Dandan-nuudelit ihanan hoisin-soijarouheen kanssa

dandan-nuudelit

Sichuanilaiset dandan-nuudelit ovat hurmanneet monet pähkinäisellä maullaan. Tämän vegaanisen reseptin jippo tulee ihanasta, suolaisenmakeasta soijarouheesta. Nuudeleiden liemessä maistuvat maapähkinävoi, kiinalainen tumma etikka sekä ruskea sokeri.

Dandan-nuudelit ovat breikanneet Suomessa vahvasti viime vuosien aikana. Nuudeliruoan alkuperä on Sichuanissa. Alkuperäisessä reseptissä ei ole lientä, ja se puuttuu tästäkin reseptistä. Diggaan itse tästä reseptistä siinä, että ruoka voi olla reilusti tulinen. Mutta koska chiliöljy lisätään vasta lopussa, samaa ruokaa voi tarjota myös lapselle.

Tämä resepti on neljäs osa mun sarjasta Kiinalaisia take-away -klassikoita. Suunnitelmissani on kokata lähikuukausina kiinalaisia take away -ruokia. Tämä annos on ensimmäinen, johon tulee maapähkinävoita – toivon mukaan se ei jää viimeiseksi.

Maapähkinävoita käytetään myös: maapähkinä-hoisin -dippikastikkeessa

Jos haluat seurata projektin etenemistä, tilaa mun blogin uutiskirje. Nyt, kun elokuu ja työt on taas alkaneet, postaamistahtini on muuttumassa epäsäännöllisemmäksi. Projekti siis etenee, mutta tahti ei tule olemaan niin vakaa kuin toivoisin.

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

Soijarouheen maustaminen kiinalaiseen tyyliin

Tykkään itse kokata paljon soijarouheesta – se on terveellistä ja edullista. Aloin miettiä vasta, että olisi kiva käyttää soijarouhetta useamminkin nuudeliruokien kanssa. Sillä monissa resepteissähän käytetään jotain hienonnettua lihaa päälle ripotteena. Tein siksi nyt soijarouheelle nopean marinadin / maustekastikkeen. Kastikkeen ainekset ovat aika lailla samat kuin millä Pippa Middlehurst suositteli maustamaan porsaan jauhelihan. Yhdistelmä toimi ihan superhyvin!

Soijarouhe oli itse asiassa niin hyvää, että käytin loppuosan mielelläni seuraavien päivien aikana. Se toimii hyvin esimerkiksi lämpimässä voileivässä tai salaatissa kanssa.

Dandan-nuudelit – kuumana tai kylmänä

Tällä kertaa tarjosin tässä nuudelireseptissä nuudelit kylminä ja päällisen kuumana. Joskus on kiva yhdistää yhteen annokseen eri lämpötiloja. Haaleat ja kylmät ruoathan maistuvat ihanan raikkaille kesäaikaan.

Sitten, kun viileämmät kelit taas koittavat, tämän nuudelireseptin voi tehdä lämpimänä. Tee silloin seuraavat muutokset:

  • Valuta nuudelit, mutta älä huuhtele niitä kylmällä vedellä. Lisää sen sijaan sekaan loraus seesaminsiemenöljyä, jotta nuudelit eivät tarttuisi toisiinsa.
  • Lämmitä dandan-kastike.
  • Jos haluat liemimäisen ruoan, lisää dandan-kastikkeeseen vielä yksi desilitra vettä.
Valutetut nuudelit odottamassa

Mitä nuudeleiden päälle? Mitä vain!

Älä suhtaudu liian tarkasti tämän reseptin päällisiin. Ajattele dandan-nuudeleita enemmänkin maustekastikkeena, josta voit tehdä ties minkälaisia nuudelisalaatteja. Päälle voit laittaa esimerkiksi:

  • Tomaattia
  • Kurkkua
  • Maissia
  • Paprikaa
  • Avokadoa
  • Pinaattia tai pak choyta
  • Cocktailkurkkuja
  • Paistettuja sieniä
  • Jos et pidä soijarouheesta, lusikoi sen sijaan silken-tofua suoraan purkista päälle.

Tästä reseptistä tulee kaksi annosta. Jos kokkaat chiliherkälle ihmiselle, jätä chili pois valmistusvaiheessa. Tämä on siitä kiva ruoka, että jokainen voi lisätä tulisuutta oman maun mukaan.

Kastikeainekset valmiina

Palvelukseen halutaan: Hyvin varusteltu maustekaappi

Tämä vegaaninen dandan-nuudeleiden resepti pohjaa Pippa Middlehurstin kirjassaan Dumplings and Noodles julkaisemaan dandan-nuudeleiden ohjeeseen. Pidän paljon Middlehurstin aasialaisista resepteistä. Hänen molemmissa keittokirjoissaan on tosi hyvä tunnelma. Resepteissä käytetään aasialaisista kaupoista saatavilla olevia kastikkeita, mutta tuoreet ainekset löytyvät hyvin tavallisestakin marketista.

Vaimomatskuu on kirjoittanut tosi hyvän ja seikkaperäisen kuvauksen siitä, mitä kaikkia aineksia autenttiset dandan-nuudelit vaativat. Tämä resepti ei tavoittele autenttisuutta – soijarouhe vesittää heti tämän pyrkimyksen – mutta purkkeja riitti siltikin ihan reilusti:

Sekä lisäksi nämä kaverit:

Nuudeleista käytin vehnänuudeleita. Kun haluaa kokata perus-vehnänuudeleilla, nämä ovat mun suosikkeja:

Jätin pois tästä reseptistä pois moneen dandan-nuudelireseptiin kuuluvan sichuanilaisen sui mi ya cain eli säilötyt sinapinlehdet. Middlehurst ehdottaa että sen voi korvata parilla pienellä cocktailkurkulla, mutta mulla ei sattunut olemaan niitäkään. Ihanalta tämä maistui ilmankin.

Tämän nuudeliruoan valmistuminen on vähän työläs nuudeliruoaksi, mutta ei kuitenkaan mahdottoman työläs. Suurin osa ajasta kuluu asioiden etsiskelyyn maustekaapista. En siis laittanut aika-arviota, aika riippuu maustekaapin siisteydestä 🙂

Vahva suositus tälle reseptille! Middlehurst meni reseptin suosittelussa niin pitkälle, että hän suositteli tekemään kolminkertaisen annoksen dandan-kastiketta, jotta sitä on aina jääkaapissa kun tekee mieli helppoa nuudeliruokaa. Pähkinäiset nuudelit olivat sen verran herkullista tavaraa, että tuollainen kastike tuskin jää pitkäksi aikaa kaappiin kummittelemaan.

Tsekkaa myös muut kiinalaiset reseptit:

Jos kokeilet reseptiä, olisi kiva kuulla miten meni! Esimerkiksi alle tai instagramin kautta – tägää mut @kasvisannos :illa 🙂

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Dan dan -nuudelit ja hoisin-soijarouhe

Ihana resepti, jossa on kylmää ja kuumaa, pähkinää ja chiliä, suolaista ja makeaa.
Genre pääruoat
Keittiö kiinalainen
45 minutes

Ainekset

  • 120 g paksuja vehnänuudeleita tai 200 g ramennuudeleita
  • 1 rkl ruokaöljyä

Mausteinen soijarouhe

  • 1,5 dl soijarouhetta
  • 3 dl kiehuvan kuumaa vettä
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 2 rkl Shaoxing-riisiviinietikkaa
  • 2 rkl hoisinkastiketta
  • 0,5 tl tummaa soijakastiketta
  • 1 tl kiinalaista viismaustetta
  • pari rouhaisua mustapippuria

Dan dan -kastike

  • 2 rkl vaaleaa tahinia
  • 1 rkl maapähkinävoita
  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl Chinkiang-mustaa riisiviinietikkaa
  • 2 tl tummaa sokeria (demerara)
  • 0,25 tl rouhittua sichuaninpippuria
  • 2 rkl chiliöljyä jätä pois, jos chili ei maistu kaikille syöjille

Kulhoihin päälle

  • pari kourallista jotain vihreää salaattia – esimerkiksi pinaattia tai pak choita hienonnettuna
  • pieni kourallinen maapähkinöitä murskattuna
  • 2 kevätsipulia hienonnettuina pieneksi
  • 2 retiisiä tai porkkanaa hienonnettuina pieneksi – vapaaehtoinen

Ohjeet

  • Aloita laittamalla soijarouhe likoamaan. Kaada kuuma vesi soijarouheen päälle ja sekoittele kasvisliemijauhe joukkoon. Jätä soijarouhe turpoamaan siksi aikaa kun valmistelet muut ainekset.
  • Keitä seuraavaksi nuudelit. Keitä iso kattilallinen suolattua vettä. Paista nuudelit pakkauksen mukaan – ne saavat jäädä al denteksi. Valuta nuudelit lävikössä ja huuhtele ne kylmällä vedellä, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Ota nuudeleiden keitinvettä talteen pari ruokalusikallista.
  • Tee aluksi kastike soijarouheelle. Sekoita kulhossa yhteen riisiviinietikka, hoisinkastike, tumma soijakastike ja mustapippuri. Älä sekoita viisimaustetta vielä mukaan. Jätä kastike odottamaan.
  • Tee seuraavaksi dandan-kastike. Sekoita isossa kulhossa tahini, maapähkinävoi, soijakastike, etikka, 2 rkl nuudeleiden keitinvettä, sokeri, sichuaninpippuri ja chiliöljy. Sekoita niin kauan, ettei kastikkeessa ole enää klimppejä.
  • Valmistele seuraavaksi oheistäytteet: pilko salaatti, leikkaa sipuli ja hienonna maapähkinät. Jätä odottamaan.
  • Kun nuudelit ja muut ainekset ovat valmiita, on soijarouheen paistamisen aika. Kuumenna öljy paistinpannussa tai wokissa. Lisää soijarouhe ja paista sitä kunnes liika neste on kiehunut pois – noin 3-4 minuuttia. Sekoita sitten kastike mukaan. Anna kuumentua hetken ajan. Lisää paistamisen lopuksi vielä viisimauste ja sekoita. Nosta soijarouhe pois pannulta.
  • Sekoita viilenneet nuudelit ja dandan-kastike isossa kulhossa tai kattilassa, jossa paistoit nuudelit. Lado nuudelit lautasten pohjalle. Lusikoi seuraavaksi soijarouhetta molempiin kulhoihin. Koristele kasviksilla ja nosta lautaset tarjolle.

Lisätietoa

Tarjoa ruoka kiinalaisen chiliöljyn kanssa.

2 kommenttia artikkeliin ”Dandan-nuudelit ihanan hoisin-soijarouheen kanssa

  1. Näyttääpä aivan älyttömän hyvältä! Kiitos linkityksestä 🙂 Oletko kokeillut vielä tätä kastiketta ja muruseosta kaalisalaatissa? Meillä on syöty kesäisin vallan varhaiskaali ”dan dania”!

    1. En ole, mutta kiehtova ajatus! Kaali & soijarouhe toimii niin hyvin kaalikääryleissä, voisi kuvitella että yhdistelmä toimii muuallakin. Oon miettinyt myös, että tahtoisin kokeilla kaalien pikkelöimistä jollain suan cai -reseptillä – sellaisenkin kanssa makeus voisi olla ihan tervetullutta. Kiitos ideasta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.