Yhdysvaltalaiseen maissileipään on olemassa kymmeniä ja taas kymmeniä reseptejä. Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat käyttivät paljon maissijauhoja ruoanlaitossa, ja tämä leipä kuuluu keskeisesti etenkin Yhdysvaltojen etelävaltoiden keittiöön. Yksi keskeisistä eroista eri cornbread-reseptien välillä tulee makeudesta tai sen puutteesta: osassa ohjeita on niin paljon sokeria, että ruoka menee jälkiruokien puolelle.
Omaan makuuni ovat cornbread-reseptit, joihin tulee kokonaisia maissinjyviä. Kun käytät valutettuja tölkkimaisseja, leipään tulee vähän makeutta, mutta sitä voi kuitenkin syödä päivällisen kaverina. Tämä cornbread-resepti on peräisin ”Mastering the Art of Southern Cooking” -keittokirjasta, kirjoittajinaan Nathalie Dupree ja Cyntia Graubart. Kirjaa voidaan pitää keskeisenä kirjana etelävaltioiden keittiöstä, maissileipäreseptejä on lähestulkoon kymmenen.
Tämä maissileipä sopii loistavasti esimerkiksi chilin kaveriksi tai grillattujen kasvisten kanssa. Se on kuitenkin niin kostea ja mehevä, että sitä pystyy syömään hyvin yksinäänkin. Reseptissä käytetään verrattain pientä paistovuokaa, 20 x 20 cm. Itse tein tämän vähän leveämmässä piirakkavuoassa. Rakenne pysyi silti hyvänä ja pehmeänä reunoille asti.
Cornbread maissijyvillä
Ainekset
- 2 kananmunaa
- 1,2 dl ruokaöljyä
- 2 purkki kermaviiliä
- 1 purkki säilykemaissia (n. 2 dl)
- 2,5 dl maissijauhoja (esim. pan-merkkinen tai polentajauhoja)
- 1 tl leivinjauhetta
Ohjeet
- Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
- Voitele uunivuoka (n. 20 x 20 cm -kokoinen) – voit käyttää tähän myös valurautapannua.
- Sekoita munat, öljy, kermaviili ja maissi isossa kulhossa.
- Lisää mukaan maissijauhot ja leivinjauhe, sekoita kunnes taikina on tasainen ja vähän kuohkea.
- Kaada seos uunivuokaan ja paista n. 30-40 minuuttia, kunnes keskelle asetettu cocktailtikku tulee puhtaana ulos. Viilennä vähän, leikkaa paloiksi ja tarjoa suoraan pannulta.