Blogin suosituimmat reseptit 2022

seesaminuudelit

Kasvisannoksen vuoden 2022 suosituimmat kasvisruokareseptit paketissa. Ja lopussa myös mun omat suosikkireseptit. Innostuin tekemään tämän listauksen spotattuani tämäntyyppiset hauskat listat Kaikki äitini reseptit ja Vegeviettelys -blogeista. Tällä tavalla syntyy hieman kaaottisia listoja, mutta ehkä se on osa viehätyksestä 🙂

Vuosi 2022 oli Kasvisannoksessa aktiivisempi kuin mitä olisin vuoden alussa odottanut. Aloitin tämän blogin joskus vuonna 2021 päättymättömältä tuntuneiden koronaeristysten aikaan. Mutta se meinasi jäädä lyhyeksi kokeiluksi, enkä postannut tänne mitään koko alkuvuonna. Blogissa oli heikosti tekstejä ja päivittäinen lukijamäärä oli laskettavissa yhden tai kahden käden sormilla. Viime kesäkuussa mietin vielä, etten uusisisi koko sivustoa ylipäätään.

Tilanteeseen tuli kuitenkin yllättävä muutos alkukesästä. Sain ekaa kertaa koronan ja se kiersi muutenkin lähipiirissä, aiheuttaen pitkän eristyksen ulkomaailmasta. Mun tauti ei onneksi ollut kovin paha: lähinnä väsymystä ja keskittymiskyvyttömyyttä. Mutta energiat ei riittäneet mihinkään työasiaan. Keittokirjojen ja vanhojen instagram-kuvien läpikäyminen sopivat siihen tilanteeseen erinomaisesti. Nostin kannettavan sairasvuoteelle ja otin ohjenuoraksi sen, että rima pysyy matalalla. Kirjoittelin kaikenlaista keskeneräistä settiä ja nukuin lisää. Täydensin ja julkaisin niitä sitten kun vointi alkoi vähän parantua.

Kesäloman aikana huomasin, että oli yllättävän mukava kirjoittaa ruoasta. Kun on tapellut monta vuotta akateemisen englannin kiemuroiden kanssa, on tuntunut tosi rennolta kirjoittaa suomeksi. Nyt kun puhutaan siitä, että suomi ei saisi muuttua kyökkikieleksi, niin tässä näyttää käyneen nyt juuri niin 🙂 (Tuo kyökkikieli-ilmaisu on kyllä vähän halveksuva ylipäätään – ihan kuin (perinteisesti naisille kuulunut) keittiöelämä olisi jotenkin vähempiarvoista kuin (perinteisesti miehille kuulunut) salonki-/julkinen elämä.)

Lopputulos: paljon reseptejä

Yhteensä viime vuoden aikana julkaisin vähän yli sata reseptiä. Isoin teema on ollut kiinalainen ruoanlaitto. Statistiikan perusteella googlettajat etsivät reseptejä usein lupauksilla ”nopea” ja ”helppo”. En aio ottaa tätä kovinkaan vakavasti – uskon siihen, että kannattaa kirjoittaa niistä jutuista, mitkä kiinnostaa itseä.

Ruokabloggaaminen näkyi myös kotona. Astia- ja liinavaatekaappiin ilmestyi kirppareilta kaikkia eriparisia astioita. Valokuvaamisessa ei tapahtunut suuria innovaatioita, vähän ehkä harjoittelin makrokuvausta ja salamavalon käyttöä. Hankin pari muovikukkaa saadakseni kuviin syvyysvaikutelmaa. Lapsi pölli ne omaan huoneeseensa.

Viime vuoden aikana ruoka-instagrammaaminen loppui lähestulkoon kokonaan. Ruokatilin pitäminen instassa ei ole tuntunut mukavalta enää sen jälkeen, kun vuodetussa instan sisäisessä raportissa tuotiin esille, että se aiheuttaa vahvaa riippuvuutta ja lisää syömishäiriöitä ja masennusta, varsinkin nuorilla naisilla. Ei ole tuntunut enää kivalta käyttää aikaa sellaisen parissa. Kaipaan silti joskus sen tuomaa sosiaalisuutta ja idearikkautta.

Some-mielipiteisiini vaikutti myös se, että luin joskus (alkuvuodesta?) Zuboffin The Age of Surveillance Capitalismin. Se antoi mulle ison foliohatun mitä tulee sosiaaliseen mediaan ja googleen. Jos mietit, mitä mieltä olla somesta, voin suositella tätä kirjaa lämpimästi. Toivottavasti se julkaistaan joskus myös suomeksi! Kirjoittaja kuvaa siinä seikkaperäisesti miten vahvaa ihmisten kontrollointi ja seuranta jo on. Ja miten tiukassa otteessa se pitää ihmisiä. Toivottavasti ensi vuonna nähdään vähän parempia verkkoalustoja! Ainakin EU-lainsäädännössä tehdyt yritykset rajoittaa teknologiayhtiöiden tekemää datankeruuta ovat todella lupaavia.

Ensi vuonna koitan pitää bloggaamisessa riman matalalla ja tahdin sellaisena, että se sopii yhteen muun elämän kanssa. Haluaisin kokata enemmän keittoja. Ja jatkaa tutustumista Aasian erilaisiin ruokakulttuureihin. Japanilainen ruoanlaitto on alkanut kiinnostaa mua viime aikoina enemmän. Kunhan vain pääsisin vähän paremmin kartalle miten sitä on mahdollista toteuttaa ilman kalaa ja lihaa!

Viime vuoden 10 suosituinta reseptiä

1 Helppo kiinalainen kastike

Tämä resepti on tullut tosi suosituksi, ja ihan hyvästä syystä: se on tosi helppo ja maukas. Hyvä, etten tiennyt asiaa ottaessani nopeaa räpsyä tästä annoksesta 🙂

amerikkalainen maustekurkku

2 Amerikkalaiset maustekurkut ja muistoja säilöntähulluudesta

Tämä on mun klassikko-ohje syksyisin. Nuo kurkut ovat todella monikäyttöisiä. Tosi hauskaa, että muutkin ovat löytäneet sen!

lo mein

3 Lo mein -nuudelit

Helppo nuudeliannos, jossa on kiva kastike. Kirjoitin tälle myös jatko-osan, chow mein -nuudelit.

4. Paras pannupizza, Detroitin tyyliin

Tämä on taattu yleisön suosikki. Juustoa on reilusti, pizzan sisälläkin. Kirjoitin kerrankin seikkaperäisesti ylös koko tekniikan.

kukkakaali kung po

5 Kung po -kukkakaali

Alkusyksystä kukkakaali oli hyvässä sesongissa. Kastike on niin hyvä, että tätä kannattaa kokeilla muillakin kasviksilla. Kirjoitin tälle myös jatko-osan: Kenraali Tson tofu.

6. Vegaaniset kasvispihvit kreikkalaisittain

Kesälomalla tuli tehtyä rapeat kasvispihvit, jotka pysyivät harvinaisen hyvin kasassa. Nämä on Nistisima-keittokirjasta, jotka olikin yksi mun viime vuoden suosikkeja.

7 Espanjalainen linssikeitto vihreistä linsseistä

Yksi mun suosikki arkiruoka-ohjeita. Tätä kokataan meillä useita kertoja vuodessa. Muistuttaa myös siitä, että viime syksyllä aloin kokata entistä enemmän edullisia reseptejä, ja ne kiinnostivat myös muita. Kokkasin vastaavaa keittoa myös punaisista linsseistä.

8. Venezualalaiset arepat

Hauskaa, että tämäkin ohje nousi lopulta vuoden suosikeiksi! Arepoissa riittää paljon muuntelumahdollisuuksia.

paistettu tofu

9 Paras paistettu tofu

Viime vuoden ykkös-keittokirjasuosikkini oli The Wok. Kirjassa käytiin mm. läpi sitä, miten tehdään erinomainen paistettu tofu. Kirjoitin niitä niksejä ylös tänne. Kirjoitin tälle myös jatko-osan, jossa käsittelen tofun friteeraamista ja tarjoamista japanilaiseen tyyliin.

hoisin-kastike

10 Kasviksia hoisin-kastikkeessa

Kiinalainen takeaway -sarjassa käsittelin sekä hoisin-kastiketta että sitä, millaisen ruoan sen ympärille voi valmistaa. Makea kastike, ja helppo ohje.

6 x Mun suosikkireseptiä

Tässä myös pari kasvisruokareseptiä, jotka olivat mun omia suosikkeja, mutta jotka eivät löytäneet omaa yleisöään niin hyvin:

1 Hot and sour -keitto

Yksi hauskimmista keitoista, joita löysin viime vuonna. Sen hapanimelä, tulinen maku toimii ihanasti vuoden ympäri. Ilman srirachaa maistui lapsellekin.

hot and numbing -perunat

2 Hot and numbing spice blend

Perunoiden wokkaaminen on hauskaa, mutta erityisen mieleenpainuvaa tässä oli tuo sichuanilainen hot and numbing -maustesekoitus. Me käytetään sitä aina popcorneihin – pitäisi varmaan joskus kirjoittaa oma postaus vaan siitä 🙂

3 Tempe manis

Opin viime vuonna viimein paistamaan tempehiä helposti. Iso syy siihen oli tämä resepti.

4 Vastustuskykyä lisäävä aurinkosmoothie

Kirjoitin tämän reseptin ylös ollessani tosiaan itse kipeänä, kuvassa näkyy alkukesän aamuaurinko. Tästä on muodostunut mun suosikki myös nyt talven appelsiinisesonkiaikaan.

5 Olia Herculesin dal

Kokkasin loppuvuonna paljon Olia Herculesin ohjeilla. Varsinkin tämä superhelppo dal jäi mulla vakkariohjelmistoon. Tällä hetkellä se on mun go to -suosikki, kun en oikein tiedä mitä kokata ja haluan tehdä jotain lohdullista.

Sekä ehkä oma suosikkini koko vuodelta:

seesaminuudelit

6 Seesaminuudelit

Jos ruoassa on chiliä, maapähkinävoita ja nuudeleita, se ei voi olla kuin hyvää. Seesaminuudelit ovat aina erinomaisia. Tästä reseptistä tuli kokattua myös muita variaatioita – nopeita retkinuudeleita sekä työläämpiä dandan-nuudeleita. Palaan silti usein juuri tähän reseptiin, varsinkin kun haluan kokata jotain nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *