linssidal

Kolmen linssin dal – maukas linssiresepti

linssresepti

Intialainen dal on mainio linssiresepti päiviin, kun tahtoo kokata jotain proteiinipitoista, terveellistä ja edullista. Linssidal kestää hyvin uudelleenlämmitystä, eikä se vaadi juurikaan aktiivista aikaa lieden äärellä. Sen voi kokata oheen, jos on tekemässä jotain hienompaa ruokaa – vaikka tätä pinaatti-kikhernecurrya . Vegaaninen resepti toimii hyvin myös riisin kanssa kaksistaan yksinkertaisena sapuskana.

Tsekkaa myös: Erittäin hyvä dal , joka tehdään kookosmaitoon ja tomaattimurskaan

Linssidal – helpot ainekset, ei välttämättä helppoa toteuttaa

Periaatteessa linssidalin teko on tosi helppoa. Se ei vaadi kuin mausteita, vettä ja linssejä. Käytännössä asia ei suju ainakaan mulla niin helposti. Olen tehnyt ihan liian monta vetistä tai ylimaustettua intialaista linssidalia. Teen niitä edelleenkin. Siksi tänne blogiinkaan ei ole juuri dhalreseptejä eksynyt. Vaikka periaatteessa dal on ihan jumalaista ruokaa, ja joka on loputtomasti muunneltavissa – varsinkin jos intialaisilta kysytään.

Mutta tästä linssidalista pidin erityisen paljon! Se yhdistää kolmea eri linssityyppiä: keltaisia ja punaisia linssejä sekä mung-papuja. Yhdessä maku on monisyisempi kuin millään näistä linsseistä yksinään.

Tästä linssireseptistä tulee iso padallinen ruokaa. Varsinkin, jos tarjoat tätä jonkun toisen ruoan kaverina, tästä riittää useammalle syömiskerraksi tai seuraavalle päivälle lounaaksi.

Juomaksi suosittelen suolaista lassia.

linssidal

Intialainen linssiresepti

Älä pelästy pitkää ainesosalistaa. Tähän linssireseptiin paistetaan maustekastike, joka sekoitetaan keitettyjen linssien sekaan. Muuten resepti on varsin helppo tehdä.

Kaikkein eksoottisin aines maustelistalla on hajupihka: sitä käytetään usein intialaisissa linssiresepteissä vähentämään kaasun kertymistä. (Voisi olla muuten ihan järkevää sekottaa sitä hernekeittoonkin.) Jos sinulla puuttuu monet keskeisistä mausteista, voit korvata juustokuminaa, korianteria ja kanelia valmiilla garam masala -seoksella. Tarkka mausteiden koostumus ei ole niin tarkkaa. Kuitenkin, se että paistaa sipulia ja joitain mausteita öljyssä, on itsessään hyvin tärkeää jos toiveissa on saada maukas linssidal.

Jos pidät linsseistä, tsekkaa myös nämä linssireseptit:

Olen ottanut loppuvuoden tavoitteeksi kokata vielä muutaman muunkin reseptin linsseistä. Linssit kun toimivat hyvin nimenomaan syksyllä ja talvella. Jos haluat seurata miten projekti etenee, tilaa uudet postaukset suoraan meiliisi:

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

linssicurry
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Mausteinen kolmen linssin dal

Maukas dal, joka yhdistää kolmen linssin parhaita puolia.
Aikaa yhteensä 30 minutes

Ainekset

  • 4 kynttä valkosipulia hienoksi paloiteltuna
  • 3 cm pala inkivääriä hienoksi paloiteltuna
  • 100 g keltaisia linssejä(toor dal)
  • 100 g punaisia linssejä
  • 100 g mungpapuja
  • 1 l vettä keitä valmiiksi vedenkeittimessä
  • 1 dl neutraalia oljyä (esim rypsiöljy)
  • 2-3 kuivattua chiliä vapaaehtoinen
  • 3 cm pala kanelitankoa tai 0,5 tl kanelijauhetta
  • 0,25 tl hajupihkaa (asafetida)
  • 1 sipuli (keskikokoinen) pilkottuna
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 tl kurkumajauhetta
  • 3 tl jauhettua korianteria
  • 0,5 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 dl tuoreen korianterin lehtiä vapaaehtoinen. Koristeluun voi varata myös pari lehtipersiljan oksaa.
  • 3 rkl vegaanista voita tai jugurttia päälle, halutessasi.

Ohjeet

  • Laita vesi kiehumaan kattilassa tai vedenkeittimessä. Valmistele aluksi valkosipuli ja inkivääri. Hakkaa niitä morttelissa, kunnes ne ovat muussaantuneet kunnolla tahnaksi.
  • Pese seuraavaksi linssit huolella. Mittaa kaikki linssit kattilaan ja huljuta niitä vedessä. Huuhtele aina välissä vesi pois kaatamalla linssit siivilän läpi. Jatka pesua, kunnes huuhteluvesi melkein kokonaan kirkasta. Puristele suurin osa vedestä pois linsseistä. Anna niiden kuivahtaa hetki siivilässä.
  • Laita linssit kattilaan – itse suosin pinnoitettua kattilaa, sillä niillä on paha tapa jäädä kiinni. Kaada vesi päälle ja keittele linssejä miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia. Kannen on hyvä olla raollaan.
  • Valmista tällä välin dalin maustekastike. Varaa kaikki ainekset valmiiksi pannun äärelle ennen kuin aloitat paistamisen. Yhdessä kulhossa inkivääri ja valkosipuli, toisessa kuivatut chilit, kanelitanko ja hajupihka, kolmannessa astiassa pilkottu sipuli, neljännessä kipossa suola, kurkuma, korianteri ja juustokumina.
  • Kuumenna öljy pienessä kattilassa niin lämpimäksi, että se melkein sihisee kun siihen heittää jotain. Lisää öljyyn kuivatut chilit, kanelitanko ja hajupihka. Anna mausteiden aromatisoitua hetki, noin 15 sekuntia. Lisää sitten sipuli ja kuullota hetki, noin 15 sekuntia. Lisää valkosipuli ja inkivääri, ja paista vielä n. 15-30 sekuntia. Lisää sitten mausteet sekä mahdollinen tuore korianteri. Sekoita koko ajan, ja paista seosta vielä 30 sekuntia – 1 minuutti. Nosta pois liedeltä.
  • Kaada paahdetut mausteet linssien joukkoon. Jatka linssien paistumista kun ne ovat kokonaan kypsiä. Kokonaiskeittoaika on noin 15 minuuttia. Jos paistos näyttää menevän liian kiinteäksi, lisää vähän vettä.
  • Kun linssien rakenne tuntuu riittävän pehmeältä, nosta ne pois pannulta. Lisää voi joukkoon ja sekoita paistos. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Lusikoi dal tarjoiluastiaan ja anna sen vetäytyä siinä hetki ennen tarjoilua, noin viitisen minuuttia. Koristele annos kasvisjugurtilla tai tuoreella korianterilla tai lehtipersiljalla.

Lisätietoa

  • Jos haluat, voit paistaa dalin mausteen myös keskilämmöllä ja vähän pidemmillä paistoajoilla. Itse pidän nopeasta paistamisesta kuumalla.
  • Tässä reseptissä oikea suolan määrä on tosi paljon makukysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *