Soijasuikaleet sichuanilaisessa kastikkeessa – tulista ja hyvää

Soijasuikaleet sopivat hyvin kiinalaiseen ruoanlaittoon ja varsinkin wokkiruokiin. Ne sisältävät paljon proteiinia ja vain vähän rasvaa. Jaan tässä soijasuikalereseptissä pari omaa kokemustani niiden käytöstä kiinalaisessa ruoanlaitossa. Tarjosin ne sichuanilaisesta kanareseptistä vaikutteita saaneen kastikkeen kanssa. Kastike oli reilusti tulinen ja mukavan polttava. Punainen paprika toi ruokaan kivasti makeutta. Vegaanisen reseptin voi tehdä myös tofulla tai kasvissuikaleilla.

Soijasuikaleiden käyttö

Käytin kuivattuja soijasuikaleita, jolloin valmistelu meni näin:

  • Aluksi turvotin niitä aluksi hetken – noin 5 minuuttia kuumassa (vedenkeittimellä keitetyllä) vedessä, johon oli sekoitettu vähän kasvisliemijauhetta.
  • Sen jälkeen lisäsin marinadiainekset sekaan, ja annoin suikaleiden maustua vielä ainakin 10 minuuttia.
  • Monissa soijasuikaleohjeissa – esimerkiksi näissä korealaisissa bulgogi-hengessä tehdyissä soijasuikaleissa– suositellaan marinoimaan suikaleita pitkäänkin, tyyliin 2-4 tuntia. Mutta kiireisinä päivinä vartissakin tulee oikein kiva lopputulos, varsinkin kun soijasuikaleet tarjoaa kastikkeen kanssa.
  • Marinoiminen ei ole pakollista. Vähimmillään voi tehdä niin, että kun soijasuikaleet on valmistanut pakkauksen ohjeen mukaan, niin lorauttaa vähän seesamiöljyä päälle.

Tulista kiinalaista ruokaa

Tähän reseptiin tulee chiliä monessa eri muodossa: sekä sichuanilaista chilipaputahnaa (la doubanjiang), kuivattua chiliä sekä vielä yksi tuore chili. Voit korvata sichuanilaisen chilipaputahnan myös muulla chilillä, kuten harissalla tai sambal oelekilla. Kuivatut chilit tuovat makua, mutta ne napsitaan onneksi pois ennen syömistä. Joku roti sentään! Sama juttu kuin esimerkiksi tässä setsuanilaisessa dry pot -reseptissä.

Sichuaninpippuri pitää käydä ostamassa jostain aasiakaupasta, joissa sitä on onneksi yleensä hyvin saatavilla. Sille on onneksi monia hyviä käyttökohteita, vaikkapa tämä hot and numbing -mauste, josta on tullut mun suosikkimauste popcornille.

Soijasuikaleiden korvaaminen tofulla tai kasvissuikaleilla

Reseptiin voi tehdä myös muilla proteiineilla, kuten kuivatuilla herne-härkäpapusuikaleilla.

Jos käytät reseptiin tofua tai valmiita kasvissuikaleita (esim. härkis tai hernis), voit skipata marinoimisen. Paista proteiini silloin aluksi rapeiksi öljytilkassa, siinä vaiheessa kun olet paahtanut cashewpähkinät. Lisää wokkikastikkeeseen silloin 2 tl sokeria, 0,25 tl viismaustetta ja 1 tl seesamiöljyä. Olen kirjoittanut rapean tofun paistamisesta enemmän tänne.

Reseptin taustalla on School of Wokin resepti sichuanilaisesta kanawokista. Konsepti toimi niin kivasti, että tekisi mieli kokata jatkossakin kiinalaista soijasuikaleilla. Esimerkiksi tämä kung pao -kastike tai tämä kasviksia hoisin-kastikkeessa -resepti toimisi erinomaisesti turvotetuilla soijasuikaleilla.

Valoa päivääsi! Täällä päivä alkoi sen verran harmaana, että aloin miettiä, että kohta voisi kaivaa kirkasvalolampun taas esille 🙂

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Sichuanilainen kasviswokki soijasuikaleilla

Sichuanilainen ruoka, johon tulee chiliä kolmessa eri muodossa.
Valmisteluun 15 minutes
Liedellä 15 minutes
Aikaa yhteensä 30 minutes
Annoksia 4

Ainekset

  • 4 dl soijasuikaleita
  • 7 dl kiehuvaa vettä
  • 2 tl kasvisliemijauhetta

Soijan marinadi

  • 1 tl seesamiöljyä
  • 2 tl sokeria
  • 0,25 tl kiinalaista viisimaustetta
  • 3 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 3 rkl maissijauhoa
  • 1 rkl kylmää vettä

Wokkikastike

  • 2 tl sichuanilaista chilitahnaa (dobandjan) voit korvata myös sambal oelekilla tai harissalla
  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 2 rkl hoisinkastiketta
  • 3 rkl riisiviinietikkaa

Wokattavat ainekset

  • 1 pieni sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 keväsipuli hienonnettuna
  • 2 tl sichuaninpippuria murskaa morttelissa
  • 1 tuore tulinen chili (esim. linnunsilmä) hienonnettuna
  • 5 kuivattua chiliä tai oman maun mukaan
  • 200 g cashewpähkinöitä
  • 1,5 rkl neutraalia ruokaöljyä

Ohjeet

  • Keitä vesi ja kaada se kulhossa soijasuikaleiden päälle. Lisää kasvisliemi ja sekoita. Anna turvota noin 5 minuuttia. Lisää sen jälkeen mukaan muut soijan marinadiin vaadittavat ainekset: seesamiöljy, sokeri, viisimauste ja vaalea soijakastike. Sekoita maizenajauho aluksi kylmään vesitikkaan, ja kaada suurus sitten joukkoon. Jätä soijasuikaleet marinoitumaan ja turpoamaan vielä noin 10 minuutiksi. Voit jättää soijasuikaleet turpoamaan pitkäksikin aikaa, jopa 4-6 tunniksi.
  • Valmistele seuraavaksi muut ainekset. Suikaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi ja paprikat isommiksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli. Sekoita kastikeainekset yhteen pienessä kulhossa. Murskaa sichuaninpippurit morttelissa.
  • Kasaa ainekset lautaselle sektoreittain, jossa on järjestyksessä eri vaiheissa lisättävät ainekset: aluksi cashewpähkinät, sitten sipuli ja paprika, sitten chilit – soijasuikaleet tulevat tähän väliin – sitten sichuaninpippuri, valkosipuli ja tuore chili, sitten kastike ja lopuksi kevätsipulit.
  • Paahda wokissa cashewpähkinät. Nosta ne lautaselle odottamaan. Hae ennen wokkaamisen aloittamista jo tarjoiluastia valmiiksi.
  • Ennen paistamisen aloitusta tarkista, että soijasuikaleet ovat pehmenneet riittävästi. Et tule tarvitsemaan kaikkea marinadilientä, mutta jätä se toistaiseksi astiaan.

Paistaminen

  • Lämmitä ruokalusikallinen öljyä wokkipannussa hyvin kuumaksi. Lisää sipuli, paprikat ja kuivat chilit (kokonaisina). Paista 1-2 minuuttia, kunnes sipulit ovat vähän pehmenneet.
  • Miedonna lämpöä keskilämmölle ja siirrä sipuli pois keskeltä. Lisää puoli ruokalusikallista öljyä. Nostele kauhalla soijasuikaleet marinadiliemestä wokkiin, ja säästä liemi. Ei haittaa, jos vähän soijasuikaleiden mukana tulee vähän marinadilientä pannulle. Lisää myös valkosipuli, sichuaninpippuri ja tuore chili. Paista noin minuutti. Lisää sitten kastike, ja jatka paistamista 2-3 minuuttia. Lisää vähän marinadilientä, jos paistos alkaa tuntua liian kuivalta.
  • Lisää paahdetut cashewpähkinät ja sekoittele ne joukkoon hyvin. Nosta pannu pois lämmöltä ja kaada se tarjoiluastiaan. Koristele kevätsipulilla ja nosta tarjolle.

Lisätietoa

  • Luota chilien määrässä omaan harkintakykyysi.
  • Jos käytät jotain muuta proteiinia kuin soijasuikaleita, skippaa marinoiminen ja lisää sen sijaan kastikkeeseen 2 tl sokeria, 0,25 tl viismaustetta ja 1 tl seesamiöljyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *