
Kiinalainen mala-kastike tuo potkua kaikkiin kiinalaishenkisiin ruokiin. Käytän itse tätä tahnaa erityisesti nuudelikeitoissa maustamiseen. Siitä saa myös erinomaisen hot pot -pohjan. Tahnaan tulee todella paljon erilaisia kiinalaisia mausteita, kuten chiliä, sichuaninpippuria, tähtianista ja fenkolia. Mausteiden vuoksi maku on todella vahva, harvoin tulee löytäneeksi näin aromaattista maustekastiketta.
Maustetahnan resepti on Pippa Middlehurstin kirjasta Bowls & broths. Kirja esittelee paljon erilaisia kiinalaisia nuudelireseptejä, ja tätä tahnaa käytetäänkin useassa reseptissä. Tahna sopiikin erityisen hyvin tilanteisiin, kun haluat hyvin tuliset nuudelit. Tahnan makuprofiili vie Sichuanin suuntaan.
Middlehurst on julkaissut kaksi kirjaa kiinalaisesta ruoanlaitosta. Itse pidän paljon molemmista, vaikka molemmissa kirjoissa onkin paljon lihareseptejä. Middlehurstin omilla kotisivuilla on muuten harvinaisen kiinnostava (ja sopivan suppea) kokoelma erilaisia kiinnostavia tuoreita keittokirjoja aasialaisesta ruoanlaitosta. Ne kirjoista, joita olen päässyt tutustumaan tuolta listalta, ovat kaikki olleet poikkeuksetta erinomaisia.
Sichuanissa on luonnollisesti erilaisia mala-kastikkeiden reseptejä pilvin pimein. Niiden yhdistävä tekijä on usein mausteiden paistaminen öljyssä, lukuisien mausteiden ja douban-kastikkeen käyttö. Vaikka nykyisin kastiketta myydäänkin kaupoissa valmiina, tekevät monet ravintolat yhä mala-kastikkeensa omilla, usein salaisilla, resepteillään.
Sichuanin suuntaan vie myös:
- Sichuanilainen kuivamauste
- Sichuanilainen dry pot (korvaa reseptin hot pot soup base tällä tahnalla)
- Sichuanilainen wokkikastike
- Mapo tofu

Tämä resepti: riittoisa
Tämä mala-kastike vaatii hyvin varusteltua kiinalaishenkistä maustekaappia. Tai toisin päin: jos hankit kaikki tähän reseptiin tarvittavat mausteet, niin sen jälkeen sinulla on hyvin varusteltu kiinalainen maustekaappi 🙂
Ohjeesta tulee yhteensä 5 desilitraa kastiketta. Tahnaa ei tarvita kovin paljoa kerralla, noin 2 ruokalusikallista per yhden hengen nuudelikulho. Suosittelen pakastamaan kaiken, mitä et käytä ensimmäisen parin päivän aikana, pieniin minigrip-pusseihin. Silloin pystyt tekemään maukkaan nuudelikeiton käden käänteessä.
Itse tykkäsin tästä tahnasta nopeana lounasruokana. Tavalliset pikanuudelitkin maistuvat hyvin erilaiselta, jos sen vakkarikastikepussin sijaan käyttääkin tätä.
Todella erinomaisen keiton tai hotpot-liemen saat, jos sekoitat tätä tahnaa vahvaan kiinalaiseen kasvisliemeen. Middlehurstin oma suositus siitä, miten tästä kastikkeesta saa aikaiseksi hotpot-liemen, löytyy puolestaan täältä. Tahtoisin tosi paljon kokeilla tuota joskus kotioloissakin! Hotpot-fiiliksen toteuttaminen kotioloissa vaatisi nimittäin joko lieden äärellä istumista tai irtonaisen keittolevyn hankkimista. Enkä ole ihan pystynyt perustelemaan itselleni tarpeeksi hyvin sen hankkimista vain tällaisen syyn vuoksi 🙂


Sichuanilainen málà-maustetahna
Ainekset
- 3 salottisipulia hienonnettuna – tai 1 tavallinen sipuli
- 1 kiinalainen yksikyntinen valkosipuli kuorittuna ja hienonnettuna (tai tavallista valkosipulia 4-5 kynttä)
- 4 cm pätkä inkivääriä raastettuna
- 2 rkl ruokaöljyä
- 3 rkl kiinalaista doubanjiang-tahnaa
- 1 rkl tummaa misotahnaa
- 1 rkl fermentoituja mustia papuja huuhdeltuna
- 2 rkl säilöttyjä chilejä (esim. jalapenot) korvaa chilimurskalla jos puuttuu
- 1 rkl säilöttyjen chilien lientä korvaa suolakurkkujen liemellä jos puuttuu
- 1 rkl jauhettua sichuaninpippureita
- 1 rkl jauhettua korianteria
- 1 tl jauhettua fenkolia
- 2 rkl kiinalaista riisiviiniä (Shaoxing)
- 1 rkl sichuanilaista chiliöljyä
- ½ tl MSG-jauhetta vapaaehtoinen
- 1 tl tummaa soijakastiketta
- 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 2 rkl ruskeaa sokeria (esim. demerara)
- 1 rkl hunajaa tai ruskeaa sokeria, jos haluat kastikkeesta vegaanisen
- 1 rkl kalakastiketta vapaaehtoinen, jätä pois jos haluat kastikkeesta vegaanisen
- 2 rkl seesamiöljyä
Ohjeet
- Kuumenna öljy paistinpannussa, ja paahda siinä shalottisipulia, inkivääriä ja valkosipulia 3-4 minuutin ajan, kunnes sipuli on muuttunut läpikuultavaksi.
- Lisää kaikki muut ainekset joukkoon. Anna seoksen kiehahtaa ja kuplia keskilämmöllä noin 3 minuutin ajan.
- Kauho tahna paistinpannulla korkeareunaiseen kulhoon. Ota sauvasekoitin, ja surauta sillä tahna tasaiseksi. Lusikoi tahna säilytysastiaan. (Voit käyttää tähän myös blenderiä.)