Höyrytetty silken-tofu ja seesamikastike

Höyrytetty silken-tofu toimii monenlaisten aasialaisten kastikkeiden kanssa. Tässä ohjeessa annan reseptin erinomaiselle kiinalaiselle silken-tofulle ja kerron, miten höyrytät silken-tofun.

Mulla on hankala suhde silken-tofuun. Kaupan hyllyillä kuvittelen, että minä se olenkin oikein kunnon silken-tofun rakastaja. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Usein tämä valkoinen möhkäle ehtii odottaa jääkaapin perällä niin kauan, että sen parasta ennen -päivämäärä alkaa uhkaavasti lähestyä. Näinä hetkinä, viimeistään, muistan tämän kiinalaisen höyrytetyn silken-tofun reseptin.

Muita vihjeitä tofun käsittelyyn:

Silken-tofun höyryttäminen

Hyörytetyssä tofussa on monia kivoja piirteitä: kun hallitset höyrytystekniikan, höyrytetty tofu on nopea valmistaa. Se tarjoaa hyviä improvisaatiomahdollisuuksia täytteiden ja päällisen kanssa. Resepti valmistuu ilman rasvaa ja sisältää paljon proteiinia.

Kannattaa kuitenkin olla varovainen sen kanssa, kun siirtää tofun höyrytysastiasta lopulliselle lautaselle. Näky, kun höyrytetty tofu valahtaa lautasen läpi suoraan lattialle, ihan tuusannuuskaksi, ei ole yhtään kaunis.

Höyrytetyn tofun maku on mieto, joten sopii hyvin yhteen voimakkaampienkin kastikkeiden kanssa. Tähän reseptiin tein makean pähkinäisen seesamikastikkeen. Lisäksi tarjosin tofun kaverina kiinalaisia mäiskykurkkuja. Kiinalaiset paistetut pavut toimisivat myös hyvin.

Kuinka höyryttää tofua?

Tämä oppimisprosessi ei ole ollut itselleni mikään suoraviivaisin. Olen itse kokenut seuraavat asiat hyödyllisiksi:

1. Käytä tofun alla lautasta, joka mahtuu höyrytyskoriin. Tämä on ollut mulle tärkein opetus tofun höyryttämisessä. Aiemin, kun kippasin tofun aluksi koriin ja siitä sitten tarjoiluastiaan, lopputuloksena oli usein hyvin repaleinen annos. Jos pystyt kippaamaan tofun aluksi rasiastaan lautaselle, ja viemään sen höyrytettäväksi, on paljon todennäköisempää että lopputulos on hyvä.

2. Puinen höyrytyskori käy mainiosti. Pidän itse puisista höyrytyskoreista, joita käytän myös dumplingseille. Tällöin voit höyryttää yhdessä korissa tofun ja toisessa korissa sopivia vihanneksia (esimerkiksi porkkanaa tai parsakaalia). Jos sinulla on vain metallinen höyrytyskori, se käy myös hyvin. Siivilää en suosittele tähän reseptiin, lautanen ei pysy siinä hyvin pystyssä.

3. Höyrytysajan ei tarvitse olla pitkä. Tärkeintä on, että tofu lämpenee – usein tämä vie alle kymmenisen minuuttia.

4. Tofun lajilla on väliä. Tähän reseptiin käytetään nimenomaan silken-tofua, sillä se on sopivan pehmeää.Se rikkoutuu annosta otettaessa kauniisti. Kuitenkin, osa silken-tofuista ei sovi yhtä hyvin höyrytettäväksi kuin toiset: itse suosin tämän reseptin kohdalla aasialaisista kaupoista saatavia, kannellisessa muovirasiassa olevia silken-tofuja. Lähikaupan pahvirasiassa myytävälle silkentofulle etsin sen sijaan muuta käyttöä: sellaista tofua on lähestulkoon mahdotonta saada purkista ulos ehjänä.

Kun tofun höyrytystaidon on kerran oppinut, niin tästä taidosta on kyllä paljon iloa. Se on yksi niistä ruoista, jotka saavat arkisemmankin päivän tuntumaan vähän luksukselta. Se on hyvä valinta myös silloin, kun tahdot kokata vain itsellesi.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Höyrytetty tofu seesamikastikkeessa

Kiinalaishenkinen tarjottava, joka valmistuu nopeasti

Välineet

 • höyrytyskori joko metallinen tai puinen
 • pieni paistokasari

Ainekset

 • 1 paketti silken-tofua (n. 300 g) esim. Unicurdin silken tofu.
 • 1 valkosipulin kynsi hienonna pieneksi
 • 2 keväsipulia hienonna pieneksi
 • loraus neutraalia ruokaöljyä, paistamiseen

Kastikeainekset

 • 1,5 rkl vaaleaa soijakastiketta
 • 2 tl sokeria
 • 1 tl seesamiöljyä
 • 1 tl riisiviinietikkaa
 • 1 rkl vettä
 • 0,75 tl viisimaustetta
 • 0,5 tl valkopippuria tai pari rouhaisua myllystä
 • 1 tl miriniä

Ohjeet

 • Laita vesi kiehumaan höyryttämistä varten. Etsi pieni lautanen, joka mahtuu höyrytyskoriisi ja jolle voit laittaa tofun höyryttämisen ajaksi.
 • Kumoa tofu lautaselle. Kun vesi on alkanut kiehua, nosta höyrytyskori veden päälle ja höyrytä tofua korissa n. 7-10 minuutin ajan.
 • Odottaessasi tofun valmistumista sekoita kastikeainekset yhteen.
 • Paista valkosipuli- ja keväsipulihake pienessä määrässä ruokaöljyä.
 • Kun sipulit ovat vähän kuullottuneet, lisää kastikeainekset joukkoon. Anna seoksen kiehattaa.
 • Kun tofu on höyrystynyt tarpeeksi, nosta lautanen pois höyrytyskorista. Varo, ettet polta näppejäsi! Liu'uta tofu pois lautaselta lopulliselle tarjoiluastialle.
 • Lusikoi kastike höyrytetyn tofun päälle. Voit koristella annoksen chilirouheella, seesaminsiemenillä tai leikatulla vihanneksilla (esimerkiksi kurkku tai selleri). Tarjoile kuumana.

Lisätietoa

Osa silken-tofuista rikkoutuu liian helposti, jotta niitä olisi helppo höyryttää. Olen itse saanut parhaat tulokset, kun olen käyttänyt aasialaisissa kaupoissa muovirasioissa myytävää Unicurdin ”silken tofu” -pakettia, jossa on punainen kansi. Paketissa lukee itse asiassa, että se sopii hyvin höyrytykseen ja keittoihin. 
Kannattaa höyryttää tofu erillisellä lautasella. Lopputulos on huomattavasti helpommin käsiteltävä kuin jos yrität laittaa tofun höyrytyskoriin ilman sitä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *