dumplings

Dumplings-täyte (sieni-kaali) & dumplings-kuorien teko itse

dumplings

Dumplingsit ovat yksi varmimmista tavoista saada kanssaihmisiltä kiitoksia erityisen hyvästä ruoasta. Ruoka on edullinen ja ainekset yksinkertaisia. Sorminäppäryys lisääntyy ja homman voi ottaa eräänlaisena mindfulness-harjoitteena. Vuoden 2024 ”erilaisia ruokaa valkokaalista” -teema jatkuu siis nyt osuudella, jossa kaali piilotetaan taikinakuoren sisään.

Aiemmissa osissa on: raastettu kaalia, keitetty kaalia, wokattu kaalia.

Olen kirjoittanut dumplingseista tässä blogissa jo kertaalleen aiemmin, ihan blogin alkuaikana. Tällöin kirjoitin pidemmät sepustukset dumplingsien tekemisestä. Ne kasvisdumplingsit sisälsivät soijarouhetta. Tämä dumplings-täyte sisältää vähän klassisempia aineksia: sieniä ja valkokaalta. Täytettä maustetaan pienellä määrällä riisiviiniä, seesamiöljyä ja sokeria, joka vie makumaailman Kiinan suunnalle. Muutenhan nämä eivät välttämättä poikkeaisi kovinkaan paljon sienipelmeneistä.

Täyte näytti tältä. Hake olisi voinut olla vähän pienempääkin, mutta menetteli myös näin – en tarvinnut edes maizenaa:

dumplingstäyte

Tekoaika riippuu paljon tekijän kokemuksesta. Mutta päivänä, jolloin tekee mieli näperrellä jotakin, tällaisten tekeminen saattaa olla yllättävän kivaa.

Itsetehdyt dumplings-kuoret ja pari niksiä

Tein tällä kertaa itse dumplings-kuoret itse. Tähän voi käyttää myös valmiita kuoria! Ulkonäöllisesti niistä ei tullut mitään superfiinejä. Mutta laitan tähän silti kuvat lopputuloksesta, sillä koitan kovasti ottaa käyttöön filosofiaa, että ”on parempi tehdä jotain kuin pelätä ja ei tehdä mitään”. Ja ainakin nämä pysyivät kasassa 🙂

dumplings
dumplings

Nämä asiat opin tällä kerralla:

  • Tein taikinan, jossa pohjana oli 180g kädenlämpöistä vettä & 300 g vehnäjauhoja. Pyörittelin taikinan käsin ja annoin sen seistä 30 minuuttia, sen ajan kun tein täytettä. Siitä tuli noin 30 kuorta. Joissain resepteissä käytetään myös kiehuvan kuumaa vettä.
  • Jos haluat tsekata seikkaperäisemmät tekoohjeet, tutustu vaikkapa woks of lifen ohjeisiin.
  • 30 minuutin jälkeen jaoin taikinan osiin ja pyörittelin ne pieniksi palloiksi.
  • Kaulin dumplingseja ison määrän kerralla. Ei ollut paras valinta. Yritin laittaa paljon jauhoja, jotta dumplingsit eivät tarttuisi kiinni toisiinsa tai pöytään. Ei silti onnistunut. Kun päästiin viimeisiin kuoriin asti, ne olivat imeneet vehnäjauhot itseensä. Suosittelen kaulimaan ja täyttämään sarjatyönä noin 5 dumplingsia kerrallaan.
  • Kun olet täyttänyt ja rypyttänyt dumplingsit, ja laitat ne lautaselle odottamaan kaikkien valmistumista, laita lautaselle jauhoja jotta ne eivät tartu kiinni.
  • Hyvä höyrytysaika oli noin 8 minuuttia.
dumplings

Ei siis näin! Ihan mahdoton ottaa noita irti toisistaan.

Tarjosin tämän kanssa myös kiinalaista mäiskykurkkua.

dumplings-dippi

Jos etsit dippikastiketta dumplingseille, suosittelen tsekkaamaan idoita esimerkiksi tästä ja tästä dumplingskastikepostauksesta. Tällä kertaa päädyin itse lähinnä sekoittamaan majoneesia ja chili crispiä sekaisin.

dumplings

Hauskaa viikonloppua! Toivottavasti siihen sisältyy mahdollisuuksia tehdä jotain vähän tavallisuudesta poikkeavaa 🙂

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa

Dumplingsien kasvistäyte

Yksinkertainen täyte dumplingseille
Valmisteluun 5 minutes
Liedellä 15 minutes
Sienten liotusaika, noin 20 minutes
Aikaa yhteensä 25 minutes

Ainekset

  • 4-5 kiinalaista kuivattua sientä
  • 1 pieni sipuli vapaaehtoinen. ohueksi suikaloituna
  • 1 paketti sieniä kuutioituna pieneksi
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 1/4 osa valkokaalista raastettuna tai hyvin ohueksi silputtuna
  • 2 porkkanaa (pieniä) pieneksi kuutioituna
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl kiinalaista riisiviiniä (Shaoxing)
  • 1 tl valkopippuria
  • 0,5 tl seesamiöljyä
  • 1 tl maizenaa vapaaehtoinen – käytä jos tahna tuntuu kostealta

Ohjeet

  • Aloita laittamalla kiinalaiset kuivatut sienet likoamaan kiehuvan kuumaan veteen. Anna niiden liota noin 20-30 minuuttia. Nosta vedestä, kuivaa ja paloittele pieneksi.
  • Kuumenna öljy paistipannussa . Lisää mukaan sipuli ja kuullota sitä noin 3-4 minuuttia. Nosta pannun lämpöä – pannu saa olla aika reilusti kuuma.
  • Lisää mukaan kaali, tuoreet ja kuivatut sienet, porkkana ja keitä kunnes kaali on pehmentynyt. Paistoaika riippuu siitä, käytätkö kaaliraastetta vai suikaloitua kaalia. Kaaliraasteella aika on 1-2 minuuttia, suikaloidulla kaalilla viitisen minuuttia.
  • Lisää mukaan kastikeainekset: sokeri, valkopippuri, riisiviini ja seesamiöljy. Sekoittele noin 30 sekuntia, kunnes kasvikset ovat pehmenneitä. Lisää maizena ja sekoita. Anna seoksen jäähtyä ennen käyttöä.

Lisätietoa

Voit korvata kiinalaiset kuivatut sienet savutofulla.
Voit tehdä seoksen jääkaappiin 2-3 päivää etukäteen. Se säilyy myös pakastimessa 3 kuukauden ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *