paistettu tofu makeassa mausteliemessä

Agedashi tofu & miten tehdä paneroitu tofu

paistettu tofu makeassa mausteliemessä

Japanilainen paneroitu tofu tarjotaan makeassa soijaliemessä. Friteerattu tofu on yleinen alkupala japanilaisravintoloissa, ja se yhdistää hauskasti rapeutta ja pehmeyttä. Resepti on nopeatekoinen, eikä ainesosaluettelo ole pitkä. Kerron ohjeessa myös, miten valmistat paneroidun tofun. Friteeratun tofun mausta tulee mieleen ne sushipaikkojen inarisushit, joissa on päällä friteerattua ja dashi-soijaliemessä marinoitua tofua.

Voit tarjota paistetun tofun joko alkuruokana tai pääruokana. Voit tehdä siitä helpon pääruoan tarjoamalla ohessa vaikkapa riisiä ja nopeasti wokattuja kasviksia.

Tämän paneroidun tofun reseptin voi tehdä myös air fryerissä.

Tämä tofuresepti = rapeaa ja pehmeää

Eurooppalaisessa ruokaperinteessä on tyypillistä ajatella, että friteerattu ruoka pitää olla myös rapeaa. Kukaan ei halua lötköjä ranskiksia! Tämä resepti osoittaa kuitenkin hyvin sen, että friteeraaminen toimii hyvin myös pehmeänä. Ainakin kun liemi on niin maukas kuin tässä.

Tofujen liemi maustetaan yksinkertaiseen tyyliin, jossa dashiliemeen lisätään vähän soijakastiketta ja miriniä. Iso osa mausta tulee dashiliemestä. Jos et halua käyttää dashijauhetta – esimerkiksi jos haluat reseptistä kokonaan kasvispohjaisen – voit tehdä keittoliemen myös keittämällä pientä palaa kombu-merilevää n. puolessa litrassa vettä noin 10 minuuttia.

Oikeaoppisesti tähän reseptiin käytettäisiin japanilaistyylistä silken-tofua, joka on kuitenkin sen verran kiinteä että se pysyy kasassa paistamisen aikana. Suomessa erilaisia tofuvariantteja ei ole saatavilla kovin monta, joten kokkasin tämän lähikaupasta löytyneellä sillä-kaikkein-yleisimmällä kiinteällä maustamattomalla tofulla. Oikein hyvin sekin toimi.

Reseptin ainesosat ovat peräisin suosikkikeittokirjailijaltani J. Kenji López-Altilta ja hänen The Wok-keittokirjastaan. Olemme tutustuneet puolisoni kanssa kirjaan viime kuukausia, ja olen pitänyt ihan kaikesta mitä tuosta kirjasta on tullut kokattua. Vakkarilistalleni ovat päätyneet ainakin seesaminen salaattikastike ja wokatut perunat.

Pidän paljon López-Altin innovatiivisuudesta ja siitä, että kaikki on niin huolella mietitty. Esimerkiksi tässä reseptissä pidin siitä, että hän ehdotti yhdistämään tofun paneroinnissa perunajauhoja ja vehnäjauhoja – lopputulos oli sen vuoksi erinomainen ja parempi, kuin jos olisi käyttänyt näistä vain toista.

friteerattu tofu

Resepti 240 vuoden takaa

Agedashi dōfu on vanha japanilainen resepti. Se mainitaan jo vuonna 1782 julkaistussa keittokirjassa Tofu Hyakuchin, jossa annettiin sata erilaista tapaa tehdä ruokaa tofusta. Reseptiä voi tehdä tofun sijaan myös munakoisosta. Tässä reseptissä on mielenkiintoista myös se, että sen tekeminen vaatii metallista reikäkauhaa/siivilää. Metallisiivilää vaativan reseptin kuuluminen näin vanhaan reseptikirjaan kertoo siis myös japanilaisen ruoanlaittotaidon kehityksestä. Ainakin joillain henkilöillä oli siis mahdollista tehdä friteerausta vaativia ruokia jo noin varhain. Reseptikirjassa käytetään myös muita teknologisia keksintöjä, joista mielenkiintoinen on ainakin pieni hiiligrilli, jota käytetään tofuvartaiden valmistukseen.

Nopean finna-katsauksen mukaan suomalaisista museoista löytyy lukuisia teesiivilöitä sekä puisia maitosiivilöitä 1800-luvulta, mutta mikään näistä laitteista ei ole sellainen että tekisi mieli käyttää sitä uppopaistamiseen. Ei siis tule pitää jotain niinkin arkista esinettä kuin metallista siivilää mitenkään itsestäänselvyytenä.

paneroitu tofu öljyssä

Miten tehdä paneroitu tofu?

Tofua voi tehdä ja paistaa usein eri tavoin. Itse kokkaan paneroitua tofua aina silloin tällöin, sillä se sopii hyvin erilaisten kiinalaisten ruokien kanssa. En ole suuri uppopaistamisen ystävä, joten tässäkään ohjeessa tofua ei friteerata kokonaan. Pohjalla on öljyä noin 2-3 cm kerros ja palat käännetään paiston aikana:

Itselläni tofun leivitys ja paistaminen menee näin:

  • Ota tofu pois muovipakkauksesta ja kaada neste pois. Pyyhi suurin osa nesteestä pois talouspaperiin tai puhtaaseen liinaan.
  • Leikkaa tofu haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pyyhi vielä vähän lisää nestettä pois tofusta.
  • Sekoita perunajauhoja ja maissijauhoja kulhossa (n. 3 rkl ja 3 rkl)
  • Pyörittele tofupalat jauhoissa.
  • Valmistele lautanen, jolle valmiit tofut tulevat. Vuoraa se talouspaperilla. Jos palat ovat isoja, voit laittaa myös ritilän ja sen alle talouspaperin. Ota myös kuumuutta kestävä reikäkauha tai pihdit.
  • Kuumenna öljy paistinpannussa tai wokissa (n. 2-3 cm pohjalla). Kun laitat ensimmäisen tofun, olisi hyvä että siitä kuuluisi sihinää.
  • Laita paneroidut tofukuutiot öljyyn. Jos paloja on paljon, paista ne kahdessa erässä. Laske palat varovaisesti öljyyn ettet polta itseäsi.
  • Anna palojen paistua hetki, n. minuutti, ennen kuin käännät ne.
  • Paista, kunnes palat ovat kullanruskeita joka puolelta
  • Nosta palat kuivumaan talouspaperille.

Jos teet paneroidun tofun air fryerissä, paistolämpötila on 200 astetta ja paistoaika noin 10 minuuttia. Käännä kuutiot 5 minuutin jälkeen.

Jotkut pyörittelevät tofupalat ja jauhot muovipussissa. Mun mielestäni se on aika turhaa, kulho riittää itselleni mainiosti.

Jos haluat taas tehdä paistetun tofun ilman rasvassa paistamista, suosittelen prässäämään sitä 20-30 minuuttia. Tällöin tofu imee kastikkeesta paremmin makua. Tämänkaltaisessa reseptissä tofun leivittäminen ja friteeraaminen on taas iso osa ruokakokemusta.

Friteeratulle tofulle sopii kastikkeeksi hyvin myös klassinen hapanimeläkastike.

Jos kokeilit reseptiä, kommentoi alle! Olisi kiva kuulla miten tämä sujui 🙂

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

paistettu tofu
agedashi tofu
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Paistettu tofu makeassa liemessä (agedashi tofu)

Japanilainen suosittu tofuruoka, joka on joko ihana alkupala tai hauska osa aasialaista kattausta. Ohje on alunperin J. Kenji Lopez-Altilta.
Annoksia 4 annosta

Ainekset

Dashiliemi

  • 3,5 dl dashilientä ks. vihje
  • 3 rkl miriniä
  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta

Paistettu tofu

  • 45 g perunajauhoja tai maizenaa
  • 45 g vehnäjauhoja
  • 340 g kiinteää tofua
  • n. 2-3 dl ruokaöljyä paistamiseen
  • 1 kevätsipuli koristeluun

Ohjeet

  • Tee aluksi soija-dashikastike. Sekoita dashi, mirin ja soijakastike yhteen pienessä kattilassa. Kuumenna sitä miedolla lämmöllä niin että se poreilee hitaasti. Laita kansi päälle ja jätä odottamaan.
  • Ota tofu paketista ja leikkaa se n. 2 cm -kokoisiksi kuutioiksi. Painele talouspaperilla siitä vettä pois – tofua ei tarvitse kuitenkaan prässätä.
  • Sekoita perunajauhot ja vehnäjauhot. Pyörittele tofupalat jauhoseoksessa.
  • Laita paistopiste kuntoon: varaa lähelle lautanen, jossa tofut kuivataan. Laita siihen muutama talouspaperiarkki päälle. Hae myös reikäkauha ja/tai kuumutta kestävät pihdit, joilla voit käännellä tofut ja ottaa ne pois pannulta.
  • Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannussa. Laita öljyä sen verran, että sitä on noin 2-3 cm kerros pannun pohjalla.
  • Kun öljy on niin kuumaa, että se sihisee heti kun siihen heittää jotain, on aika aloittaa paistaminen. Lisää puolet tofusta pannulle. Ole varovainen, ettet polta sormiasi kun öljyä lennähtää pannusta kun tofupalat osuvat siihen. Kun ne ovat paistuneet hetken paikoillaan, kääntele niitä. Paista tofupaloja noin kaksi minuuttia. Lusikoi ne sitten talouspaperin päälle.
  • Paista toinen erä tofupaloja samalla tavalla. Lisää tarvittaessa vähän öljyä ennen paistamista. Nosta nämäkin jäähtymään.
  • Kun kaikki tofu on paistettu, ja se tasaisesti kaikkiin annoskulhoihin. Kaada lämmin dashiliemi tofupalojen päälle. Koristele annokset kevätsipulilla.

Lisätietoa

  • Dashiliemen voi tehdä sekoittamalla 3,5 dl vettä ja noin yhden teelusikallisen dashiliemipussin maustetta (esim. shimaya dashi no moto). Jos haluat vegaanisen liemen, keitä 10×10 -kokoista kombu-merileväpalaa puolessa litrassa vettä noin 10-15 minuuttia. 
  • Tein itse tämän 175 gramman painoisesta maustamattomasta tofublokista. Nesteen määrä pysyi samana kuin tässä reseptissä. Määrä riitti hyvin kahdelle hengelle ja lapselle. Lientä oli toki vähän reilusti, mutta se oli niin herkullista, ettei vähän reilumpi määrä kyllä haitannut yhtään. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *