Sezchuanilainen chiliöljy

Sezchuanin alueen keittiöön kuuluva chiliöljy on yksi hyödyllisimmistä yleismausteista kiinalaishenkisessä ruoanlaitossa. Nuudelit, riisi, dumplingit, tattari tai ohrasuurimot – kaikki nämä saavat potkua pienestä määrästä valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja sezchuaninpippuria. Pyrin itse siihen, että mulla olisi tätä kastiketta aina kaapissa. Tämä kastike on siis mulle aika lailla sama kuin mitä lapselle ketsuppi.

Mun omassa ruoanlaitossa sichuanilainen chiliöljy lisäsi merkittävästi suosiotaan sen jälkeen, kun on pitänyt alkaa kokata ruokaa lapselle. Kolmivuotias ei ole vielä järin kiinnostunut chilin erilaisista nyansseista… Siksi on mukavaa, jos ruoan voi tarjota hyvän pöytämausteen kanssa ja jokainen pystyy säätämään tulisuuden sopivaksi katsomalleen tasolle. Tässä ohjeessä käytetään kuivattuja chilejä siemenineen, joten tarvittaessa ruokaan saa tämän reseptin avulla ihan reilusti potkua.

Tämä ohje on peräisin Hetty McKinnonin To Asia, With Love -keittokirjasta, samoin kuin myös tämä, vähän samaa käyttötarkoitusta palveleva kaura-chili-crispin ohje. Maku on hyvä ja vahva – kokonaisia mausteita säilytetään öljyssä, joten maku vahvistuu vähän ajan kanssa. Olen joskus ostanut kiinalaisten kauppojen valmisversioita chiliöljyistä, ja ne kyllä kalpenevat kotitekoisen kaman edessä. Tämä ohje ei ole turhan vaativa, kunhan vain maustekaapista löytyy oikeat ainekset.



Yksi isoimmista sudenkuopista chiliöljyn kanssa on kuumennusvaihe. Osa chiliöljyresepteistä edellyttää mausteiden kuumentamista öljyssä. Tähän toiveeseen kannattaa suhtautua pienellä varovaisuudella. Jos öljy kuumenee liikaa, lopputulos maistuu aivan liian kitkerältä ja palaneelta. Tämä resepti on siitä hyvä, että keskeisiä mausteita – varsinkaan chilirouhetta – ei kuumenneta, vaan kuuma öljy kaadetaan kuivamausteiden päälle. Valkosipuli, inkivääri ja osa mausteista kuumennetaan kuitenkin öljyssä, mutta onneksi niiden kohdalla oikean rapeusasteen kehittymistä on paljon helpompi seurata kuin ruskeaksi tummuvassa chilimurskassa.

Reseptissä käytetään kahta erilaista chilimuskaa: tavallista, kuivatuista punaisista chileistä saatavaa, sekä korealaista asteen miedompaa chilimurskaa. Jälkimmäistä löytää aasialaisista kaupoista usein isoissa pusseissa, joissa lukee ”Farmer’s heart”. Jos sinulla ei ole gochugaru-jauhetta, voit tehdä öljyn niistä kuivatuista chileistä, joita sinulla sattuu olemaan käsillä.

Säilö tämä chiliöljy vastapestyyn lasipurkkiin. Se säilyy hyvin huoneenlämmössä. Jos haluat, ota kaksi 2 dl vetoista lasipurkkia, ja vie toinen lahjaksi tai työpaikalle elähdyttämään mikrolounaita.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Sezchuanilainen chiliöljy Hetty McKinnonin tapaan

Keittiö Chinese

Ainekset

  • 2 rkl kuivattua chilimurskaa
  • 2 rkl sezchuaninpippuria
  • 2 rkl gochugaru-chilimurskaa Korealaista, miedompaa chilimurskaa
  • 1 rkl merisuolaa
  • 250 ml kasvisöljyä neutraalin makuista
  • 5 cm pala inkivääriä hienonnettu pieneksi
  • 4 valkosipulinkynttä hakattu pieneksi
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Ohjeet

  • Laita kuumuutta kestävään kulhoon chilimurska, sezchuaninpippuri, gochugaru ja merisuola.
  • Kuumenna kattilassa öljy, inkivääri, valkosipuli, tähtianis ja kanelitanko n. 3-4 minuutin ajan. Öljy on valmista, kun se vaikuttaa ohuelta, vähän vedenkaltaiselta.
  • Kaada öljy mausteiden päälle varovasti. Öljy saattaa kuplia osuessaan mausteisiin. Anna jäähtyä.
  • Purkita kastike steriloituun purkkiin – jätä mausteet purkkiin (ml. kanelitanko) kastikkeeseen antamaan makua. Lisää sitä esimerkiksi nuudeleihin, keittoihin tai salaatteihin. Kastike säilyy hyvänä huoneenlämmössä usean kuukauden ajan.

2 kommenttia artikkeliin ”Sezchuanilainen chiliöljy

  1. Kiitos reseptistä! Kuulostaa todella herkulliselta ja lähtee testiin kunhan saan haalittua kokoon tarvittavat mausteet. Gochugarua on pitänyt muutenkin hankkia kimchin tekoa varten.

  2. Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Joo, tuo gochugarun hankinta on tässä se työläin vaihe, jos sitä käyttää. Mutta ainakin tuota Farmer’s heartia myydään niin isoissa pusseissa (puoli kiloa?) että kun sen kerran hankkii, niin ihan heti ei tarvitse lähteä uudelleen ostoksille…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *