Kukkakaali kung po -kastikkeessa

kukkakaali kung po

Herkullinen kung po -kastike sopii ihanasti tofulle tai kukkakaalille. Kiinalainen kung pao -kastikeresepti on makea, mutta ei kuitenkaan ällömakea. Kukkakaali on parhaillaan hyvässä sesongissa, eikä kaupassa tarvitse nähdä yhtään päänvaivaa hyvän ja edullisen kukkakaaliyksilön löytämiseksi. Tällaisina hetkinä onkin erityisen kiva kokata ruokaa, jossa tämä vihannes pääsee loistamaan.

Tämä vegaaninen resepti sopii hyvin pääruoaksi. Jos teet sen kukkakaalista, siitä puuttuu kuitenkin selvä proteiinilähde. Puutteen voi paikata tarjoamalla ohessa paistettuja edamamepapuja tai vihreitä papuja. Jos paras kukkakaalisesonki on takanapäin, reseptin voi tehdä myös paistetusta tofusta.

Tämä resepti on seitsemäs osa ruokablogini ”Kiinalaiset take away -klassikkoreseptit” -sarjaa, jossa kokkaan Yhdysvaltain-kiinalaisia klassikkoreseptejä vegaanisina. Sarjan muista osia:

kukkakaali kung po

Kukkakaali – sopii hyvin kiinalaisen ruoan kanssa

Kiinalaisista ja aasialaisista keittokirjoissa on muuten paljon kivoja kukkakaalireseptejä. Selailin vasta Vegetarisk Kinamat varje dag –keittokirjaa. Musta oli kiinnostavaa, että kirjaan oli sisällytetty jopa neljä erilaista kastiketta friteeratulle kukkakaalille. 

Tämä kastikeresepti on saanut inspiraationsa Ching-He Huangin kanalle tarkoitetusta ohjeesta. Ching korostaa sitä, että kiinalainen ruoka voi olla myös terveellistä. Asenne näkyy tässäkin reseptissä: vaikka kung po -kastike onkin hapanimeläkastike, sokerin määrä on kohtuullinen ja kastike pysyy mukavan raikkaana. Kukkakaali paneroidaan ja paistetaan öljyssä, joten tämä resepti on tehty myös makua eikä vain ravintoarvoja miettien 🙂

Kokeile myös: Tahmeat kukkakaaliwingsit aasialaisen kastikkeen kanssa

Kung po -kastikkeen historia

Kung po -kastike (tai kung pao) on saanut nimensä Ding Baochenilta (1820-1886), joka toimi hallitsijana Sichuanissa. Nimi ”gong bao” tai ”kung po” tarkoittaakin palatsivartijaa. Nimen sichuanilaisen alkuperän mukaisesti reseptiin tuleekin vähän sichuaninpippuria. Uskaliaimmat voivat paistaa ruoan kanssa muutaman kuivatun chilin. Reseptin eri muunnokset ovat suosittuja sekä Kiinassa että myös länsimaiden kiinalaisissa keittiöissä.

Tyypillinen kung po -annos sisältää ainakin paistettua kanaa, maapähkinöitä ja chiliä. Kasvisten määrä riippuu paljon reseptistä ja keittiöstä. Wikipedian mukaan kung po -kastikkeella on seuraavia paikallisia eroavaisuuksia:

  • Sichuanin maakunnassa resepti tehdään kanaan, joka on marinoitu kastikkeessa, jossa on kiinalaista riisiviiniä. Ruoka valmistetaan wokissa, ja siihen tulee sichuaninpippuria ja kuivattuja chilejä. Chilit ovat tyypillisesti Sichuanissa kasvatettavia lajeja, kuten tällaisia. Kastikkeeseen tulee purjoa ja maapähkinöitä. Maapähkinät ovat aluksi paahtamattomia, ja ne paistetaan öljyssä.
  • Guizhoun maakunnassa reseptiin käytetään yleensä fermentoitua chilitahnaa. Reseptiin tulee valkosipulia, inkivääriä ja kevätsipulia. Kana marinoidaan samalla tavoin kuin Sichuanissakin, ehkä leikataan vähän isommiksi kuutioiksi.
  • Länsimaisissa keittiöissä kung po -kastiketta käytetään paljon liveraalimmin. Kastikkeeseen käytetään usein appelsiinimehua, inkivääriä, valkosipulia, kanalientä, suolaa ja sokeria ja se suurustetaan maizenalla. Kasviksista voidaan käyttää sipulia, paprikaa tai porkkanoita ja annokset koristellaan usein maapähkinällä. Reseptissä proteiinina voi olla myös possu, ankka, kala tai tofu.

Periaatteessa kung po -lastike voi olla reilusti tulinen.

Tämä resepti yhdistää eri alueen tapoja, mutta nojaa vahvasti sichuanilaiseen tapaan tehdä kung po. Annos tosin on niin vähän tulinen, että sitä kehtasi tarjota lapsellekin.

kukkakaali kung po

Kukkakaalin paistaminen ja panerointi

Ohjeessa kukkakaali paneroidaan kevyesti. Tämä tapahtuu laittamalla kulhoon noin 0,7 desilitraa vehnäjauhoja ja saman verran perunajauhoja. Kukkakaalit pyöritetään aluksi kasvismaidossa ja sen jälkeen jauhoissa.

Seuraavaksi kukkakaali paistetaan öljyssä. Kun aloitat paistamisen, hyvä öljyn lämpötila on noin 175 astetta. Eli sen verran että kun lisäät ruoan, se alkaa sihistä heti. En tykkää itse uppopaistamisesta, joten käytin tässäkin reseptissä öljyä sen verran, että kukkakaalit piti kääntää kertaalleen. Tämä tarkoitti noin vajaata desilitraa öljyä. 

Loppuun vielä pieni mainos: Jos se, mitä sähköpostistasi puuttuu, on ruokainspiraatio, tilaa mun uutiskirjeeni 🙂 Silloin saat tiedot uusista postauksistani suoraan sähköpostiisi:

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

kukkakaali kung po
kukkakaali kung po
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kukkakaali kung po -kastikkeessa

Valmisteluun 10 minutes
Liedellä 30 minutes

Ainekset

  • 1 pieni kukkakaali
  • n. 1,5 dl kasvismaitoa esim. kauramaitoa
  • 0,7 dl perunajauhoja
  • 0,7 dl vehnäjauhoja
  • n. 1,5 dl ruokaöljyä paistamiseen
  • 4 kuivaa punaista chiliä
  • 1 punainen paprika siemenet poistettu ja leikattu lohkoiksi
  • 2 kevätsipulia leikattu 3 cm mittaisiksi paloiksi. Voit korvata 1 tavallisella sipulilla.
  • kourallinen maapähkinöitä tai cashewpähkinöitä

Kastike

  • 2 rkl sichuaninpippuria paahda ja jauha morttelissa
  • 1 dl vettä
  • 1 tl kasvisliemijauhetta esim. Reformi
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl Chinkiang -mustaa riisiviinietikkaa
  • 1 rkl kiinalaista riisiviiniä (Shaohsing)
  • 1 rkl hoisintahnaa
  • 1 tl sichuanilaista chilitahnaa voit korvata chiliöljyllä
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl maizenajauhoja sekoita 1 ruokalusikalliseen vettä

Ohjeet

  • Aloita paahtamalla sichuaninpippurit pannulla. Jauha paahdetut siemenet morttelissa.
  • Paahda seuraavaksi cashewpähkinät kuumalla pannulla. Nosta nekin odottamaan.
  • Valmistele kastike sekoittamalla kastikeainekset yhteen. Sekoita maizenasuurus 1 ruokalusikalliseen kylmää vettä erillisessä kipossa.
  • Leikkaa kukkakaali noin golfpallon kokoisiksi paloiksi. Kaada kasvismaito yhteen kulhoon, ja sekoita toisessa kulhossa yhteen vehnäjauhot ja perunajauhot. Pyörittele kukkakaalipalat aluksi kasvismaidossa ja sitten jauhoseoksessa. Nosta lautaselle odottamaan.
  • Kuumenna öljy noin 175 asteiseksi. Öljyä olisi hyvä olla n. 1,5 cm pannun pohjalla. Öljyn tulisi olla niin kuumaa, että se sihisee kun laitat siihen ensimmäisen kukkakaalin. Varaa valmiiksi lautanen, jolla on talouspaperiarkki ja johon asettelet valmiit kukkakaalit.
  • Asettele kukkakaalinpalat varovasti öljyyn. Hyvä määrä on sellainen, että palat eivät kosketa toisiaan. Paista n. 2-3 minuuttia yhdeltä puolelta. Käännä palat sitten ympäri ja paista toiselta puolelta. Nosta palat talouspaperiarkille viilenemään ja paista loput kukkakaalipalat. Lisää tarvittaessa öljyä lisää kun lisäät jälkimmäisen paistosatsin.
  • Puhdista paistinpannu, ja aloita kastikkeen teko. Kuumenna pieni määrä öljyä (n. 1 rkl). Lisää kuivat chilit (kokonaisina), paprika ja sipuli. Paista, kunnes paprika ja sipuli ovat vähän pehmenneet, noin minuutin ajan.
  • Lisää kastikeainekset joukkoon. Kuumenna, kunnes kastike alkaa kuplia. Lisää sitten maizenasuurus joukkoon. Kuumenna, kunnes seos kuplii jälleen.
  • Nostele kukkakaalipalat mukaan ja sekoita yhteen kastikkeen kanssa. Lisää paahdetut maapähkinät sekaan – säästä muutama koristeluun. Lusikoi ruoka varovaisesti tarjoiluastiaan, ja koristele lopuilla pähkinöillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.