Tulinen sichuanilainen wokkikastike toimii erinomaisesti päiviin, kun haluat ruoan, joka valmistuu nopeasti. Tämä itsetehty wokkikastike sopii erilaisten kasvisten kanssa. Sen maustamiseen käytetään sichuanilaista doubanjiang-tahnaa, jossa maistuu sichuaninpippuri. Tulisuutta on kohtalaisesti – jos haluat vieläkin lisää, jatka meininkejä kiinalaisella chiliöljyllä.
Itsetehty wokkikastike on teemana monessa muussakin blogin reseptissä:
- Tulinen sichuanilainen wokkikastike (soijasuikaleille)
- Kenraali Tson tofu
- Kung po -kastike
- Hoisin-wokkikastike
- Kiinalainen yleiswokkikastike
- Hapanimeläkastike
Jatkan tällä viikolla kiinalaisten kastikkeiden sarjaani parilla uudella osalla. Wokkaamisen suunnalla on ollut viime kuukausina vähän hiljaista. Viime viikolla intouduin kuitenkin kokeilemaan kolmea uutta kastiketta kerralla. Kertoo siitä, että kastikkeet eivät ole kovin vaikeita tehdä… Koitan naputella muutkin osat tänne ylös lähiaikoina.
Tämä wokkikastike on sichuanilaisen ruoan asiantuntija Fuchsia Dunlopilta. Dunlop on kirjoittanut Food of Sichuan -keittokirjan, jossa hän esittelee todella kattavasti Sichuanin alueen ruokalajeja. Dunlop suositteli tätä kastiketta munakoison kanssa. Mielestäni tämä sopi hyvin myös muiden kasvisten kanssa.
Jos olet kokkaamassa munakoisoa kiinalaiseen tyyliin, suosittelen sekä höyrytettyä munakoisoa että paistettua munakoisoa.
Proteiinina tällä kertaa: tofutikkuja
Olen tykästynyt viime aikoina käyttämään tofutikkuja (dried bean curd, näyttää tältä) kiinalaisten ruokien proteiinina. Käytin niitä tässäkin. Tekoprosessi ei mennyt kaikkien taiteen sääntöjen mukaan – keitin niitä vedessä kunnes ne olivat pehmeitä (n. 5 minuuttia), jonka jälkeen valutin ja leikkasin ne paloiksi, ja marinoin soija-vegetarian stir fry -kastikkeessa noin vartin ajan.
Koska kuivattuja tofutikkuja ei saa kovin helposti, vaihdoin ne tässä reseptissä tofuun. Luonnollisesti muutkin proteiinit toimivat hyvin.
Kasvisten suhteen käytä niitä, mitä huvittaa. Jos käytät paljon kasviksia, paista ne erissä, jotta pannu pysyy riittävän kuumana.
Mulla oli pannulla tällä kertaa aika paljon aasialaisesta kaupasta ostettua paksoita. Kiinankaalikin olisi käynyt hyvin.
Tämä on hyvin suoraviivainen resepti. Se toimii hyvin yhtenä osana, jos tahtoo kokata kiinalaiseen pöytään tarjolle esimerkiksi yhden tulisen ja yhden miedomman ruoan.
Resepti on osa sarjaani ”klassisia kiinalaisia takeaway -annoksia”. Esimerkiksi Kenraali Tson tofu tai mapo tofu sopisivat erinomaisesti tarjolle tämän reseptin kanssa.
Kiitos myös uutiskirjeeni tilaajille! Teitä on kohta viisikymmentä 🤩 Huikea juttu! Viime aikoina blogi on näyttänyt muutenkin löytäneen paljon uusia lukijoita, mikä on tosi kiva juttu. Motivoi muakin koittamaan löytää aikaa sen kirjoittamiselle. Jos et kuulu vielä tilaajiin, sen voi tehdä alla. Kiitos myös kaikista somejaoista ja pinterest-lisäyksistä.
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Mukavaa viikkoa!
Makea sichuanilainen wokkikastike
Ainekset
- 1,5 rkl ruokaöljyä
- 1 sipuli paloiteltuna
- 3 cm pala inkivääriä hienonnettuna
- 4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- n. 5-6 dl kasviksia, yhteensä esimerkiksi: paprikaa, sieniä, kiinankaalta
- n. 2 dl proteiinia esimerkiksi tofua tai vihreitä papuja
Kastike
- 1,5 rkl Sichuanilaista chilipaputahnaa (doubanjiang)
- 1,5 dl vettä
- 4 tl sokeria
- 1 tl vaaleaa soijakastiketta
- 1 rkl kiinalaista tummaa riisiviinietikkaa
- 1 rkl maizenaa sekoitettuna loraukseen vettä
- seesaminsiemeniä, koristeluun, halutessasi
Ohjeet
- Tee aluksi kastike sekoittamalla yhteen chilipaputahna, vesi, sokeri, vaalea soijakastike, kiinalainen riisiviinietikka ja maizenasuurus. Jätä odottamaan. Varaa annoksen tarjoiluastia jo valmiiksi esille.
- Aloita paistamalla proteiini. Kuumenna pannu kovalle lämmölle. Lisää vähän öljyä. Paista prässätty tofu tai pavut, n. 1 minuutin ajan. Nosta lautaselle odottamaan.
- Kuumenna pannu uudelleen kuumaksi. Paista sipuli, valkosipuli ja inkivääri öljyssä, noin 30 sekunnin ajan. Lisää kovat kasvikset, esimerkiksi porkkana ja paprika. Paista noin 2 minuuttia. Lisää pehmeämmät kasvikset ja jatka paistamista 1-2 minuutin ajan.
- Lisää proteiini ja kastike. Kuumenna, kunnes seos kuplii. Sekoita kastike hyvin ja nosta se pois liedeltä. Lusikoi kastike tarjoilulautaselle. Tarjoa heti riisin kanssa.