Paras hot and sour – aasialainen keitto tofulla

aasialainen kasviskeitto

Aasialainen keitto. Aasialainen hapan ja tulinen kasviskeitto (hot and sour soup) valmistuu tofusta ja sienistä. Keitto sopii erinomaisesti tilanteisiin, kun kaipaa keittokulhon tuomaa lohdullisuutta ja rauhallisuutta. Sen tekeminen ei vie kuitenkaan kauaa.

Hapantulinen keitto kuuluu monien Yhdysvaltojen kiinalaisten ravintoloiden ruokalistalle, ja reseptien kirjo on valtava. Rakastan sekä hapanta että tulista ruokaa, joten olen testannut lukuisia hot and sour -keiton reseptejä. Tämä tulinen sienikeitto on mielestäni yksi parhaista ohjeista. Se on myös edullinen ja vegaaninen. Varsinkin, jos sinulla on tuoreita sieniä tai kuivattuja sieniä, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä reseptiä. Tein itse sen kuivatuista suppilovahveroista ja kaupan tuoreista sienistä. Arkena se toimii pääruokana, juhlavampana hetkenä alkuruokakeittona.

Aasialainen keitto, johon tulee tofua ja sieniä

Tämä resepti on peräisin erinomaisesta Myers + Chang at home -keittokirjasta (Joanne Chang & Karen Akunowitz, 2017). Siinä resepti kulkee nimellä Esti’s hot and sour soup, ja keitto on usein tarjolla Myers + Chang -ravintolassa. Kuka on Esti? Reseptikuvauksen mukaan Esti on heidän hyvä ystävänsä ja aiempi yrityskumppaninsa. Ja joka kuulemma rakastaa hot and sour -keittoja niin paljon, että tilaa niitä aina kiinalaisesta ravintolasta. Estillä sanotaan olevan venäjänjuutalaista sukua. Itse olinkin löytävinäni tästä keitosta ”tulinen borssi” -henkistä fiilistä. Tällä hetkellä Myers+Chang muuten näyttää myyvän tätä keittoa myös valmiiksikoottuna ainesboksina, jonka voi kokata loppuun kotona. Alkuperäisessä reseptissä oli porsaanlihaa – tässä versiossa on taas reilusti sieniä ja tofua.

kasviskeitto hot and sour

Kokkasin Myers + Chang at home -keittokirjasta paljon pandemia-aikaan. Voin suositella kirjaa lämpimästi, jos pitää aasialaisesta suht helposta kokkaamisesta. Kirjassa oli tosi monia hauskoja kiinalaishenkisiä ruokia – dim sumeja, dumplingeja, salaatteja. Reseptit ovat tosi innostavia: sopivalla tavalla rentoja, ja yhdistävät Aasian eri ruokaperinteitä. Omaan makuuni kirjassa on vähän liikaa lihareseptejä (”possua kolmessa eri muodossa”, ”teessä savustettuja ribsejä”,). Mutta tämä ei haittaa, sillä paljon on myös houkuttelevia juttuja, ja monet resepteistä ovat tehtävissä kasvisversioksi suhteellisen helposti (”bulgogi BBQ sloppy jo” tai ”soija-glaseerattu lohi ja viileä kurkkusalaatti” tai ”lehtikaalirullat ja kotitekoinen kiinalainen sinappikastike”). Resepti- ja tekniikkakuvaukset oli myös ihanan seikkaperäisesti kirjoitettu.

Toinen kiva kasviskeitto: Marokkolainen tomaatti-linssikeitto

Kasviskeiton alkuperä: Sichuanissa

Fuusiohenkisyys näkyy tässäkin reseptissä. Tämä hot and sour -keitto ei ole mikään ortodoksisin tulkinta tästä alkujaan sichuanilaiseen keittiöön kuuluvasta ruoasta. Keitto on tosi vahvan makuista, ja srirachasta tulee siihen kivan punainen väri – ei mikään itsestäänselvä piirre hot and sour -keitossa.

Omissa kuvissani tämä punainen väri puuttuu, sillä tarjosin keittoa myös nelivuotiaalle – joka, yllätyksekseni, piti paljon keitosta. (En osaa selittää miksi – yleensä se ei välitä hirveästi sienistä, ehkä kyseessä oli kertaluontoinen hairahdus. Lapsi totesi myös, että ”Sinä et saa tarjoa tätä keittoa minun kaverille, sillä se inhoaa sieniä. Sinun pitää tarjota tätä keittoa minun kaverin äidille, sillä se rakastaa sieniä. – Ihailin, miten lapsella on alkanut kehittyä ymmärrys siitä, että kaikki ihmiset eivät pidä samoista asioista.)

hot and sour -kasviskeitto

Hapan ja tulinen aasialainen kasviskeitto

Tämä aasialainen keitto on yksi vakiosuosikkini, sillä se on nopea tehdä. Aluksi paistetaan sipuli, valkosipuli, inkivääri ja sienet, ja sen jälkeen loppuaika meneekin vain keiton maustamisen kanssa. Annoksia tulee neljä, mikä tarkoittaa pienikokoisessa huushollissa sitä, että syötävää riittää seuraavallekin päivälle. Tämä sopii hyvin myös ruoaksi, jos ei halua paljoa hiilareita – sieniä on reilusti, nuudeleita ei yhtään.

Happamuus tulee reseptistä reilusta desilitrasta riisiviinietikkaa. Mulla on itselläni sitä lähestulkoon aina kaapissa – se on yksi niistä aineksista joita hamstraan isoissa pulloissa aasialaisista kaupoista. Kuitenkin, jos sitä ei ole tarjolla, suosittelen että suhtaudut keittoon kuin kyseessä olisi borssikeitto – eli ota väkiviinaetikkapullo esiin esiin. Kokeilin itse reseptiä myös tällä tavalla. Väkiviinaetikka on sen verran vahvempaa tavaraa, että ei tarvinnut lisätä kuin pari ruokalusikallista kun happamuutta tuli jo sopivasti. Maku oli lähestulkoon yhtä hyvä kuin riisiviinietikan kanssa – ei toki ihan yhtä hienostunut.

Vaikka tässä keitossa ainekset ovat aika simppeleitä, ei kannata tuijottaa niihin liian ankarasti. Hot and sour -liemi on liian hyvä, että sitä kannattaisi käyttää vain tässä keitossa – kokeile keittopohjaa myös nuudeleiden, porkkanoiden, bambunversojen, pakastepapujen, herneiden tai oman suosikki-soppakasviksesi kanssa.

Lohdullinen keitto on myös: espanjalainen linssikeitto

Jos kokeilet reseptiä, kerro mitä pidit! Vaikka alle tai instan kautta (tägäämällä mut @kasvisannos tai #kasvisannos)

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Estin Hot and sour -keitto

Myers + Chang -ravintolan klassikkokeitto
Annoksia 4 reilua annosta

Ainekset

  • 2 rkl öljyä (esim rypsiöljy)
  • 5 kesäsipulia tai kevätsipulia (varsineen) tai: 2 valkeaa sipulia
  • 1 rkl inkivääriä hienoksi pilkottuna, noin 4 cm pala
  • 2 valkosipulinkynttä hienoksi pilkottuna
  • 1 l kasvislientä tai: 1 l vettä ja 2 rkl reformin kasvisliemijauhetta
  • 200 g maustamatonta tofua leikattu 1×1 cm -kuutioiksi
  • 1-2 kourallista kuivattuja sieniä esim. suppilovahvero tai tatti
  • 200-300 g tuoreita sieniä (herkkusieniä tai esim. enokisieniä aasialaisesta kaupasta)
  • 1,2 dl maustamatonta riisiviinietikkaa jos kaapissasi on vain väkiviinaetikkaa, katso vihje.
  • 3 rkl (vaaleaa) soijakastiketta
  • 2 rkl seesaminsiemenöljyä joista 1 rkl menee keittoon ja 1 rkl koristeluun
  • 1 rkl sokeria
  • srirachaa pöydässä tarjoiluun. Jos kaikki syöjät kestävät tulisuutta, lisää jo valmiiksi 2 tl
  • 1,5 tl valkopippuria rouhittuna 1 tl keittoon ja 0,5 tl ripotellaan päälle

Ohjeet

  • Keitä vettä ja laita kuivatut sienet likoamaan veteen. (Vettä on voi olla n. 2-3 dl, kunnes sienet peittyvät)
  • Pilko kaikki ainekset: sipulit, inkivääri, valkosipuli ja sienet.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää siihen pilkotut sipulit, valkosipuli ja inkivääri. Sekoittele muutaman kerran, ja anna paistua noin minuutin ajan.
  • Lisää tuoreet sienet joukkoon, ja paista keskilämmöllä n. 3 minuuttia, kunnes sienet ovat vähän saaneet väriä.
  • Lisää kasvisliemi ja liotetut sienet. Lisää kuivattujen sienten liotusvesi joukkoon, jos se ei maistu kitkerältä. (Yleensä ei maistu.) Lisää joukkoon etikka, soijakastike, puolet seesamiöljystä, sokeri, 1 tl valkopippuria ja sriracha jos haluat lisätä sen jo nyt. Lisää tofu viimeiseksi: sen ei tarvitse kuin lämmetä.
  • Anna keiton kuumentua ja tarkista maku. Jos keitto ei tunnu riittävän happamalta, lisää etikkaa.
  • Jaa keitto annoskulhoihin. Lisää jokaisen annoksen päälle vähän kevätsipulia, ripaus valkopippuria ja pari pisaraa seesamiöljyä. Tarjoa srirachakastikkeen kanssa, jotta jokainen ruokailijoista voi lisätä sitä oman makunsa mukaan.

Lisätietoa

Keitto säilyy jääkaapissa kolme päivää.
Jos sinulla ei ole kaapissasi riisiviinietikkaa, voit käyttää happamoittamiseen myös väkiviinaetikkaa. Väkiviina on riisiviinaetikkaa happamampaa, joten sitä ei tarvita lainkaan niin runsaasti kuin riisiviinietikkaa – aloita 2 ruokalusikallisella. 
Jos haluat lisätä keittoon vähän sakeutta, riko vähän ennen tarjoilua mukaan 2 kananmunaa. Tämä vähentää kuitenkin keiton säilyvyyttä – sen jälkeen keitto pitää syödä heti – eikä resepti ole sen jälkeen vegaaninen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *