Mustatorvisieni-seitan-nuudeliwok: Kiinalaishenkistä ruokaa syksyn sienistä

Olen etsiskellyt viime aikoina mukavia kiinalaisia reseptejä, joihin voisi käyttää mustatorvisieniä. Tämä vegaaninen resepti täyttää kaikki ne tarpeet, Mustatorvisienet sopivat hyvin yhteen soijakastikkeeseen pohjaavan kastikkeen kanssa; paprikasta tulee väriä ja cashewpähkinöistä rapeutta. Jos tuoreet mustatorvisienet ovat vaikeasti saatavilla, korvaa ne muilla kuivatuilla sienillä, herkkusienillä tai niiden yhdistelmällä.

Tämä wokkiruoka sopii hyvin arkiruoaksi: sen teko on aika joutuisaa, aikaa menee eniten leikkaamiseen ja kastikkeen tekoon. Voit tulkita reseptiä sen mukaan, mitä kaapissa sattuu löytymään, esimerkiksi pieni määrä kesäkurpitsaa, porkkanaa tai munakoisoa käy tähän hyvin.

Olin tehnyt vasta ison erän seitania jääkaappiin, joten käytin sitä tämän reseptin proteiiniosana. Purkkiseitan (kiinalaiskauppojen mock chicken) tai kaupan seitanleikkeet sopivat siihen kuitenkin myös hyvin. Jos nämä ainekset sattuvat puuttumaan jääkaapista, käytä höyrytettyä tempehiä, tofua, nyhtökauraa tai härkistä. Tällaisten ohjeiden kanssa ei ole niin tarkkaa.

Tärkein asia, mitä en lähtisi vaihtamaan, on kastikkeen eri osat ja se, että reseptiin tulisi sekä vaaleaa että tummaa soijakastiketta. Tällaisten reseptien vuoksi mulla on aina soijakastiketta kaapissa sellaiset isot, puolen litran pullot joita saa kolmen-neljän euron hintaan aasialaiskaupoista. Mutta jos tämä on liikaa vaadittu, käytä pelkästään ei-kovin-vahvan makuista soijakastiketta. Hyvää tulee niinkin.

Tämä resepti on tehty suoriin, vähän spagetilta näyttäviin vehnänuudeleihin. Myös lähikaupoista saatavat nuudelit sopivat kuitenkin hyvin tilalle. Keitä ne silloin ilman maustepusseja kevyesti suolatussa vedessä.

Musta tämä oli ihanan herkullinen ohje – se kunnioittaa hyvin sieniä ja tuo niiden maun esille. Ainoa harmi tässä reseptissä on, että tuoreet sienet ovat niin harvinaista herkkua!

Reseptistä tulee noin neljä annosta.

Mustatorvisieniwok


Kiinalaistyylinen mustatorvi-seitan-nuudeliwok

0,75 – 1 litra mustatorvisieniä pilkottuna
puolikas paprika
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pala inkivääriä (n. peukalon kokoinen)
kourallinen cashew-pähkinöitä
Seitania, sama määrä mitä tulee yhdestä tofukuutiosta (itse käytin 4 paksua seitanleikettä)
(seesaminsiemeniä koristeluun)
Ruokaöljyä, paistamiseen

Kastike
3 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl tummaa soijakastiketta
1 rkl sokeria
2 rkl vegetarian stir fry -kastiketta (tai osterikastiketta)
0,5 dl kasvis- tai sienilientä
1,5 tl seesamiöljyä
1-2 tl maizenaa vesitilkkaan sekoitettuna
Vehnänuudeleita: halkaisijaltaan noin 5 cm kokoinen nippu tai 2-3 pakettia (paketin koosta riippuen)

– Pilko sienet ja paista ne kypsiksi pienessä määrässä ruokaöljyä. Valuta ylimääräinen neste pois – sitä tarvitaan myöhemmin kastikkeen teossa. Jätä odottamaan.
– Sekoita kastikeainekset yhteen. Lisää maizena viimeisenä, ja muista sekoittaa se pieneen vesitilkkaan ensin. Jätä odottamaan.
– Suikaloi paprika ja viipaloi sipulit. Jätä nämäkin odottamaan.
– Pilko valkosipulinkynsi ja hienonna inkivääri. Jätä nekin odottamaan.
– Leikkaa seitan tai tofu sopiviksi kuutioiksi. Jätä nämäkin odottamaan.
– Mittaa cashew-pähkinät valmiiksi.
– Laita nuudeleiden keitinvesi kiehumaan ja suolaa se kevyesti. Älä kuitenkaan lisää nuudeleita vielä.

– Kun kaikki ainekset ovat odottamassa vuoroaan ja vesi on kuumenemassa, on aika siirtyä wokkipannun äärelle. Wokkaamisessa on tärkeää pitää paistolämpötila verrattain korkeana ja paistoaika lyhyenä.
– Paista aluksi paprikaa ja sipulia pienessä määrässä ruokaöljyä, n. 30 sekuntia – 1 min
– Lisää sitten valkosipuli ja inkivääri ja cashewpähkinät, paista n. 30 sekuntia lisää
– Lisää seitan tai tofu, paista n. 1 minuutti, kunnes se on saanut ruskeaa pintaa
– Lisää sienet ja kastikeainekset.
– Paista kunnes kastikeainekset sakeutuvat.
– Kun kastike on valmista, nosta wokki pois pannulta.
– Keitä nuudelit poreilevassa, kevyesti suolatussa vedessä, noin 2-3 minuuttia. Valuta nuudelit.
– Asettele nuudelit tarjoilukulhon tai annoskulhojen pohjalle. Lusikoi sienikastike päälle. Koristele halutessasi seesaminsiemenillä tai ruohosipuli/kevätsipulihakkeella.
– Nosta höyryävä ruoka tarjolle!

Tsekkaa myös nämä:


2 kommenttia artikkeliin ”Mustatorvisieni-seitan-nuudeliwok: Kiinalaishenkistä ruokaa syksyn sienistä

  1. Oikein hyvät nuudelit sai tällä ohjeella! Sen muutoksen vain tein, että kastikkeeseen käytin pelkästään basic soijaa ja kasviksiksi laitoin ohjen mukaisesti valkosipulia, sipulia, inkivääriä ja paprikaa , mutta sienten sijasta wok-kasviksia. Tätä reseptiä kokatessa käytin ekaa kertaa vegetarian stir fry-soosia, mulla mushroom vegetarian stir fry Lee Kum Keeltä. Tää ohje jää kokkauksiin!

    1. Onpa kiva kuulla, kuulostaa hyvälle! 🙂 Tuo vegetarian stir fry -kastike on kyllä tosi toimiva näissä. Aurinkoista viikonloppua! ☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *