Mapo tofu on yksi kiinalaisravintoloiden rakastetuimmista ruoista. Tähän reseptiin tulee soijarouhetta ja tofua sekä reilusti sichuanilaisia mausteita. Maku on tulinen ja polttava. Resepti sopiikin heille, joiden mielestä ruoassa on kiva olla vähän potkua.
Mapo tofu on myös yksi omista suosikeistani. Olen siis sekä maistanut että testannut vuosien mittaan reilun kasan erilaisia mapo tofun ohjeita. Niiden nojalla uskaltaisin väittää tätä yhdeksi parhaista mapo tofu -resepteistä. Maut ovat tässä mielestäni aika lailla täydellisessä tasapainossa. Sichuaninpippuri ja umamisuus maistuvat molemmat. Fermentoitujen soijapapujen makukin tulee juuri sopivasti esille.
Pidän itse soijarouheesta ja käytin sitä siksi tässä. Jos et pidä siitä, korvaa se sienillä.
Sichuanilainen resepti
Tämä resepti on viides osa Kiinalaiset take away -klassikot -sarjaani. Sarjan viimeisin osa oli dandan-nuudelit, joihin myös tuli soijarouhetta. Tässä reseptissä rouhe maustetaankin ihan erillä tavalla. Kaikki Kasvisannoksen kiinalaiset reseptit löytyvät tämän tägin alta.
Tähän asti mun kiinalaisten takeaway-reseptien pääpaino on ollut aika makeissa kastikkeissa. Makeat kastikkeet ovat hyvin yliedustettuina myös varsinkin vanhemmissa yhdysvaltalaisissa annoksissa. Tämä mapo tofu -resepti menee puolestaan umamiseen ja tulisempaan suuntaan. Ohjehan tulee Sichuanin alueen keittiöstä. Alueen keittiölle tunnusomaisesti siinä maistuvat sekä sichuaninpippuri että tulinen doubandjan-kastike.
Jos haluat, säädä ruoan tulisuutta
Resepti on tulinen, mutta ei ainakaan omaan makuuni liian tulinen. Jos et ole varma tulisuudesta, vähennä hitusen doubanjiang-kastikkeen määrää. Jos taas tykkäät ihan kunnolla poltteesta, wokkaa sipulin kanssa samaan aikaan öljyssä pari-kolme kuivattua chiliä (siemenineen). Näitä chilejä ei kuulu syödä, mutta ne tuovat ruokaan lisää potkua.
Reseptistä tulee 6 annosta. Tämä saattaa kuulostaa paljolta, mutta voin kertoa, että tätä reseptiä syö mielellään uudestaan vielä seuraavinakin päivänä/päivinä.
Tarjoa tämä ruoka keitetyn riisin (tai ohra- tai kaurajyvien) kanssa.
Klassisia sichuanilaisia mausteita – fermentoituja mustapapuja, doubandjania ja sichuaninpippuria
Tämä vegaaninen mapo tofu -resepti pohjaa Diana Kuanin The Chinese Takeout Cookbook -kirjassaan julkaisemaan ohjeeseen. Olen kokannut sitä vähän, ja toistaiseksi musta tuntuu ettei siinä ole ainuttakaan huonoa ohjetta. Kuanin resepti on kuitenkin porsaanlihalle. Valitsin itse tähän annokseen soijarouhetta, musta sen maku ja tekstuuri pelaa tosi hyvin yhteen tofun kanssa.
Tässä reseptissä kiinteä tofu saa jäädä pehmeäksi, joten sitä ei prässätä etukäteen.
Reseptiin vaaditaan fermentoituja mustapapuja. Jos sinulla ei ole fermentoituja mustapapuja, voit korvata ne valmiilla mustapaputahnalla. Suosittelen hankkimaan fermentoituja mustia papuja, jos kokkaat usein kiinalaista ruokaa. Sitä käytetään nimittäin todella monissa oheissa. Esimerkiksi tässä maapähkinä-hoisinkastikkeessa.
Mapo tofu -kastike sopii erinomaisesti sienien kanssa. Tämä on tosi käytännöllinen resepti vähän vahvemmankin makuisille sienille.
Suosittelen lämpimästi testaamaan!
Jos kokeilet ohjetta, olisi kiva jos kommentoisit alle! 🙂 Tai jos jokin jäi mietityttämään. Olisi hauskaa kuulla, miten tämä meni!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Mapo tofu (vegaaninen)
Ainekset
Soijarouheen valmistus
- 1 dl tummaa soijarouhetta
- 2 dl kiehuvan kuumaa vettä
- 1 tl kasvisliemijauhetta
Kastike
- 1 rkl fermentoituja muistia papuja tai mustapaputahnaa
- 2,5 dl vettä
- 1 tl kasvisliemijauhetta
- 2,5 rkl kiinalaista chilipaputahnaa (doubanjiang)
- 1 rkl kiinalaista riisiviiniä tai kuivaa sherryä
- 2 tl vaaleaa soijakastiketta
- 2 tl seesaminsiemenöljyä
- 2 tl sokeria
- 0,5 tl jauhettua sezchuaninpippuria
Paistamiseen
- 2 rkl ruokaöljyä
- 1-2 sipulia viipaloitu hienoksi
- 2 purjoa, valkoiset osat ei pakollinen – viipaloitu hienoksi.
- 2 valkosipulinkynttä pilkottu hienoksi
- 3 cm pala inkivääriä hienonnettu pieneksi
- 1 blokki tofua n. 200-250 g, kuutioitu 1 cm -kokoon
Suurustamiseen
- 1 rkl maizenaa
- 1 rkl kylmää vettä
Koristeluun
- 1 kevätsipuli, vihreät osat ei pakollinen
Ohjeet
- Keitä vesi (2 dl) ja kaada se soijarouheen päälle. Lisää kasvisliemijauhe ja sekoita. Jätä soijarouhe tekeytymään siksi ajaksi, kun valmistat muut ainekset.
- Painele tofusta vettä pois talouspaperilla tai puhtaalla keittiöliinalla. Sitä ei tarvitse kuitenkaan prässätä erikseen. Kuutioi tofu.
- Tee seuraavaksi kastike. Huuhtele mustat pavut. Leikkaa tai muussaa niitä lusikalla vähän pehmeämmiksi. Yhdistä pienessä kupissa mustat pavut, kasvisliemi, chilipaputahna, riisiviini, soijakastike, seesamiöljy, sokeri ja sichuaninpippuri. Jätä odottamaan.
- Ennen kuin alotat paistamisen, varmista että kaikki on lähellä: kastike, maizenasuurus sekä kaikki kasvikset valmisteltuna. Ota tarjoiluastiakin valmiiksi esille.
- Kuumenna wokki- tai paistinpannu kuumaksi. Lisää ruokaöljy. Paista aluksi sipuli, purjo, valkosipulinkynsi ja inkivääri pannulla kunnes ne ovat vähän ruskistuneet, noin 1 minuutin ajan.
- Lisää seuraavaksi soijarouhe (tai sienet) mukaan. Paista kunnes nekin ovat saaneet vähän väriä ja menettäneet liian nesteen. Tähän menee noin 2 minuuttia.
- Lisää nyt maustekastike mukaan ja anna kastikkeen kuumentua. Kun kastike kuplii, madalla pannun lämpöä keskilämmölle. Nostele varovaisesti tofukuutiot joukkoon. Anna tofun kuumeta keskilämmöllä noin 2-3 minuutin ajan.
- Lusikoi kauhalla paistoksen keskelle kolo, ja kaada maizenasuurus hitaasti siihen. Sekoita kastike ja kuumenna, kunnes kastike taas kuplii. Kastikkeen tulisi olla nyt sopivan paksua – paksuuden voi testata lusikan takaosalla. Tarkista maku.
- Kaada kastike tarjoiluastiaan ja koristele se kevätsipuleilla. Nosta tarjolle.