Jian bing – Kiinalainen tortilla pannulla

pannulla paistettu kiinalainen tortilla

Nopea tortilla pannulla kiinalaiseen tyyliin. Joulunpyhät lähestyvät, ja ainakin mulla yleismeininki on vielä tosi kiireinen. Tällaisina hetkinä ei pidä aliarvioida nopeasti fiksattavien safkojen vetovoimaa. Tämä J. Kenji López-Altin resepti oli ehkä yksi viime vuoden hauskimmista reseptilöydöksistä. Kiinalainen paistettu tortilla ei vaadi ei vaadi muuta kuin kananmunan, hoisinkastiketta ja valmistortillalevyjä. Se sopii tilanteisiin, kun periaatteessa tekisi mieli kevätsipulipannareita, mutta aikaa on vain 10 minuuttia.

Vehnätortillat ovat yksi mun suosikki-valmisaineksista, sillä niissä on paljon erilaisia muuntelumahdollisuuksia. Tykkään tosi paljon paistinpannulla valmistettavista quesadilloista. Mutta joskus on kiva saada niille vähän vaihtelua.

Ks. myös muut reseptit tortillaletuille: Kasvisenchiladat ja chimichangat

Jianbing – nopea versio

Jianbing on klassista kiinalaista katuruokaa. Sitä nimitetään usein Kiinan vastineeksi krepeille. Niitä syödään usein aamiaisena. Sitä tehdään usein pannulla, jonka ulkonäkö tuo mieleen muurikan. Tällaisen pannarin teko vaatii kuitenkin vähän omistautumista. Harva meistä alkaa lämmitellä muurikkaa kun tekee mieli jotain pientä hiukopalaa.

Valmiista tortillalätyistä oikaisemalla herkku valmistuu paljon nopeammin, mutta on edelleen tosi herkullinen.

Useimpiin jianbing-resepteihin käytetään hoisin-kastiketta. Myös chilikastike (tai doubanjiang) sopii hyvin tällaisen letun sisälle. Silloin, kun kevätsipuli on sesongissa, sitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Samoin tuore korianteri sopisi tähän hyvin. Joissain resepteissä näkee suositusta, että tähän laittaisi vähän kinkkuakin – elo joku sopiva kasvisvastine (vaikka seitankebab) sopisi tähän hyvin.

Tortilla paistinpannussa

paistettu tortilla

Tämä tortilla pannulla on tosi hauska resepti. Sen voi toteuttaa kahdella eri tapaa. Joko paistaa aluksi munan ja laittaa siihen kastikkeet, ja painaa sitten tortillalätyn perään kiinni. Tai vaihtoehtoisesti aloittaa paistamisen tortillalevyllä, jonka päälle rikkoo ainekset. Teen itse tätä molemmilla versioilla – alla kuvat siitä, miten tämä tapahtuu, jos muna rikotaan tortillan päälle. Ohjeessa puolestaan kirjoitin sen toisinpäin.

Voit paistaa tortillan sisälle myös vähän enemmän aineksia, jos sinulla sattuu olemaan jotain sopivasti käsillä. Esimerkiksi tofu tai pari herkkusientä toimisivat tässä hyvin. Tai lisää pari lehteä jäävuorisalaattia lopuksi. Vältä kuitenkin liian kosteita aineksia – tämän on tarkoitus olla rapea.

Kenji on julkaissut tästä reseptistä todella informatiivisen videon. Tykkään paljon hänen tavastaan tehdä kokkivideoita – ensimmäisessä persoonassa kuvattu video on tunnelmaltaan ihanan arkinen, voi kuvitella että tuollaiselta se lopputulos sitten oikeastikin näyttää. Videon 700 tuhatta katsojaa kertoo siitä, että tällä reseptillä on myös yleistä puhuttelevuutta.

Näin teet kiinalaisen paistetun tortillan pannussa

Paistoin tässä aluksi vähän chiliä ja sipulia oheen – ne näkyvät takana ei-fokuksessa. Sen jälkeen laitoin tortillan kuumalle levylle ja lisäsin päälle vispatun kananmunan:

tortilla pannulla

Vähän myöhemmin lisätään aiemmin paistetut ainekset oheen:

tortilla paistinpannulla

Kun sipulit/chilit on lisätty tortillan päällä olevan munan päälle ja muna on vähän hyytynyt, tortilla käännetään lautasen avulla. Sen jälkeen munapuoli on alaspäin pannuun ja paistuu noin minuutin. Seuraavaksi se käännetään jälleen lautasen avulla takaisin ylös, ja lisätään hoisinkastike ja chiliöljy mukaan:

tortilla pannulla, hoisinkastike päällä

Pari käännöstä, ja valmista tuli!

jianbing - tortilla

Hyvää joulunalusviikkoa! Vaikka vielä kaikki on aika härdelliä, toivon, että jossain vaiheessa tulee joku ilta, jolloin voi katsoa leffaa yömyöhään tai pelata lautapeliä. Silloin on kiva kokata juuri jotain tämäntyyppistä.

Kokonaisen aterian saat, jos tarjoat tämän kanssa hot and sour -keittoa.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Jian bing – Kiinalainen myöhäisyön tortilla

Hauska välipala kiinalaiseen tyyliin. Vähän kuin kevätsipulipannarit, mutta paljon helpommat tehdä. Resepti on J Kenji Lopez-Altilta.
Liedellä 10 minutes
Annoksia 1 annos

Ainekset

  • 1 rkl neutraalia ruokaöljyä
  • 1 vehnätortilla
  • n. 0,5 dl (paistettavia kasviksia, esim. paprikaa, maissia tai chiliä.) pieneksi kuutioituna – ei pakollinen!
  • 1 kananmuna vatkaa pienessä kulhossa sekaisin
  • 1 kevätsipuli tai salottisipuli, ohuina viipaleina
  • pari oksaa korianterinlehtiä vapaaehtoinen
  • mustia tai vaaleita seesaminsiemeniä pieni ripaus
  • 2 tl hoisin-kastiketta
  • 2 tl chiliöljyä kotitekoista tai ostettua

Ohjeet

  • Sekoita pienessä kulhossa yhteen kananmuna, kevätsipuli ja korianteri, jos käytät sitä.
  • Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Jos sinulla on aineksia, joita haluat paistaa täytteeseen, aloita paistamalla ne ensin pienessä määrässä öljyä.
  • Lisää seuraavaksi kananmunaseos vihannesten sekaan. Paista, kunnes muna on hyytynyt vähän. Ota tortillalevy esiin ja paina se paistoksen päälle.
  • Käännä tortilla lautasen avulla, varmuuden vuoksi esimerkiksi tiskialtaan yllä. Paista vielä hetki toiselta puolelta. Voitele kananmunaseos hoisin-kastikkeella ja chiliöljyllä. Ripottele seesaminsiemenet päälle.
  • Käännä tortilla aluksi puoliksi ja sen jälkeen vielä uudelleen puoliksi. Tarjoa heti.

Lisätietoa

Voit käyttää täytteeseen jääkaapista löytyviä jämäpaloja, esimerkiksi tofua tai paistettuja kasviksia. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *