paistettu munakoiso

Rapea paistettu munakoiso, kiinalaisella säväyksellä

paistettu munakoiso

Paistettu munakoiso on upeaa ruokaa. Tässä kiinalaisessa munakoisojen ohjeessa päämausteet ovat suola ja pippuri. Se valmistuu nopeasti paistinpannulla tai wokissa. Lisuke sopii esimerkiksi keitetyn riisin tai wokattujen perunoiden kanssa. Jos haluat mukaan proteiinia, paista oheen vähän tofua tai keitä muutama kourallinen papuja. Mielestäni tämä on yksi parhaista munakoisoresepteistä, varsinkin jos tahtoo tehdä tästä vihanneksesta jotain yksinkertaista.

Tämä paistetun kasviksen resepti ei ole vaikea tehdä. Kasvikset paneroidaan nopeasti jauhoissa, paistetaan öljyssä ja maustetaan sitten kevyesti. Reseptiin voit käyttää myös muita vihanneksia, kuten:

  • parsakaalia
  • kukkakaalia
  • papuja
  • kesäkurpitsaa
  • tofua

Ohje on peräisin Hetty McKinnonin ihanasta keittokirjasta To Asia, with Love. Hehkutin tätä kirjaa jo aiemmin kaura-chilicrispin yhteydessä. Kirja on erityisen inspiroiva, jos tykkää aasialaisesta makumaailmasta ja etenkin nuudeleiden käytöstä ruoanlaitossa. Tämä suolaa ja pippuria sisältävä paistettu kiinalainen munakoiso olikin tosi kiva löydös McKinnonin kirjasta.

Tämän reseptin mausteet ovat periaatteessa tosi vaatimattomia ja mietoja. Pääfiilis tulee vain suolasta ja pippurista, muu on ekstraa. McKinnon suositteli koristelemaan annoksen chilillä. Tuo lautaselle päätynyt koriste olikin nyt jo nimettömäksi mennyt, (pakaste)chili viime kesältä. Se oli niin tulinen että oksat pois. Nelivuotiaskin ihmetteli että miksi te syötte jotain, mikä saa niille noin tukalan olon. Ja omia munakoisoja mutustaessaan korosti että hän on ainakin järkevä, eikä aio koskeakaan chiliin.

Suosittelen siis varovaisuutta annoksen koristelun kanssa.

Munakoiso pannulla, aasialaisena tai ilman

Tämä resepti on tosi yksinkertainen, ja noudattaa tyypillistä tapaa paistaa munakoisot:

  • Aluksi munakoiso viipaloidaan ja sitä marinoidaan hetki soijakastikkeessa.
  • Sitten viipaleet pyöritellään jauhoissa.
  • Sen jälkeen ne paistetaan öljyssä.
  • Sitten munakoisot valutetaan talouspaperilla.
  • Viimeiseksi kasvikset nostellaan tarjoilulautaselle ja maustetaan.

Kiinalaisten munakoisojen erityisfiilis tulee päälle siroteltavasta mausteripotteesta, joka antaa ruokaan ihanan loppusilauksen. Mausteessa on klassinen koukuttava yhdistelmä, suola ja sokeri. Jauhettu inkivääri, kiinalaisessa keittiössä usein käytetty valkopippuri ja viisimauste vievät ruokaa kiinalaiseen suuntaan.

Voit paistaa munakoisoviipaleet joko paistinpannussa tai wokissa.

Puolisoni kokkasi vasta tätä reseptiä ja tarjosi ohessa dippikastiketta sekä kuvassa näkyviä paistettuja papuja. Esimerkiksi tämä seesamikastike tai joku näistä aasialaisista dippikastikkeista sopii hyvin tämän kanssa.

paistettu munakoiso

Munakoiso paistinpannulla = herkullista

Yleensä vältän yleensä friteerausta vaativia reseptejä – rasvankäry pitkin kämppää ei kuulu suosikkiasioihini. Tässä reseptissä öljyä ei tullut kuitenkaan paljoa. Meininki muistutti enemmän paistamista kuin uppopaistamista.

Tähän vegaaniseen ohjeeseen riittää hyvin yksi munakoiso. Jos syöjiä on kovin monta, suosittelen silti paistamaan sovun ylläpitämiseksi tekemään näitä suosiolla pari kappaletta. Munakoison paras satokausi Suomessa ajoittuu kesäkuun ja syyskuun välille, eli tässä on vielä hyvin aikaa testata tätä reseptiä. Ja onneksi munakoisoa on usein saatavilla hyvin talvellakin 🙂

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

paistettu munakoiso
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Aasialainen paistettu munakoiso – suolalla ja pippurilla

Hetty McKinnonin taivaallinen kasvislisuke. Munakoison sijaan tätä voi tehdä monista muistakin kasviksista.
Liedellä 25 minutes

Välineet

  • paistinpannu

Ainekset

  • 1 keskikokoinen tai iso munakoiso leikattu ohuiksi, 4 mm kokoisiksi viipaleiksi
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 60 g maizenaa tai perunajauhoja
  • neutraalia kasvisöljyä, esim. rypsiöljy paistamiseen
  • 2 kevätsipulia hienonnettu, koristeluun
  • puolikas chili hienonnettu, koristeluun

Maustekastike

  • 0,5 tl sokeria
  • 1 tl valkopippuria
  • 0,25 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl kiinalaista viismaustetta
  • 1 tl suolaa

Ohjeet

  • Lado munakoisoviipaleet kulhoon ja kaada soijakastike niiden päälle. Jätä viipaleet mehustumaan noin 5-10 minuutin ajaksi.
  • Tee seuraavaksi mausteseos sekoittamalla sokeri, valkopippuri, inkivääri, kiinalainen viismauste ja suola yhteen.
  • Mittaa perunajauhot tai maizenajauhot kulhoon. Tuo jo valmiiksi lautanen paistetuille munakoisoille. Asettele sen päälle muutama talouspaperiarkki. Voit myös kuivata munakoisot uuniritilällä, jonka alle on asetettu lautanen.
  • Kuivaa marinoituneet munakoisoviipaleet hyvin talouspaperilla. Lisää kuivatut viipaleet kulhoon ja pyörittele ne hyvin jauhoissa.
  • Aloita seuraavaksi paistaminen. Laita paistinpannuun öljyä noin reilun sentin verran. Kuumenna öljyä kunnes se on niin lämmin, että öljystä kuuluu sihisevä ääni heti kun siinä alkaa paistaa jotain. Paista muutama munakoisoviipale kerrallaan – älä täytä pannua liian täyteen! Anna niiden paistua hetki ja käännä ne sitten pihdeillä.
  • Kun munakoisot ovat valmiita, nosta ne pihdeillä tai kuumuutta kestävällä reikäkauhalla. Anna pihvien kuivua lautasella. Paista kaikki munakoisopihvit.
  • Asettele paistetut munakoisoviipaleet lautaselle. Ripottele mausteseosta reilusti munakoisojen päälle. Jos maustetta jää yli, voit käyttää sitä myöhemmin – se säilyy pitkään kuiva-ainekaapissa. Koristele annos kevätsipulilla ja hienonnetulla chilillä.

Lisätietoa

Voit korvata munakoison esimerkiksi tofulla, parsakaalilla, kukkakaalilla, kesäkurpitsalla, pavuilla tai parsalla. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *