Maapähkinävoista tehdyn kastikkeen kanssa tarjotut seesaminuudelit ovat nopeaa ja herkullista syötävää. Parhaimmillaan tämä nuudeliruoka valmistuu vartissa. Vähän enemmän, jos paistat annoksen päälle vähän tofua tai pähkinöitä. Reseptin jippo tulee pohjalla odottavasta chililiemestä ja maapähkinöiden ihanasta mausta. Jos sinulla on kotitekoista chiliöljyä, voit käyttää sitä tähän. Ohje toimii myös valmiilla chiliöljyllä.
Kuten monet muutkin viime aikoina kokkaamani ohjeet, myös tämä resepti pohjaa vahvasti J. Kenji Lòpez-Altin reseptiikkaan The Wok -keittokirjassa. Kuvauskerralla ohje täydentyi paistetulla tofulla. Jätin kirjaan pysyvän post-itin tämän sivun kohdalle. Resepti on nimittäin sellainen, että maapähkinöiden ystävä kyllästyy siihen tuskin koskaan.
Resepti on 8. osa mun sarjaani ”Kiinalaiset takeaway -reseptiklassikot”. Tämä genre on muuten paljastunut todella laajaksi! Tosi paljon on ihan kaikkein klassisimpiakin reseptejä vielä kokeilematta.
Jos tykkäät nopeista nuudeliruoista, suosittelen myös: lo mein -sekoitetut nuudelit
Seesaminuudelit – nopea lämmin pääruoka
Tätä reseptiä kutsutaan usein seesaminuudeleiksi. Itse en pidä nimeä ihan luontevana, sillä se ei tuo ilmi maapähkinävoin keskeistä asemaa reseptissä.
Seesaminuudelit on yksi kiinalaisravintoloiden klassikkoannoksista, varsinkin Yhdysvalloissa. Se maistuu hyvältä kylmänä ja lämpimänä. Voit käyttää reseptiin monia erilaisia nuudeleita. Vehnänuudelit ovat se klassisin vaihtoehto.
Seesaminuudelit, nuudelit maapähkinävoilla, lähestulkoon sama asia
Kiinalaisissa keittokirjoissa ja ravintoloissa pähkinävoita sisältäviä ruokia kutsutaan usein seesaminuudeleiksi. Seesami on nimessä siksi, että:
1) reseptiin tulee yleensä reilusti seesamiöljyä sekä kastikkeessa että koristelussa ja koska
2) resepteissä käytetään usein kiinalaista pähkinävoita, joka sisältää 50% seesaminsiemeniä ja 50% maapähkinöitä.
Itse oikaisin mutkat suoriksi, ja tein reseptin tahinista ja maapähkinävoista. Niitä nimittäin mulla on suhteellisen usein kaapissa, kun taas kiinalaista pähkinätahnaa tuskin koskaan.
Ohjeen inspiraatio tuli vasta tekemistäni dan dan -nuudeleista. Dan dan -nuudelit olivat tosi herkullisia, mutta reseptin tekeminen vaati tosi reilua maustekaappia ja aikaa sen kaiveluun. Päädyin siksi johtopäätökseen kuin Herbivoriaa seesaminuudeleita kokatessaan: Jos ei halua nähdä niin paljon vaivaa, kuin mitä dan dan -nuudelit vaativat, näiden seesaminuudeleiden tekeminen on aivan erinomainen vaihtoehto.
Nuudelireseptin salaisuus: Tulinen liemi
Tässä reseptissä maapähkinävoita sisältävä kastike sekoitetaan yhteen nuudeleiden kanssa. Jokaisen kulhon pohjalle lusikoidaan kastiketta, jossa on reilusti chiliöljyä. Käytän itse kotitekoista sichuanilaista chiliöljyä. Kokkasin sitä joskus keväällä. Käytän sitä usein, mutta vieläkin on purkista pohjat jäljellä. Myös kaura-chilicrispiä voi käyttää tässä ohjeessa.
Mutta hyviä chiliöljyjä saa myös aasialaisista kaupoista. OIen käyttänyt myös Chiu chow –chiliöljyä tähän, ja hyvin toimi sekin.
Maapähkinävoin ja nuudeleiden kaveriksi sopii: öljyssä paistetut maapähkinät
Jos haluat tehdä ruokaan vielä pienen lisäsäväyksen, paahda öljyssä muutama maapähkinä koristeeksi:
- Kuumenna tällöin muutama ruokalusikallinen ruokaöljyä
- Paahda kokonaiset maapähkinät öljyssä koko ajan sekoittaen.
- Kun pähkinät ovat ruskistuneet tarpeeksi, nosta ne pois reikäkauhalla ja ripottele vähän suolaa päälle. Voit maustaa pähkinät myös pienellä määrällä (taivaallista) hot and numbing -mausteseosta, jos sitä sattuu olemaan kaapissa.
Jos haluat, voit koristella annoksen (mikrossa sulatetuilla) pakastepavuilla, edamepavuilla tai herneillä. Itse laitoin kurkkua, sillä se on kesäisin niin herkullista. Myös nopeasti ryöpätyt kasvikset toimivat tässä erinomaisesti, pian tätä kokataan varmaan parsakaalista.
Tämän kaveriksi voi myös paistaa vähän tofua.
Toivottavasti saat tästä yhtä paljon iloa kuin mitä itse sain!
Loppuun vielä pieni mainos: Tilaa Kasvisannoksen uudet postaukset suoraan sähköpostiisi. Jos sähköpostilaatikkosi sisältö tuntuu liian asialliselta, tämä on hyvä keino piristää sitä 🙂 Olen kokkaamassa tätä takeaway-sarjaa lisää syksyn mittaan, ja tulossa on myös reseptejä perunoille ja juureksille.
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Seesaminuudelit Shanghain tyyliin (ma jiang miàn)
Ainekset
Seesamikastike
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- 4 tl tahinia
- 2 tl seesamiöljyä
- 2 rkl maapähkinävoita
- 1 tl sokeria
- 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 2 tl riisiviinietikkaa
Tarjoiluun
- 4 rkl chiliöljyä kotitekoista tai kaupan versiota
- 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
- n. 1 tl suolaa
- 200 g vehnänuudeleita kaksi kiekkoa
- kasviksia, kuten kurkkua tai kevätsipulia vapaaehtoinen, koristeluun
- paistettua tofua tai öljyssä paistettuja maapähkinöitä koristeluun, vapaaehtoinen
Ohjeet
- Jos olet paistamassa tofua tai maapähkinöitä annoksen päälle, aloita paistamalla ne öljyssä
- Tee aluksi kastike sekoittamalla valkosipuli, tahini, seesamiöljy, maapähkinävoi, sokeri, soijakastike ja riisiviinietikka yhteen. Käytä keskikokoista kulhoa.
- Sekoita chiliöljy ja soijakastike yhteen, ja jaa se kahteen nuudelikulhoon.
- Kuumenna seuraavaksi noin litra vettä. Lisää n. 1 tl suolaa. Ota kiehuvaa vettä noin 4-5 ruokalusikallista ja sekoita se yhteen maapähkinävoikastikkeen kanssa. Tarkka määrä riippuu siitä, miten kuivaa käyttämäsi tahini ja maapähkinävoi on. Kastikkeen olisi hyvä olla juoksevaa, mutta ei ihan nestemäistä.
- Keitä seuraavaksi nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Tähän menee pari minuuttia. Nuudelit saavat jäädä aika rapeiksi. Valuta ne siivilässä.
- Jos haluat sekoittaa nuudelin ja pähkinäkastikkeen yhteen, tee se nyt. Nostele nuudelit chiliöljyn päälle, Jos haluat pitää nuudelin ja kastikkeen erillään, nostele aluksi nuudelit kulhoihin ja sen jälkeen maapähkinävoi. Koristele kasviksilla ja tarjoa välittömästi. Sekoita kastike ja nuudelit kun alat syödä annosta.