hoisin-kastike

Hoisin-kastike: Mitä se on & miten sitä käytetään?

hoisin-kastike

Hoisin-kastike on tärkeä osa kiinalaista ruoanlaittoa ja etenkin kantonilaista keittiötä. Se on todella yleinen aines aasialaishenkisessä vegaanisissa ja kasvisruokapohjaisissa resepteissä. Harva kuitenkaan tuntee tarkemmin, millainen tämä kastike oikein on. Keräsin tähän tietoiskuun kaikki kysytyt kysymykset hoisin-kastikkeesta, sen käytöstä ja säilytyksestä. Jos johonkin kysymykseen jäi vastaamatta, kommentoi alle! 🙂

Tämä postaus on pieni ekskursio tietoiskujen puolelle, sillä huomasin, että aiheesta ei ollut hyvää suomenkielistä katsausta. Pidempi tietopaketti kiinalaisen keittiön perusmausteista ja maustekastikkeista löytyy täältä.

Mitä hoisin-kastike on?

Hoisin-kastike on paksu, tumma ja makea kastike, jota käytetään kiinalaisessa ruoanlaitossa. Se muistuttaa maultaan ja käyttötavoiltaan vähän amerikkalaista grillikastiketta. Sen maku on kuitenkin umamisempi, eikä se ole yhtä makea.

Mihin hoisin-kastiketta käytetään?

Sitä käytetään paljon varsinkin kantonilaisessa keittiössä. Sitä käytetään esimerkiksi dippikastikkeena tai sen osana, wokkikastikkeessa tai lihan marinoimiseen.
Kiinassa sitä käytetään char siu -lihan marinoimiseen sekä riisinuudelirullien kanssa.
Yhdysvaltain-kiinalaisessa keittiössä sitä käytetään pekingin ankassa, moo shu -porsaassa ja kevätrullien kanssa.
Etelä-Vietnamissa sitä lisätään usein pho-keittoon srirachan kanssa.
Erilaisissa fuusiokeittiöissä kastiketta käytetään monipuolisesti jopa pöytämausteena.

Miten hoisin-kastike säilytetään?

Avaamaton pullo säilyy huoneenlämmössä kaapissa pimeässä, yleensä usean vuoden ajan. Tarkista säilyvyysaika pullosta. Avattu pullo säilytetään jääkaapissa. Kastike säilyy avattunakin suhteellisen pitkään – jopa 1,5 vuotta – sillä siinä on korkea suolapitoisuus. Käytä puhtaita lusikoita kastiketta ottaessasi. Jos pinnalle ilmestyy hometta tai maku muuttuu, heitä purkki pois.

Mitä hoisin-kastike sisältää?

Hoisin-kastikkeessa on yleensä fermentoitua soijapaputahnaa, valkosipulia, etikkaa, seesamiöljyä, chiliä ja jotain makeuttajaa. Useimmissa kastikkeissa on myös kiinalaista viisimaustetta. Kaupallisissa hoisin-kastikkeissa on usein säilöntä- ja väriaineita kuten eri menetelmillä valmistettua sokerikulööriä.
hoisin-kastike

Onko hoisin-kastike terveellistä?

Hoisin-kastikkeessa on korkea sokeripitoisuus. 100 grammassa kastiketta on 44 grammaa hiilihydraatteja, joista sokereita on 27 grammaa. Ravintosisältö on 227 kcal / 100 grammaa, rasvaa 1,6 grammaa ja suolaa 6,4 grammaa.

Onko hoisin-kastike gluteeniton?

Hoisin-kastike sisältää gluteenia, sillä fermentoidussa soijapaputahnassa on vehnäjauhoa. Aasialaisissa kaupoissa myydään kuitenkin myös gluteenitonta hoisin-kastiketta sekä gluteenitonta soijakastiketta.

Mistä hoisin-kastikkeen nimi tulee?

Kastikkeen nimi tulee kiinan sanasta mereneläville (海鲜), vaikka kastike ei sisällä mereneläviä eikä sitä tarjota merenelävien kanssa. Syy nimeen tulee oletettavasti siitä, että ”merenelävältä maistuva” on yleinen adjektiivi varsinkin sichuanilaisessa keittiössä.

Miten hoisin-kastike ja soijakastike eroavat toisistaan?

Hoisin-kastike on yleensä paksua ja makeampaa kuin soijakastike. Hoisin-kastike sisältää usein soijakastiketta.

Millä hoisin-kastikkeen voi korvata?

Yhdistä maapähkinävoita, misotahnaa ja kiinalaista mustapaputahnaa. Joissain tilanteissa voit käyttää myös amerikkalaista grillikastiketta, jonka maustat srirachalla ja kiinalaisella viisimausteella. Myös indonesialainen kecap manis saattaa toimia korvaajana. Voit tehdä hoisinkastiketta myös itse, esimerkiksi tällä reseptillä.

Mistä hoisin-kastiketta voi ostaa?

Nykyisin hoisin-kastiketta myydään Suomessa isommissakin ruokakaupoissa. Niiden laatu tosin saattaa olla kyseenalainen, varsinkin kaupan omien valmismerkkien kohdalla. Tarkista siis ainesosaluettelon pituus. Yksi tunnettu ja laadukas merkki on Lee Kum Kee, jota myydään lähestulkoon kaikissa aasialaisissa ruokakaupoissa.
Kastiketta myydään toisinaan myös pulloissa joissa on samanlainen korkki kuin srirachapurkeissa. Se on kätevä, jos käytät hoisin-kastiketta pöytämausteena, esimerkiksi munakkaissa tai tortilloissa. Lasinen purkki on taas näppärä, jos ohjeet vaativat tee- ja ruokalusikallisia hoisin-kastiketta.

Miten tunnistaa laadukas ja huono hoisin-kastike?

Huonolaatuisemmissa hoisin-kastikkeissa on paljon vettä. Huonolaatuisemmassa on myös vahvempia väriaineita ja vähemmän mausteita.
Eroja voi löytää ainesosaluetteloiden pituutta vertaamalla.
Laadukkaan Lee Kum Keen hoisinkastikkeen ainesosaluettelo on: ”Sokeri, vehnä, fermentoitu soijapapu (vesi, suola, soijapapu, vehnäjauho), suola, bataattijauhe, väri sokerikulööri , muunneltu maissitärkkelys, kuivattu valkosipuli, seesamitahna, mausteita,  suolattu chilipippuri (chili, suola), etikkahappo.”
Spice up! :in hoisinkastikkeen ainesosaluettelo on puolestaan: ”Sokeri, vesi, fermentoitu soijapapu 22 % (sisältää vehnää)*, suola, valkosipuli, seesaminsiemen, muunnettu maissitärkkelys, happamuudensäätöaine (etikkahappo), väriaine (sokerikulööri), mausteet (korianterinsiemen, tähtianis, kaneli).”
Sitä vastoin Pirkan hoisinkastike kuulostaa paljon heikkolaatuisemmalta, ainakin ainesosaluettelon perusteella: ”vesi, sokeri, fementoitu soijapaputahna (SOIJApapu,VEHNÄjauho,vesi, sokeri, suola), luonnollisella käymismenetelmällä valmistettu soijakastike (SOIJApapu,VEHNÄjauho,vesi, sokeri, suola), glukoosisiirappi, muunnettu tapiokatärkkelys, tumma soijakastike (melassi, vesi, suola, SOIJAkastike), väri (E150c), happo(etikkahappo), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), sakeuttamisaine(ksantaanikumi)” . Huomionarvoista tässä kastikkeessa on, että vesi on sen isoin aines, mausteita ei mainita ja että se sisältää glukoosisiirappia ja kaliumsorbaattia.hoisin-kastike

Paljonko hoisin-kastike maksaa?

Kastikepurkin hinta on syksyllä 2022 jossain 2,5 euron (2 dl) ja 4 euron (3,5 dl) välillä.

Käytin näissä vastauksina lähteinä etenkin seuraavia lähteitä: Spruce Eats, Wikipedia, Woks of Life, Serious eats ja kauppojen/maahantuojien sivut hoisin-kastikkeista.

Suosittelen käyttämään hoisin-kastiketta esimerkiksi seuraaviin resepteihin:

2 kommenttia artikkeliin ”Hoisin-kastike: Mitä se on & miten sitä käytetään?

  1. Erittäin tarpeellinen ja hyvä postaus Hoisin-kastikkeesta. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *