Miksi perunoiden wokkaaminen ei ole koskaan tullut aiemmin mieleeni? Ihmettelin sitä ääneen kun maistoin näitä mausteisia wokattuja uusia perunoita. Ehkä mulle kesäperunat on jotain, joka kuuluu yhdistää suomalaiseen ruokaperinteeseen, ja tarjota esimerkiksi tillin kanssa. Tämä helppo resepti taistelee kaavoihin kangistumista vastaan, ja tällä kertaa makumatka vie Intiaan. Mausteita vaihtamalla voit valita oman matkakohteesi. Paistetut perunat voi tehdä wokissa tai muurinpohjapannulla tai tavallisella paistinpannulla.
Kiinassa wokatut perunat kuuluvat erityisesti Xi’anin ruokakulttuuriin, jossa useat katukojut myyvät niitä. Kaupungissa käy paljon matkailijoita, ja tämä annos on kasvattanut suositotaan juuri turistien vuoksi. Toivoisin kovasti, että sama idea kasvattaisi suosiotaan myös Suomessa! Wokatut perunat – ja varsinkin kesäperunat – ovat nimittäin sen verran mainio herkku. Luulisi, että niille voisi olla kysyntää kesä-Suomessa torin laidalla ihan siinä missä grillimakkaroille tai muurinpohjalätyillekin.
The Wok – Yksi vuoden 2022 parhaista keittokirjoista (jos minulta kysytään)
Reseptin inspiraationa on J. Kenji López-Altin uusi keittokirja The Wok: Recipes and Techniques. Olen hehkuttanut kirjaa jo aiemmin seesamisen salaattikastikereseptin yhteydessä. Kirjassa on ihan kasapäin kiinnostavia reseptejä ja tekniikoita. López-Alt antoi kirjassaan pari maustesuositusta wokatuille perunoille. Kokeilin tällä kertaa vaihtoehdoista sen, jossa oli intialaiset maut. Tuskin maltan kuitenkaan odottaa sichuanilaisten wokattujen perunoiden kokeilemista!
Jos sinulla ei ole wok-pannua, voit käyttää ohjeeseen myös tavallista paistinpannua. Pannu pitää kuitenkin kuumentaa ihan kunnolla kuumaksi.
Tsekkaa myös vähän monimutkaisempi wokkiruoka: sichuanilainen dry pot
Jos maustekaappi on vähän rajatumpi, tätä reseptiä voi kokeilla vaikkapa myös ihan tavallisella ranskanperunamausteella. Tai muilla kuivamausteilla – kilolle perunoita maustetta menee noin 2-3 ruokalusikallista. Jos pitää lohkoperunoiden maustamisesta ranskanperunamausteella, pitää siitä varmasti myös uusien perunoiden kanssa. (Tästä tulee mieleeni eräs juhannus, jolloin kuuntelin uuden tuttavuuden piiiitkää päihtynyttä puheenvuoroa siitä, miten hieno mauste ranskanperunamauste on. Tuntui, että monologi kesti ainakin puoli tuntia.)
Perunoiden wokkaaminen – työvaiheet
- Keitä perunat suolatussa vedessä.
- Pilko sipuli ja valkosipuli valmiiksi. Valmistele mausteet.
- Kuumenna wok kovaksi, lisää öljyä ja ruskista perunat pannulla. Sekoita koko ajan.
- Lisää keskelle kolo, lisää siihen öljyä ja ruskista sipuli ja valkosipuli.
- Lisää mausteet, sekoita ja paista vielä n. 15 sekuntia.
- Valmista!
Mitä tarjota wokattujen perunoiden kanssa
Tässä reseptissä maustetut perunat on maustettu intialaiseen tyyliin. Tarjosin näitä perunoita myöhäisenä aamiaisena, yhdessä korealaisten aamiaismunien kanssa. Tulinen tomaattikastike, uudet perunat ja suolainen lassi olivat ihan superhyvä yhdistelmä. Jos tahdot joskus kokata rennon brunssimenun, suosittelen lämpimästi tätä yhdistelmää!
Suosittelen vahvasti myös käyttämään tähän omia suosikkimausteita! Ihan sama juttu kuin perunat&maustevoi -yhdistelmässäkin, niin perunareseptin ei tarvi olla monimutkainen maistuakseen hyvältä.
Resepti on periaatteessa uusille perunoille tai kesäperunoille. Käytännössä perunaresepti valmistuu hyvin kuitenkin ympäri vuoden. Jos perunat ovat isoja, puolita ne ennen paistamista.
Tämä on ruokablogini neljäs osa aiheesta ”perunareseptit”. Aihemmat osat olivat: luksus-perunasalaatti mädillä, ranskalainen oliivi-perunasalaatti sekä paras tapa tehdä maustevoi. Tulossa on vielä viides osa – kunhan olen vähän pitänyt taukoa juuresharjasta. Sitä odotellessa olen jatkamassa ”kiinalainen ruoka” -reseptisarjaani. Tilaa uutiskirjeeni, niin saat tiedon seuraavasta osasta heti kun se ilmestyy:
Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:
Voit lopettaa tilauksen koska vain.
Jos kokeilit reseptiä, kerro miten sujui! Esimerkiksi alle tai tägäämällä mut instassa, @kasvisannos in kautta 🙂
Perunat wokissa
Ainekset
- 1 kg pienehköjä perunoita esimerkiksi kesäperunoita
- suolaa keitinveteen
Paistamisen aikana
- 4 rkl neutraalia ruokaöljyä esim. rypsiöljy tai auringonkukkaöljy
- 4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1 sipuli hienoksi kuutioituna, tai 2 kevätsipulia
- 2-3 rkl mausteita ks. resepti alla
Koristeluun
- 3-4 oksaa lehtipersiljaa hakattuna, vapaaehtoinen
Ohjeet
- Keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä. Uusilla perunoilla tämä kestää n. 15 minuuttia. Tarkista veitsellä, että perunat ovat varmasti kypsiä – kokeile suurimmasta perunasta. Varo ylikypsentämästä. Valuta perunat lävikössä kun ne ovat valmiit.
- Hienonna 1 sipuli ja 3-4 valkosipulinkynttä.
- Kuumenna wokkipannu tai paistinpannu ja lisää siihen 3 rkl öljyä. Lisää keitetyt perunat. Paista perunoita koko ajan sekoittaen kunnes ne ovat ruskistuneet, tässä menee noin 4 minuuttia.
- Kaavi wokpannun keskelle kolo. Laita siihen 1 rkl öljyä. Lisää siihen seuraavaksi sipuli, valkosipuli ja kuivamausteet. Kuumenna, kunnes sipuli ja valkosipuli ovat ruskistuneet, noin 15 sekuntia. Sekoita perunoiden sekaan ja paista vielä noin 15 sekuntia.
- Ota pannu pois liedeltä. Jos käytät yrttejä, lisää ne nyt mukaan. Siirrä annoskulhoon.
Lisätietoa
Intialainen mausteseos perunoille ja kasviksille
Ainekset
- 2 rkl neutraalia ruokaöljyä
- 1 rkl juustokuminan siemeniä (cumin)
- 1 rkl mustia sinapinsiemeniä
- 2 rkl curryjauhetta
- 0,5 tl suolaa
Ohjeet
- Kuumenna öljy pienessä kattilassa. Lisää juustokuminan siemenet ja sinapinsiemenet joukkoon. Kuumenna sekoitellen kunnes siemenet alkavat poksahdella. Kaada siemenet ja öljy kuumuutta kestävään kuppiin.
- Kaada siemenöljyseos siivilän läpi – voit käyttää öljyä esimerkiksi paistaessasi perunat. Kaada siemenet talouspaperin päälle, jotta niistä valuu liika öljy pois.
- Sekoita siemenet ja curryjauhe ja suola pienessä kulhossa. Seos säilyy huoneenlämmössä hyvänä noin vuoden ajan.