumalla pannulla n. 30 sekuntia. Lisää valkosipuli ja jatka paistamista vielä 10 sekuntia. Lisää kasvikset. Paista 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat edelleen rapeita. Lisää tofupalat ja kastike. Kuumenna seos kiehuvaksi. Nosta annos pois liedeltä ja lusikoi se tarjoilulautaselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *