Petollisen tulinen dry pot – Sezchuanin keittiön ihanuuksia

Sichuanilainen dry pot sisältää paljon kasviksia ja makua. Kiinalainen ruoka sopii hyvin erityisiin juhlahetkiin. Ja kun sitä tekee kerran, ruoasta riittää pitkäksi aikaa.

Dry pot -ruoat ovat nousseet suosituiksi etenkin Yhdysvaltojen kiinalaisessa keittiössä. Niiden makumaailma on samankaltainen kuin hot pot -ruoissa, syömisprosessi on vain suoraviivaisempi. Tämä vegaaninen resepti on tehty tofusta. Jos sinulla on seitania, se sopii tähän myös tosi hyvin.

Sichuanilainen ruoka = usein tulista

Varoituksen sana: Tämä resepti on oikeasti tulinen. Jos maistat sitä, ja se se ei maistu tarpeeksi tuliselle, jokin on vialla. Vastaavasti se on myös tosi herkullinen. Resepti ammentaa Sichuanin maakunnan ruokaperinteestä.

Toinen varoitus: Reseptin teko vaatii aikaa ja suhteellisen hyvin varustettua maustekaappia. Tämä on resepti niille hetkille, kun aikaa on yllin kyllin. Koko aikaa ei tarvitse olla lieden äärellä, ja varsinkin mausteöljy voi poreilla hiljaa itsekseen.

Yksi rohkaisu: dry pot -resepti palkitsee laittajansa. Resepti on niitä annoksia, joita on kiva muistella jälkikäteen.

Mausteiden määrä on sellainen, että tässä vaaditaan pientä omistautumista kiinalaiseen ruokaan. Ohjeeseen tulee mm. sezchuaninpippuria, kuivattua fenkolia ja tähtianista. Lisäksi jääkaapin puolelta doubandjiang -kastiketta (fermentoitua tulista chilipaputahnaa, jota käytetään usein Sezchuanin alueen resepteissä). Lisäksi vaaditaan vielä yksi pieni valmiskastikepussi. Sen nimi on ”hot pot soup base”, ja sitä saa hyvin aasialaisista kaupoista (esim tällainen). Kastikepussin hinta on onneksi matala ja säilyvyys pitkä. Sitä voi käyttää hyvin myös hot potin tekemiseen. Suosittelenkin, että jos pidät tulisesta ruoasta, nappaa joskus tämä kastikepussi mukaasi ja testaa tätä.

Maun salaisuus: kotitekoinen chiliöljy

Reseptin alussa valmistetaan aluksi chiliöljy, jossa eri ainekset ja vihannekset sitten paistetaan. Chilin öljyssä paistamisen kanssa pitää aina olla vähän varovainen. Chili nimittäin kitkeröityy helposti. Jos meininki alkaa tuntua siltä, että kohta jotain kärventyy, nosta kattila liedeltä ja anna chilien mehustua loppuaika ilman lämmittämistä. Kuivatut chilit ovat mukana tuomassa väriä tarjoiluvaiheessakin, mutta en kyllä missään nimessä suosittele niiden syömistä.

Vihannesten kanssa voit käyttää luovasti niitä aineksia, joita sinulla on kaapissa. Itse käytän tähän erityisherkkuna usein pakastettua lootuksenjuurta, jos sitä vain on kaapissa. Kasviksia on paljon ja ruokaa tulee reilusti – annoksia tulee noin 6. Eli yksi hyvä puoli on myös siinä, että kun kerran ruokaa intoutuu tekemään, ei ihan heti tarvitse mennä uudelleen lieden äärelle. Itse tarjoan tämän ruoan usein riisin kanssa, mieto riisi sopii hyvin yhteen näin tulisen ruoan kanssa.

Tämän resepti on peräisin alunperin erinomaisesta Woks of Lifesta – vedin vähän mutkia suoriksi toteutuksen ja ainesosien kanssa. Resepti on kuitenkin siitä hyvä, että suurin osa aineksista on saatavilla läpi vuoden. Tässä reseptissä käytetään vähän wokattuja perunoita, jotka toimivat muutenkin hyvin mausteisen ruoan kanssa. Jos tulinen aasialainen ruoka on sinun juttusi, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä reseptiä.

Muita sichuanilaisia ruokaohjeita:

dry pot
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Sezchuanilainen dry pot tofulla

Kasviksia hyvin vahvoilla mausteilla
Keittiö Chinese
Liedellä 1 hour 45 minutes

Ainekset

  • 2 porkkanaa leikkaa ohuiksi viipaleiksi
  • 2 perunaa pese ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi
  • 3 sellerin vartta leikkaa pitkiksi ohuiksi suikaleiksi
  • pari kourallista sieniä (esim. tatit, suppilovahverot) kuivattuina tai tuoreina jos käytät kuivattuja sieniä, liota ne etukäteen ja kuivaa.
  • 1 paketti kiinteää tofua
  • kourallinen lootusjuurta pakasteesta, jos löytyy. Jos ei, korvaa tämä vaikkapa pakastepavuilla.

Mausteöljy

  • 0,7 dl neutraalia öljyä (esim. rypsi, rapsi tai auringonkukka)
  • 3 tähtianista kokonaisina
  • 2 rkl Sezchuaninpippuria
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 musta kardemumma
  • 1 kanelitanko
  • 3 laakerinlehteä
  • 3 vihreää kardemummaa
  • 4-5 cm pala inkivääriä ohueksi leikattuna
  • 0,5 dl chilirouhetta noin kourallinen

Lopuksi tulevat mausteet

  • 2 rkl punaista mausteista sezchuanilasta chilitahnaa (doubanjiang)
  • 1 pussi valmista hot pot -kastiketta pussista (70 g)
  • peukalon kokoinen pala inkivääriä ohueksi leikattuna
  • 8 kynttä valkosipulia hakattu
  • 3 salottisipulia kuutioituna
  • 2 dl kokonaisia punaisia chilejä kokonaisina, älä leikkaa
  • 3 kevätsipulia jos on helposti saatavilla
  • 0,25 kaalta ohueksi leikattuna
  • 2 rkl kiinalaista Shaoxing-riisiviinaa
  • 1 rkl sokeria

Ohjeet

  • Pilko aluksi kaikki vihannekset valmiiksi odottamaan paistamista.
  • Keitä pannu vettä ja laita toinen kattila valmiiksi täyteen kylmää vettä ja jääpaloja.
  • Ryöppää (keitä nopeasti) vihannekset yksi kerrallaan kunnes ne ovat vielä vähän rapeita mutta eivät enää raakoja. Nosta ne sen jälkeen kylmään veteen – tällä tavoin kypsyminen loppuu nopeasti. Eri vihanneksilla kestää eri aika kypsymisessä. Kuivaa lopuksi kaikki vihannekset. Jos käytät pakastevihanneksia, niitä ei luonnollisesti tarvitse kypsentää kovin kauaa – kunhan vain vähän jäätä lähtee pois.
  • Kuumenna öljy wokkipannussa ja lisää siihen kaikki mausteet. Pidä öljyn lämpö matalana – et halua polttaa mausteita. Anna mausteiden infusoitua öljyssä noin 20 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet ruskeaa väriä. Jos näyttää siltä, että mausteet alkavat palaa, nosta wokkipannu liedeltä ja anna mausteiden olla loppuaika öljyssä ilman enää lisää kuumentamista.
  • Poimi mausteet reikälusikalla öljystä ja jätä mausteöljy pannuun.
  • Säädä hellaa vähän isommalle ja kuumenna mausteöljyä. Ja lisää mukaan paputahna, valmiskastike, inkivääri, valkosipuli ja shalotit. Paista rapeaksi, mutta varo ettet paista niitä liikaa!
  • Lisää joukkoon kuivatut chilit, kevätsipulit ja kaali. Sekoita ja paista noin kahden minuutin ajan.
  • Lisää mukaan höyrytetyt kasvikset, kiinalainen riisiviini ja sokeri. Wokkaa seosta noin parin minuutin ajan.
  • Tarkista maku. Tarjoa joko suoraan wokkipannusta tai siirrä annos tarjoilulautaselle. Annos sopii erinomaisesti yhteen riisin kanssa.

Lisätietoa

Maustekastikepussi näyttää esimerkiksi tältä (Lee Kum Kee soup base).
Jos et löydä kevätsipulia, korvaa se lisäämällä yksi salottisipuli lisää.
Voit korvata Shaoxing-riisin esimerkiksi kuivalla sherryllä.
Ohje sopii hyvin wokissa tehtäväksi, sillä aineksia tulee paljon – voit kuitenkin tehdä sen halutessasi myös paistinpannussa.
Riisi sopii hyvin yhteen tämän ruoan kanssa, sillä riisi tasapainottaa annoksen tulista makua. 
Nosta kuivatut chilit pois annoksesta syödessäsi.

Kokeilitko reseptiä? Kerro mitä pidit! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.