
Lo mein -nuudeliresepti valmistuu tosi nopeasti, noin 20 minuutissa. Kiinalainen resepti sopii päiviin, jolloin jotain pitäisi syödä, eikä jääkaapissa ole tarjolla mitään selkeitä vaihtoehtoja. Salaisuus tulee hyvästä ja helposta kastikkeesta. Nuudeliruokaanhan uppoavat tunnetusti kaikenlaiset jääkaappiin kummittelemaan jääneet kasvikset.
Reseptiin voi käyttää niitä nuudeleita, mitä kaapissa on tarjolla. Jos et valitse munanuudeleita, tämä ohje on vegaaninen.
Tämä nuudeliresepti on kuudes osa mun sarjaani ”Kiinalaiset take away -klassikot”. Viime viikolla kokkasin mapo tofua ja sitä ennen dandan-nuudeleita. Kaikki tämän ruokablogin kiinalaiset reseptit löytyvät täältä.
Nuudelit wokissa – ei kovin vaikeaa
Tämä nopea pääruoka on tehty tofulla ja kiinalaisilla vehnänuudeleilla. Muut ainekset ovat vähän sinnepäin – kasvisten määrää voi lisätä tästä reseptistä ylöspäin. Suosittelen valitsemaan wokattaviksi kasviksiksi vaikkapa:
- Porkkanaa
- Kesäkurpitsaa
- Kaalisuikaleita
- Paprikaa
- Sieniä
- Pakastepapuja
- Kurkkua
Tofun voit korvata vaikkapa pavuilla tai paahdetuilla pähkinöillä. Ei ole niin tarkkaa.
Lo mein -nuudelit ja ero chow mein -nuudeleihin
Lo mein -nuudelit ovat suosittuja läpi Aasian. Nimi tulee mandariinikiinasta, lou min (撈麵), sekoitetut nuudelit. Kiinan eri alueilla on tästä reseptistä monia eri variaatioita, ja maan rajojen ulkopuolelle mennessä variaatio sen kun kasvaa. Tämä resepti menee vahvasti yhdysvaltain-kiinalaisen keittiön suuntaan.
Yhdysvaltojen kiinalaisravintoloissa paistettuja nuudeleita myydään sekä chow mein että lo mein -nimillä. Niillä on muutama keskeinen ero:
- Lo mein tarkoittaa nuudeliannosta, joissa nuudelit on keitetty kokonaan kypsiksi, ja ne vain sekoitetaan kastikkeen kanssa lopuksi. Kastike on tärkeässä roolissa.
- Chow mein tarkoittaa nuudeliannosta, joissa nuudelit on liotettu tai keitetty hyvin al denteksi etukäteen ja ne paistetaan lopuksi pannulla kastikkeen ja kasvisten kanssa.
Mun nykyinen oma suosikkini näistä on lo mein -variaatio. Varmaankin siksi, että olen kokannut niin paljon chow mein -tyyppisiä nuudeliruokia. Jos pitäisi muistella, mitä kokkasin muutettuani omilleni , niin kuva jostain nuudelimätöstä piirtyy aika elävästi mieleen. Uskon, että silloin olisin arvostanut paljon tätä reseptiä.
Sopivan yksinkertaista sapuskaa
Nuudeliruoat ovat yleensä myös lapsiyleisön mieleen. Jos pitää spagetin suutuntumasta, tämä resepti ei mene liian kauas siitä.
Kastike vaatii tyypillisiä kiinalaisen keittön aineksia: tummaa ja vaaleaa soijaa, miriniä, seesamiöljyä ja valkopippuria. Kun niitä hankkii kerran kaappiin, niille löytyy tosi paljon käyttökohteita (esimerkiksi tämä ihana japanilainen tofuresepti).
Tulisemman ruoan ystävät voivat nostaa tämän kanssa pöytään tarjolle esimerkiksi sichuanilaisen chiliöljyn, valmista crispy chili -kastiketta tai itsetehdyn kaura-chili-crispin.
Reseptin kaveriksi sopivat hyvin vaikkapa kiinalaiset mäiskykurkut.
Kokeilitko reseptiä? Jäikö jokin mietityttämään? Kommentoi alle, olisi kiva kuulla fiiliksiä 🙂
Tilaa myös mun uutiskirje. Silloin saat uusimmat jutut suoraan emailiisi:
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Lo mein -paistetut nuudelit
Ainekset
- ruokaöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- puolikas paprika
- 2 kevätsipulia hienonnettuna, valkoiset ja vihreät osat eri pinoihin.
- 1-2 porkkanaa
- n. 200 g tofua kuutioituna
- n. 200 g vehnänuudeleita 3 kiekkoa
Kastike
- 1,5 rkl maizenajauhoa
- 0,6 dl kylmää vettä
- 1 rkl tummaa soijakastiketta
- 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 1 rkl miriniä
- 1 tl sokeria
- 0,5 tl seesamiöljyä
- 0,5 tl jauhettua valkopippuria voit korvata tämän mustapippurilla.
Ohjeet
- Laita vesi kiehumaan nuudeleita varten kattilaan.
- Tee aluksi kastike. Sekoita maizena kylmään veteen, kunnes maissijauhot ovat lionneet kokonaan. Sekoita toisessa astiassa muut kastikeainekset: tumma ja vaalea soijakastike, mirin, sokeri, seesamiöljy ja jauhettu valkopippuri.
- Kun vesi kiehuu, keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan – keittoaika riippuu käyttämästäsi lajista. Kun nuudelit ovat kypsiä, valuta ne siivilässä. Lisää pieni määrä öljyä sekaan, jotta ne eivät takerru toisiinsa.
- Valmistele seuraavaksi paistettavat ainekset: hienonna valkosipuli, silppua sipuli, hienonna paprika ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipulit – valkoiset hienonnetut osat tullaan paistamaan heti ja vihreät vähän myöhemmin. Kuutioi tofu n. 1,5 cm -kokoisiksi kuutioiksi.
- Aloita paistaminen. Kuumenna pannu ja lisää sille öljyä. Kun pannu on kuuma, paista aluksi sipuli ja valkosipuli (n. 30 sekuntia). Lisää sitten kasvikset ja paista 1-2 minuuttia lisää, lisää sitten tofu ja paista vielä pari minuuttia.
- Lisää valutetut nuudelit, kastikeainekset ja maizenasuurus. Sekoita nuudeleita ja kastiketta esimerkiksi pihdeillä tai kahdella ottimella. Paista noin 30 sekuntia. Heitä sitten joukkoon vihreät kevätsipulit (voit säästää pienen osan koristeluun). Paista vielä noin minuutin ajan, kunnes kastike on tasaisesti sekoittunut.
- Nosta tarjolle joko kulhossa tai annoslautasilla. Koristele annokset halutessasi kevätsipulilla, paahdetuilla seesaminsiemenillä tai chilimurskalla.
Lisätietoa
- Voit käyttää lo mein -annokseen eri nuudeleita: ohuita tai paksuja, ramen-nuudeleita tai udon-nuudeleita.
- Myös kasviksia valitessasi voit käyttää luovuutta. Tämä on hyvä resepti, johon sopii pienemmätkin kasvismäärät.
- Jos sinulla on vähän enemmän aikaa, voit paistaa tofun myös erikseen ennen muita aineksia ja lisätä sen mukaan juuri ennen kastikkeen lisäämistä. Tällöin tofusta tulee vähän rapeampi – mutta arkisessa ruoanlaitossa ero ei ole kovin iso.