Hapanimeläkastike tofulle ja kasviksille

kiinalainen hapanimeläkastike

Kotitekoinen hapanimeläkastike on yksi luottoresepteistäni. Kokkaan sitä usein, varsinkin osana laajempaa kiinalaista kattausta. Tämä nopeatekoinen resepti on vähäsokerisempi kuin kaupan versiot. Se kestää hyvin myös uudelleenlämmitystä. Jos ruokaa jää jäljelle, saat tästä vegaanisesta hapanimeläkastikkesta ihanan annoksen seuraavan päivän lounaalle.

Tämä resepti on myös osa 2 teemastani ”kiinalaisia takeaway-ruokia”. Ensimmäinen osa on kiinalaisravintoloiden luottokastike. Aion kokata lähikuukausien aikana kiinalaisravintoloiden tyypillisiä annoksia, mielellään vegaanisena. Jos haluat seurata projektia, tilaa mun uutiskirje – tällöin saat uudet reseptit suoraan meiliisi. Listalta pääsee helposti myös pois:

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tämä hapanimeläkastike toimii erityisen hyvin silloin, jos tahdot tehdä hapanimeläkastiketta, johon tulee ananasta. (Nelivuotias haluaisi ananasta varmaan jokaiseen ruokaan mitä on.) Kastikkeeseen voit nimittäin käyttää ananasmurskapurkin liemen. Korvaa tällöin osa vedestä ananasmehulla, ja vähennä sokerin määrää vähän alaspäin 2 teelusikalliseen.

hapanimeläkastike kulhossa

Kokkaan itse tätä ruokaa usein lapselleni. Lisään usein sekaan paahdettuja cashew- tai maapähkinöitä sekä pakastepapuja siksi, että hän pitää niistä. Suosittelen variomaan kasviksia sen mukaan, mikä sinun yleisöllesi maistuu – tämä ohje on hyvin joustava.

Tyypillinen valintani tässä ruoassa on yleensä sipuli, porkkana, paprika ja lehtiselleri – lähinnä sen vuoksi että niitä mulla on lähestulkoon aina jääkaapissa. Itse pidin kasvisten koon tällä kertaa aika isona, ja pyrin siihen että palat olisivat suhteellisen samankokoisia keskenään.

Jos paistat tämän kanssa tofua, paista se erikseen ennen muita aineksia. Voit pyöritellä sitä maizenajauhoissa jos haluat vähän lisää rapeutta. Nosta paistettu tofu sitten pois pannusta. Ja lisää se takaisin ihan loppuvaiheessa, juuri ennen kuin olet sekoittamassa kastiketta sekaan. Olen kirjoittanut täällä tarkemmin siitä, miten paistetaan ihanan rapea tofu.

Ken Homin kiinalainen hapanimeläkastike

Tämä resepti pohjautuu Ken Homin reseptiin kirjassa Complete Chinese Cookbook. Reseptissä Hom käyttää tätä kastiketta kanalle tai kalalle. Yhdysvaltalaissyntyinen Ken Hom on yksi isoista nimistä kiinalaisissa keittokirjoissa ja ruuanlaittoskenessä. Hom aloitti uransa BBC:llä joskus 1980-luvun alussa, ja työskentelee edelleenkin aktiivisesti. Julkaistuja keittokirjoja ainakin parikymmentä. Tämä resepti on tosi klassisen makuinen, maut ovat hyvin balanssissa.

Reseptiin tulee sekä vaaleaa että tummaa soijakastiketta. Jos sinulla on vain vaaleaa soijakastiketta, käytä sitä.

hapanimeläkastike

Toivottavasti pidät tästä yhtä paljon, kuin mitä itse olen digannut! Jos jokin jäi mietityttämään tai kokeilit reseptiä, kommentoi ihmeessä alle! Jos käytät instaa, tägää mut – @kasvisannos – olisi kiva nähdä lopputuloksia 🙂

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Hapanimeläkastike tofulle tai kasviksille

Olen ehtinyt kokeilla tosi monia hapanimeläkastikkeita. Palaan kuitenkin usein tämän ohjeen pariin, sillä mielestäni se on yksi parhaimmista.
Genre pääruoat
Keittiö kiinalainen

Välineet

  • wokkipannu – mutta voit tehdä ruoan myös paistinpannulla

Ainekset

Hapanimeläkastike

  • 1,5 dl vettä tai 1 dl ananasmehua ja 0,5 dl vettä
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 2 tl tummaa soijakastiketta
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 2 rkl riisiviinietikkaa myös omenaviinietikka käy tarvittaessa
  • 1,5 rkl sokeria älä lisää jos käytät ananasmehua
  • 2 rkl ketsuppia

Kastikkeen suurustaminen

  • 1 rkl maizenaa sekoita yhteen 1 rkl kylmää vettä

Wokkiainekset (esimerkki)

  • 1 nyrkillinen cashewpähkinöitä tai maapähkinöitä. Vapaaehtoinen.
  • loraus neutraalia ruokaöljyä
  • 1-2 nyrkillistä pakastepapuja tai tofua n. 100-200 g
  • 1 sipuli viipaloituna
  • 5-7 dl sekalaisia kasviksia esimerkiksi: paprikaa, säilykemaissia, (säilyke)ananasta, suikaloitua porkkanaa, herkkusieniä, 1/3 kesäkurpitsasta, 1 lehtisellerin varsi
  • pari rouhaisua valkopippuria

Ohjeet

  • Sekoita kastikeainekset yhteen kulhossa: vesi, kasvisliemijauhe, vaalea ja tumma soijakastike, seesamiöljy, riisiviinietikka, sokeri ja ketsuppi. Jätä odottamaan. Tee toiseen astiaan maizenasuurus valmiiksi, ja jätä sekin odottamaan.
  • Paahda aluksi pähkinät kuumalla pannulla, jos käytät niitä. Nosta paahdetut pähkinät sivuun odottamaan.
  • Jos käytät tofua ohjeeseen, paista se aluksi öljytilkassa erillään. Nosta se sitten sivuun odottamaan.
  • Kuumenna pannu suhteellisen kovalle lämmölle ja lisää loraus öljyä. Paista aluksi sipulia, n. 30 sekuntia. Lisää sitten muut kasvikset. Jos käytät ananasta tai muuta herkkiä aineksia, lisää se mukaan vasta kun kiinteämmät ainekset ovat ehtineet jo vähän paistua. Paista pari minuuttia – kasvisten tulisi olla lopussakin vielä suhteellisen rapeita.
  • Kaada hapanimeläkastike sekaan. Kuumenna, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää sitten maizenasuuruste joukkoon. Anna kastikkeen kuumeta uudelleen. Kun seos kuplii uudelleen ja kastike on sakeutunut (tähän menee n. 1 min), lisää joukkoon mahdolliset esipaistetut ainekset – tofu tai pähkinät. Sekoita kaikki yhteen ja nosta pannu pois liedeltä.
  • Tarkista maku. Mausta pienellä määrällä valkopippuria. Koristele halutessasi kevätsipulilla tai seesaminsiemenillä.

Lisätietoa

Jos käytät hapanimeläkastikkeeseen ananasta, voit korvata yhden desilitran vedestä ananasmehulla (yhdessä purkissa on noin 1 dl ananasmehua). Vähennä tällöin sokerin määrää 1 teelusikkan. (Tarkista kastikkeen maku ennen sokerin lisäämistä – tämä on hyvää myös pelkällä ananasmehulla.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *