Tämä kiinalainen kasvisliemi upean vahvan makuinen. Siihen tulee paljon aromaattisia mausteita, kiinalaista riisiviiniä, soijakastiketta ja kaikkea muuta. Ihannetilanteessa mukaan heitetään myös grillattuja tai paahdettuja sipuleita, kaalta tai kiinankaalta – tässä kohtaa oikaisin itse vähäsen. Lopputuloksena on aasialainen keitto, joka ei jätä kylmäksi.
Tämä kasvisliemi toimii helposti kiinalaisen keitton pohjana. Keitä silloin nuudelit paketin ohjeen reilussa vedessä. Pilko haluamiasi kasviksia – jos täytyy, keitä tai mikroile niitä vähän. Asettele nuudelit kulhon pohjalle. Kaada liemi päälle ja lado härpäkkeet päälle. Ja siinäpä se.
Kuten kotitekoiset kasvisliemet usein, niin myös tämän liemen teko vaatii jonkin ajan hauduttelua. Liemen teko vie noin tunnin verran aikaa. Muut vaiheet eivät onneksi ole kovin työläitä. Liemi säilyy 3-4 päivää hyvänä jääkaapissa, pakastimessa tietysti pidempäänkin. Silloin siitä saa fiksattua aterian kiireisemmänkin päivän jälkeen.
Resepti on 4. osa sarjaani ”Aasialaisia kasviskeittoja”. Aiemmat osat ovat:
Kiinalaista keittoa metsästämässä
Olen etsiskellyt syksyn ja talven mittaan hyvää kiinalaista kasvisliemen reseptiä. Kasvissyöjän näkökulmastahan iso ongelma on, että vahvanmakuiselle lihaliemelle ei ole mitään helppoa vastinetta kasvisten puolelta.
Useimmissa kasvisliemi-resepteissä lähdetään liikkeelle sienistä. Löysin kuitenkin lisäosviittaa useasta reseptistä, viimeisimpänä Pippa Middlehurstin kirjasta Bowls & Broths: Season, Layer and Build Soothing Dishes from Scratch. Kirjassa kasvisliemen pohjaan käytetään uunissa ruskeaksi paahdettuja sipuleita. Samaa tekniikkaa suositellaan muuten käyttämään myös pho-keitossa. Joissain ohjeissa näkee myös kaalin tai kiinankaalin käsittelyä tällä tavoin kasvisliemeen. Tämä resepti nojaa vahvasti tuohon Middlehurstin ohjeeseen – vähän kyllä fiksasin aineksia ja määriä omaan makuuni sopiviksi.
En viitsinyt myöskään alkaa lämmitellä uunia tätä varten. Joten tässä reseptissä on oiottu vähän mutkia suoriksi. Sipulia paistetaan aluksi pannussa noin kymmenisen minuuttia, kunnes se on kunnolla ruskistunut. Kokonaiskeittoaika on tunnin luokkaa, omasta kärsivällisyydestä riippuen. Jos aikaa on enemmän, niin tämä voi poreilla kattilassa parikin tuntia.
Reseptiin vaaditaan aika monia klassisia kiinalaisen keittiön aineksia. Varsinkin riisiviini on maun puolesta tärkeä. Jos sitä ei löydy, korvaa se kuivalla sherrylla. Kuten monissa muissakin aasialaisissa kasviskeitoissa, myös tässä tarvitaan kombu-merilevää. Olen kirjoittanut näistä aineksista enemmän täällä.
Muissa kuulumisissa: aika kaoottista
Viime viikko oli tosi kiireinen. Blogi on ollut vähän taka-alalla. Kuvaavaa oli, että sain jo maanantaina palautetta siitä, että eivät ne udon-nuudelit niin kalliita kuin väitin – yksi paketti maksaa alle euron, ei 2-3 euroa kuten tekstissä luki. Sain silti korjattua tämän yksityiskohdan vasta nyt 🙂 Toivottavasti ensi viikolla ei ole niin kiireistä!
Tänä viikonloppuna sain onneksi nollattua, ja tulin fiilistelleeksi vähän ruoka-asioitakin. Käytiin katsomassa kiinalaisen uudenvuoden juhlintaa ja kokkasin teeman mukaan. Woks of Lifella suositeltiin kokkaamaan nian gao ta – kiinalaista uudenvuoden (höyrytettyä) kakkua. Luin reseptin antaumuksella, mutta en päätynyt kokkaamaan sitä. Onneksi hyvin suunniteltu on kuin puoliksi tehty 🙂
Leivoin myös perus-focacciaa hapanjuureen. Olen pelännyt, että taikinajuureni on kokonaan kuollut, sillä löysin viime viikolla sen päältä yhden vihreän homepilkun. Kaadoin kaiken juuren pois, ihan pientä määrää lukuunottamatta. Nyt, kun uskalsin leipoa sillä, ei leipä kohonnut juuri lainkaan. Onneksi tuli sentään muutama isompi ilmakupla. Ne todistivat, että juuri ei ole kuitenkaan ihan kokonaan kuollut.
Olen tutustunut joulun jälkeen shakinpeluun alkeisiin. Harjoittelen sitä appilla. Menin vahingossa painamaan ”pelaa oikean vastustajan kanssa”. Se toinen osapuoli, joka myös oli ränkätty mukamas aloittelijaksi, oli kenties viettänyt pelilaudan parissa aikaa ennenkin. Sen tarvitsi miettiä siirtoja alle sekunti per kerta. Lopputulos oli kamalaa teurastusta. Taisi muuten myös olla ensimmäinen kerta, kun olen pelannut netissä jotain ihmistä vastaan. Ei ole nettipelaaminen mua varten. Tunsin sen verran pitkään moraalista närkästystä siitä, että joku tekeytyy aloittelijaksi vaikka ei tätä ilmeisesti ole.
Katsottiin myös Teemalta Nuoren naisen muotokuva. En ymmärrä, miksi sitä ei ollut suomennettu Tulessa olevan naisen muotokuvaksi, se olisi vastannut paremmin sekä alkuperäistä nimeä että elokuvan henkeä. Mutta elokuva oli todella hyvä, tarina piti hyvin otteessaan, näyttelijäsuoritukset olivat erinomaisia.
Hyvää uutta viikkoa!
Kiinalainen vahva kasvisliemi
Ainekset
- 4-5 cm pala inkivääriä viipaloituna
- 4 valkosipulin kynttä kuorittuna ja viipaloituna
- 2 isoa sipulia viipaloituna ja kuorittuna
- 1 rkl öljyä
- 2 porkkanaa viipaloituna
- 2 sellerin vartta viipaloituna, vapaaehtoinen
- 2 litraa vettä
- 1 rkl kasvisliemijauhetta
- 0,5 tl suolaa
- 5 kuivattua siitakesientä tai kourallinen muita kuivattuja sieniä (esim. tatteja)
- pala kombu-merilevää (noin 15 x 20 cm)
- 2 tl korianterinsiemeniä
- 1 rkl tummaa soijakastiketta
- 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 3 rkl kiinalaista riisiviiniä (Shaoxing)
- 1 tl ruskeaa sokeria
Ohjeet
- Kuumenna öljy kattilassa. Lisää inkivääri, valkosipuli ja sipuli. Ruskista keskilämmöllä sekoitellen noin 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on ruskistunut kunnolla.
- Lisää kaikki loput ainekset. Keitä keskilämmöllä noin 45 minuuttia, kunnes liemi on vähän redusoitunut kasaan. Tarkista maku.
- Siivilöi liemi. Älä paina vihanneksia siivilän läpi, jotta ne eivät tee liemestä samean väristä. Jos olet käyttänyt keittoon hyviä sieniä (esim. siitakesieniä), nouki ne pois siivilästä ja käytä niitä lopullisessa keitossa. Kaada liemi uudelleen kattilaan ja kuumenna nopeasti. Jos haluat liemestä täysin kirkkaan, siivilöi se vielä harsokankaan, talousliinan tai hyvin hienojakoisen siivilän läpi.