wokatut porkkanan naatit

Porkkanan naatit kiinalaisittain – nopeat wokkikasvikset

wokatut porkkanan naatit

Wokatut porkkanan naatit on mukava ja nopea kasvislisuke. Kiinalaiseen tyyliin tehty resepti sopii hyvin kaveriksi esimerkiksi paistetulle tofulle tai jollekin nopealle wokkiruoalle. Reseptin voi tehdä joko paistinpannussa tai wokissa. Kun porkkanat eivät ole sesongissa, vegaaninen ohje sopii myös muille vihreille vihanneksille tai villiyrteille.

Pidin tästä reseptistä siksi, että naattien yleistuntuma on niin ei-teollinen ja ei-kaupallinen. Olin lukenut vasta Diana Kennedyn näkemyksiä siitä, mikä kaikki modernissa ruoanlaitossa on pielessä. Yksi asia, jonka Kennedy mainitsi moneen kertaan oli ruokateollisuuden yksipuoliset maut ja yllätyksettömyys. Porkkanan naateissa on ainakin vähän kompleksimpaa fiilistä.

Kiitos myös anopille porkkanannaateista! Ihailin hänen luonaan viikonloppuna upeita, suoraan kasvimaalta nostettuja porkkanoita. Niiden lehdetkin näyttivät tosi raikkailta ja houkuttelevilta, ja saimmekin ne sitten kotiin mukaan. Tuli samalla todistettua, että naatit säilyivät hyvin jääkaapissa pari päivää. niitä ei siis tarvitse kokata ihan heti maasta nostamisen jälkeen.

porkkanan naatit

Mitä tehdä porkkanan naateista – muutakin kuin naattipestoa

Nopean googlailun aikana huomasin, että lähestulkoon kaikki reseptit porkkanan naateille ehdottivat naattipestoa. Se on ihan kiva ehdotus. Testasin itse sitä toissa kesänä, ja olihan se kyllä tosi hyvää. Koska pääraaka-aine oli niin edullinen, teimme vain pestoa tosi ison määrän – tyyliin litran purkillisen. Naattipestoa syötiin sitten kolmena päivänä putkeen. Sen jälkeen ei ole tehnyt sitä mieli hetkeen. Nytkin tuntui, että olisi kiva kokata jotain muuta.

Halusin käyttää porkkanan lehdet johon yksinkertaiseen salaattiin. Totesin, että tällainen salaatti syntyy sillä, että aluksi ryöppää niitä (ts. keittää hetken kuumassa vedessä, valuttaa veden pois ja jos haluaa, laittaa ne hetkeksi kylmään veteen). Halusin tehdä tästä lämpimän ruoan, joten paistoin niitä vielä vähän tämän jälkeen. Ja sitten heittäisilopuksi päälle tai sekaan jonkun maustekastikkeen.

Enää puuttui vain, että löytäisi jonkun hyvän kastikkeen kasviksille.

Toinen kiinalainen kasvislisuke: mäiskykurkut

Kiinalainen kasvislisuke

Selailin vasta Chinese Unchopped -keittokirjaa, jossa esitellään kattavasti kiinalaisen ruokakulttuurin perusreseptejä. Paino on vahvasti erilaisissa ruoanlaiton tekniikoissa. Sieltä löytyi myös useampi wokkiresepti kasviksille. Kasviksena kirjassa oli pinaattielämänlanka (morning glory) – ajattelin että tämä oli korvattavissa helposti toisella kasviksella.

Porkkanan naateissa ja lehtivihreissä varoitellaan aina ajoittain niiden korkeasta nitraattipitoisuudesta. Nitraatit lähtevät hyvin keittämällä tai ryöppäämällä. Tässä reseptissä naatit sekä ryöpätään että myös paistetaan, mikä alentaa nitraattipitoisuutta. Jos aikoo jättää naatit väliin nitriitin vuoksi, niin on hyvä muistaa että lehtivihreät ovat yleisesti ihan terveellistä syötävää. Jos nitriittiä pitää saada jostain, niin mieluummin tästä kuin makkarasta tai juustosta . Kuinkahan usein muuten nitriitit mainitaan resepteissä, joissa on juustoa tai makkaraa? Mun arvaus on, että merkittävästi harvemmin kuin lehtivihreiden kohdalla. (Ehkä nitriitti tarjoaa ihmisille helpon syyn sanoa, miksi jotain ei kannata kokeilla.)

Pääruoaksi tämän kanssa sopii esimerkiksi: kasviksia hoisin-kastikkeessa , klassinen hapanimeläkastike tai kiinalainen luottokastike

Porkkanan naattien ryöppääminen

Tässä vielä muutama kuva työvaiheista. Tein itse nämä kokonaan wokissa. Käytin kerrankin hyväksi mahdollisuutta keittää vettä wokissa. Mutta asia hoituu toki myös kattilalla ja paistinpannullakin.

naattien ryöppääminen

Keitin kasviksia yllättävän kauan, reilut 10 minuuttia, sillä varsien puinen osa vaati aika pitkää keittoaikaa. (Ensi kerralla leikkaan sen kaikkein puisimman osan pois.)

porkkanan naattien paistaminen

Paistohommissa. Aluksi paistettiin ihan tosi lyhyt hetki mausteita yksinään, ja sitten naatit heitettiin mukaan.

Sitten tuli kastike:

kastikkeen lisääminen naatteihin

Ja lopputulos näytti tältä. Tuota ”saksi kasvikset vasta lautasella” -jippoa aion käyttää myös jatkossa. Se oli nimittäin hauskaa tehdä:

porkkanan naatit

Kokkaamisen iloa! Jos kokeilit reseptiä, olisi kiva jos kommentoisit alle – kuulisin mielellään että miten meni 🙂

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

wokatut porkkanan naatit
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Wokatut porkkanannaatit

Lämmin kasvislisuke kiinalaiselle ruoalle. Porkkanannaattien lisäksi resepti sopii hyvin esimerkiksi isolehtiselle pinaatille, bak choylle tai lehtikaalille.
Liedellä 20 minutes

Ainekset

  • n. 250 grammaa porkkanan naatteja jätä halutessasi varren kovimmat osat pois
  • peukalon kokoinen pala inkivääriä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 kuivattu chili
  • 1 rkl vegetarian stir fry -kastiketta tai osterikastiketta
  • 0,5 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl kiinalaista riisiviiniä (Shaoxing) voit korvata kuivalla sherryllä. Myös sake ja kuiva vermutti käyvät.
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 2 rkl neutraalia öljyä (esim rypsi)
  • seesaminsiemeniä vapaaehtoinen, koristeluun

Ohjeet

  • Pese porkkannaatit huolella vedessä. Leikkaa niistä pois varresta ainakin porkkanaosa. Voit leikata vähän enemmänkin (10 cm), sillä varsiosa on aika jäntevä jopa keittämisen jälkeen.
  • Keitä iso kattilallinen vettä. Upota porkkanannaatit veteen varsiosat edellä. Ryöppää naatteja kiehuvassa vedessä noin 3-4 minuuttia. Paina nyt varsiosat kunnolla veden alle, jotta ne varmasti kypsyvät tarpeeksi pehmeiksi. Lehtiosat saavat jäädä pinnan yläpuolelle, mutta ei kuitenkaan haittaa jos ne ovat vedessä. Keitä naattien varsia vielä lisää, yhteensä noin 13-15 minuuttia. Tarkista lopuksi, että naatit ovat riittävän pehmeitä. Valuta naatit siivilässä kuiviksi kylmällä vedellä. Jos varsiosat tuntuvat yhä kovilta, leikkaa ne saksilla pois.
  • Sekoita kastikeainekset pienessä kipossa: vegetarian stir fry -kastike tai osterikastike, vaalea soijakastike, riisiviini ja seesamiöljy.
  • Silppua inkivääri ja valkosipuli. Paina chiliin haarukalla useita pistoja, jotta chili päästää ulos vähän makua, mutta ei kuitenkaan tuo siemeniä ruokaan.
  • Kuumenna wokki tai paistinpannu kuumaksi, ja lisää siihen ruokaöljy. Paista inkivääriä, chiliä ja valkosipulia hetki yksinään, noin 10 sekuntia. Lisää sitten valutetut porkkanannaatit. Paista kasviksia kunnes ne vähän rapeutuvat, noin 1-2 minuuttia. Ota chili pois.
  • Lisää kastike mukaan, sekoita ja paista vielä 15 sekuntia. Nostele naatit tarjoilulautaselle.
  • Ota sakset, ja leikkaa tarjoilulautasella naatit suupalan kokoisiksi paloiksi, noin 3 sentin mittaisiksi. Lusikoi loppu kastikkeesta päälle, jos sitä on jäänyt paistinpannuun. Koristele kasvit paahdetuilla seesaminsiemenillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.