
Kotitekoinen hoisin-dippikastike on ihanan makea ja umaminen. Jos pidät maapähkinävoita sisältävistä kastikkeista, tämä resepti on juuri sinulle. Hoisin-maapähkinäkastike on vähän kuin sataykastike, mutta ilman kookosta ja voimakkaammalla umamisuudella. Se sopii hyvin dippikastikkeeksi esimerkiksi höyrytetylle parsakaalille, porkkanoille tai parsalle. Se toimii myös paistetun tofun kanssa. Grilliruoka on sen kanssa omiaan.
Ainoa tämän reseptin vaara on, että tehtyäsi tätä kerran kaupan valmiina myytävä hoisin-kastike ei tunnu enää niin kivalta dippikastikkeelta 🙂 Tämän kastikkeen maku on vähemmän ällömakea. Se sopii hyvin yhteen kiinalaisen ruoan kanssa.
Enemmän tietoa hoisin-kastikkeesta löytyy täältä.
Jos pidät hoisin-kastikkeesta, voit tehdä siitä myös pääruoan: kasviksia hoisin-kastikkeessa
Hoisin-kastike kuin Chinatownissa
Spottasin tämän dippikastikereseptin Mister Jiu’s in Chinatown: Recipes and Stories from the Birthplace of Chinese American Food -keittokirjasta (kirj. Brandon Jew ja Tienlon Ho, 2021). Kirja johdattaa lukijansa Chinatown-kulttuuriin ja sen makumaailmaan. Kirja on mitä parhainta viihdettä silloin, kun haluaa tehdä ruokamatkoja kotisohvalta. Suuri osa kirjan resepteistä sisältää joko lihaa tai vaikeasti saatavia kasviksia. Kirja on paikoitellen tosi erinomainen. Monet nostivat sen yhdeksi viime vuoden parhaista keittokirjoista. Mutta käytettävyyden puute tekee kirjasta vähän vaikean rakastettavan.
Tässä reseptissä ei onneksi ole mitään haastavaa.
Tähän kastikereseptiin tulee vähän kompleksisuutta dijon-sinapista ja maapähkinävoista. Itse pidin paljon näistä lisäyksistä.
Voit käyttää tätä kastiketta esimerkiksi dippikastikkeena kesärullien tai dumplingien kanssa. Tai kevätsipulipannareiden kanssa. Tai jatkaa kastiketta vähän vedellä ja maustaa sillä wokkivihannekset. Se sopii hyvin myös grillimarinadiksi.

Yksi tärkeä rajaus on kuitenkin: Ohjeeseen vaaditaan fermentoituja, mustia (soija)papuja, joita voi ostaa aasialaisista kaupoista. Mustia fermentoituja papuja käytetään muutenkin usein kiinalaisissa mustapapukastikkeissa, usein myös mapo tofussa. Tuotteen säilyvyys on pitkä, eikä kerralla vaadita yleensä kuin muutama ruokalusikallinen. Valitettavasti tätä ei voi korvata tölkkimustapavuilla, ne ovat eri vihannes.
Kastike säilyy hyvänä jääkaapissa noin kuukauden ajan. Se on yksi niistä kastikkeista, jotka piristävät arkista ruoanlaittoa ja arkisia riisiä-ja-pakastepapuja sapuskoja. Palvelevat siis samaa tehtävää kuin nämä ja nämä dippikastiketriot. Jos tahdot tehdä kiinalaishenkistä dippikastiketta, mutta fermentoidut soijapavut puuttuvat kaapista, suosittelen kääntymään niiden puoleen.

Maapähkinä-hoisinkastike
Ainekset
- 30 g fermentoituja kiinalaisia mustia papuja
- 3 valkosipulinkynttä hakattu pieneksi
- 3 rkl tummaa ruokosokeria
- 3 rkl siirappia
- 1,5 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1 rkl seesaminsiemenöljyä
- 2 tl dijon-sinappia
- mustapippuria pari rouhaisua myllystä
- 100 g maapähkinävoita ei-makeutettua
- 3 rkl vettä
Ohjeet
- Laita mustat pavut kuumaa vettä kestävään kulhoon. Keitä vettä (tai käytä kuumaa kraanavettä) ja kaada se papujen päälle. Anna papujen liota viitisen minuuttia ja valuta sitten ne.
- Laita valkosipuli ja valutetut pavut kattilaan. Lisää sokeri, siirappi, soijakastike, valkoviinietikka, seesamiöljy, sinappi ja mustapippuri. Kuumenna laiskasti sekoitellen, kunnes sokeri on liuonnut.
- Kaada kastike tehosekottimeen, ja lisää joukkoon maapähkinävoi ja vesi. Anna sekoittimen käydä kunnes kastike on tasainen, noin 1-2 minuutin ajan. Kastikkeen tulisi olla jonkin verran juoksevaa – jos näin ei ole, lisää varovaisesti teelusikallinen tai pari vettä.
- Siirrä puhtaaseen pieneen lasipurkkiin. Kastike säilyy hyvänä jääkaapissa noin kuukauden ajan.