kenraali tson tofu

Kenraali Tson tofu – kiinalainen klassikkoruoka

kiinalainen ruoka

Kenraali Tson kastike on yhdysvaltain-kiinalaisen keittiön klassikkoruoka. Klassisisessa versiossa annos tehdään kanasta, mutta tämä resepti valmistuu nopeasti tofusta. Makeahkoa kastiketta voi käyttää monipuolisesti eri kasvisten tai proteiinien kanssa. Herkullinen tofuresepti on vegaaninen. Kerron myös, mistä kenraali Tson kana sai alunperin saanut nimensä.

Kenraali Tson kana on yksi suurista Yhdysvaltojen kiinalaisravintoloiden takeaway-klassikoista. Olin tosi innoissani kun löysin tämän vuoden suosikkikirjastani (”The Wok”) kastikepohjan myös tähän annokseen. Mausta huomasi, että nyt kokataan López-Altin ohjeilla. Kaikki oli erinomaisessa tasapainossa.

Tähän reseptiin käytetään tofua, joka paistetaan ihanan rapeaksi. Kerron tarkemmin tofun paistamisesta tämäntyyppisiin annoksiin täällä. Resepti on terveellisempi kuin López-Altin tulkinta, johon käytettiin friteerattua – tai kahteen kertaan friteerattua – kanaa.

Tämä resepti on myös tosi käytännöllinen, jos käytät air fryeriä. Silloin voit paistaa proteiinin air fryerissä ja tarjota sen sitten tämän kastikkeen kanssa.

Resepti on osa kiinalaiset takeaway -klassikot -sarjaani. Muita viimeaikaisia osia ovat:

Kuka Kenraali Tso?

Suurin osa lähteistä on yhtä mieltä siitä, että kenraali Tson kana on saanut nimensä Zuo Zongtangilta. Hänen aiempi länsimainen kirjoituasunsa oli ”Tso Tsung-t’ang”, mikä selittää Tso-nimen. Zuo palveli Quing-dynastian aikaan Kiinan armeijassa ja hallinnossa. 

On kuitenkin epäselvää, miksi tämä henkilö sai nimensä tähän annokseen. Reseptillä ei nimittäin ole mitään vahvistettua sidettä sen enempää Zuohon kuin Zuon kotimaakuntaan Hunaniinkaan. Kun dokumentissa haastateltiin Zuon elossaolevia sukulaisia, eivät hekään tienneet, miksi tämä annos on nimetty hänen mukaansa.

Kenraali Tson kastike, ja kiinalainen ruoka ylipäätään, alkoi saada Yhdysvalloissa entistä suurempaa suosiota 1970-luvulla. Varsinkin Nixonin matka Kiinaan vuonna 1972 – ja kuvat hänestä syömässä Pekingin ankkaa – räjäytti kiinalaisen ruoan kysynnän Yhdysvalloissa yhdessä yössä.

nixon syö kiinalaista ruokaa

On olemassa useita kilpailevia tulkintoja sille, missä on kokattu ensimmäisen kerran kenraali Tson kanaa:

  • Yhden väitteen mukaan annoksen keksijä olisi ollut taiwanilaista alkuperää ollut kokki Peng Chang-kuei, joka oli vahvasti kiinan hallinnon puolella ja kokannut Kiinan hallinnolle;
  • Toinen väite sanoo että resepti olisi puolestaan David Kehiltä, joka hän kehitti reseptin New Yorkissa sijaitsevassa kiinalaisravintolassaan;
  • Kolmas väite sanoo taas, että reseptin kehitti T.T.Wang, jolla myös oli ravintola New Yorkin Chinatownissa, ja joka matkusti 1970-luvulla Taiwaniin etsimään inspiraatiota uudelle menulleen.
  • Neljäs väite korostaa, että kastike ei ole kovin omaperäinen, vaan aika samanlainen kuin perinteinen kantonilainen ohje. 

Tästä aiheesta on muuten tehty myös elokuva vuonna 2014, sen nimi on ”In Search for General Tso”. Toimittaja Jennifer Lee kertoo hauskasti yhdysvaltalaisen ja kiinalaisen ruokakulttuurin fuusioluonteesta tässä Ted Talkissa.

Samalla keskustelu siitä, mikä on ”autenttista” ja ”epäautenttista” kiinalaista on ymmärrettävästi nykypäivänä monille ihmisille, joilla on kiinalaiset sukujuuret, todella turhauttavaa. Kokki Lucas Sin kommentoi asiaa hyvin Splendid Tablen jaksossa, jossa hän keskusteli keittokirjailija Francis Lamin kassa:

”Olen niin turhautunut siihen, että ihmiset kertovat että tämä kiinalainen ruoka, jota amerikankiinalaiset ovat kokanneet viimeisen 100-200 vuoden ajan, ei ole autenttista. Se on niin hassu tapa kuvata ruokakulttuuria, joka on syntynyt ja kehittynyt sukupolvien mittaisen maahanmuuton aikana.”

Tofureseptin ainekset: riisiviinaa ja soijakastikkeita

Kastikkeeseen tulee monia tyypillisiä kiinalaisia mausteita: vaaleaa ja tummaa soijakastiketta sekä kiinalaista riisiviiniä. Vaalean soijakastikkeen voi korvata hyvin japanilaisella soijakastikkeella (esim. Kikkoman).

Kastikkeeseen tulee myös kiinalaista riisiviinaa. Sen voi korvata kuivalla sherryllä. Mutta jos yhtään kokkaat enemmän kiinalaista ruokaa, niin sitä löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Avattu kiinalainen riisiviini säilyy kuiva-ainekaapissa hyvänä ainakin puolen vuoden ajan. (Jos kokkaat kiinalaista ruokaa satunnaisemmin, osan viinistä voi myös pakastaa.)

Tämä resepti valmistuu tofusta ja on vegaaninen. Jos haluat, voit lisätä mukaan enemmänkin vihanneksia, esimerkiksi parsakaalia, paprikaa, selleriä ja/tai paprikaa. Myös höyrytetty munakoiso olisi tämän kastikkeen kanssa omiaan. Tarjosin tätä itse höyrytetyn parsakaalin kanssa, johon olin pirskottanut vähän seesamiöljyä mukaan.

kiinalainen ruoka

Resepti on hyvin suoraviivainen. Aluksi tehdään kastike ja laitetaan se odottamaan; sitten paistetaan tofu, jota on vähän pyöritelty maizenajauhoissa. Sitten otetaan tofu pannulta pois. Jos haluat mukaan vihanneksia, paista ne seuraavaksi. Lisää sitten kastike mukaan. Tofun ja kastikkeen voi joko sekoittaa yhteen, tai sitten tarjoa kuin mulla tässä kuvassa.

Tämä kiinalainen ruoka tarjotaan keitetyn riisin kanssa. Sitä on kiva kokata varsinkin, jos haluaa juhlistaa jotain pientä arjen onnistumista. Tai vaikka viikonlopun tuloa 🙂

Valtionjohtajien luomiin ruokatrendeihin liittyy myös: Gorbatšov ja pannupizza

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kenraali Tson tofu

Yksi suosituimmista kiinalais-amerikkalaisen keittiön annoksista
Liedellä 30 minutes

Ainekset

  • 1 paketti tofua (noin 250 grammaa)
  • 2 rkl maizenaa
  • 1-2 rkl neutraalia ruokaöljyä tofun paistamiseen

Kastike

  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl tummaa soijakastiketta
  • 2 rkl kiinalaista riisiviiniä (Shaoxing) voi korvata vaalealla sherryllä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa tai riisiviinietikkaa
  • 1 tl kasvisliemijauhetta vapaaehtoinen
  • 3 rkl sokeria (45 g)
  • 1 tl seesaminsiemenöljyä
  • 1 rkl maizenaa sekoita aluksi yhteen veden kanssa.
  • 3 rkl vettä

Paistamisen aikana

  • 2 tl neutraalia ruokaöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 3 cm pala inkivääriä hienonnettuna, noin 2 teelusikallista
  • 1 pieni shalottisipuli tai kevätsipuli hienonnettuna
  • 8 pientä mietoa chiliä (esim. Japones) tai 0,5 tl chilimurskaa
  • 1 rkl seesaminsiemeniä tai suikaloitua kevätsipulia koristeluun

Ohjeet

  • Laita tofu prässäytymään siksi aikaa, kun teet kastikkeen. Voit myös valmistella tofun kaatamalla päälle kiehuvan kuumaa vettä.
  • Tee seuraavaksi kastike. Sekoita yhteen soijakastikkeet, viini, etikka, vesi, (kasvisliemijauhe, jos käytät sitä), sokeri ja seesamiöljy. Sekoita maizena ja vesi aluksi yhteen pienessä kipossa, ja lisää se sitten muiden kastikeainesten sekaan. Sekoita kastike hyvin ja jätä odottamaan.
  • Pilko tofu noin 3 cm -kokoisiksi kuutioiksi. Taputtele vettä pois tofun päältä ja pyörittele palat maizenajauhossa. Kuumenna ruokaöljy paistinpannussa tai wokissa. Paista tofu, kunnes se on kullanruskeaa. Jätä odottamaan.
  • Aloita kastikkeen tekeminen. Kuumenna öljy pannulla keskilämmölle. Paista valkosipulia, inkivääriä, sipulihaketta ja chilejä keskilämmöllä, aina ajoittain sekoitellen noin 3 minuutin ajan. Tässä ajassa sipuli alkaa kuullottua ja mausteista leviää huoneeseen ihana tuoksu.
  • Sekoita kastikeainekset mukaan ja sekoita hyvin. Kuumenna, kunnes kastike paksuuntuu. Tässä menee noin minuutin ajan. Nosta pannu pois tulelta.
  • Tässä vaiheessa voit päättää, haluatko tarjota tofun kastikkeen päältä (kuten kuvassa) vai sekottaa tofun ja kastikkeen jo valmiiksi yhteen. Kun olet tehnyt päätöksen, koristele ruoka seesaminsiemenillä tai suikaloidulla kevätsipulilla. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Lisätietoa

Voit halutessasi paistaa tähän ruokaan mukaan myös enemmän kasviksia, noin 3-4 desilitraa. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi paprika, porkkana tai pitkät pavut (myös pakasteesta). 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *