Vihreä curry ja itsetehty currytahna

Vihreä curry löytyy hyvästä syystä lähestulkoon jokaiselta thairavintolan listalta. Kun teet currytahnan itse, pääset myös päättämään kokonaan annoksen tulisuudesta. Omasta mielestäni tämä on yksi parhaista vihreän curryn resepteistä. Jos kokeilet ohjetta, toivon että huomaat saman! Tämä curryresepti on peräisin thaimaalaisen ruoanlaiton mestarin Leela Punyaratabandhun kirjasta ”Simple Thai Food”.

Vihreä curry – klassista ravintolaruokaa

Olen innostunut viime aikoina kokkaamaan klassisia thairavintoloiden reseptejä. Syytän tästä talviaikaa – koleilla keleillä on ihana kokata kaikenlaisia patoja. Myös mausteet tuoksuvat kolealla säällä erityisen lämpimiltä.

Vihreästä curry on myös yksi puolisoni suosikkiresepteistä, joten siitä on tullut maistettua sekä ravintola- että kotikeittiöversioita. Meillä kokataan tätä ohjetta sekä valmiilla tahnalla että itsetehdyllä currytahnalla. Olen etsiskellyt hyvää reseptiä, johon voisin tarttua aina, kun tekee mieli palata vihreän currypadan äärelle. Rima on asetettu aika korkealle. Toivon että tämä resepti voisi olla juuri se.

Vihreään curryyn käytetään oikeaoppisesti vihreitä birds eye -chilejä. Niiden vuoksi se on thairavintoloissa usein yksi kaikkein tulisimmista annoksista. Vihreän curry ja punainen curry eroavat toisistaan nimenomaan chilien vuoksi, sillä punaiseen curryyn tulee tyypillisesti kuivattuja (ja kuumassa vedessä liotettuja) punaisia bird’s eye -chilejä.

Hieman yllättäen vihreän curryn juuret eivät ole mitään supervanhoja: se tuli osaksi thaimaalaista ruokakulttuuria 1910-1920 -lukujen kieppeillä.

Kotitekoinen vihreä currytahna

Tässä curryreseptissä käytetään kotitekoista vihreää currytahnaa. Jos aika tai into on vähissä, korvaa se valmiilla vihreällä currytahnalla. Molemmilla valinnoilla saat huumaavan hyvän kasviscurryn. Tahnaa tulee reilusti, joten siitä saa 2-3 curryannosta, sen mukaan miten reilulla kädellä tahnaa annostelee. Tahna kestää hyvin pakastamista. Jos lähipiiriisi kuuluu muitakin tulisen thairuoan ystäviä, ylimääräisen osan voi antaa myös lahjaksi.

Tämä resepti vaatii paljon vihreitä chilejä. Punyaratabandhun currytahnareseptissä käytettiin kahdenlaisia vihreitä thaichilejä – sekä bird’s eyeta (10 kpl) että pidempiä vihreitä thaichilejä (10 kpl). Käytännössä kokkasin oman reseptin käyttäen sekalaisesti erilaisia omakasvatettuja vihreitä chilejä. Chilien lajiketta muuttamalla tahnan maku tietysti muuttuu melkoisesti. Uskon, että pelkillä vihreillä thaichileillä tulee jo varsin tymäkkä lopputulos – etenkin jos et poista ihan kaikkia siemeniä…

Jos joskus siis päädyt aprikoimaan aasiakaupassa, että mitä tehdä niillä vihreillä pienillä chileillä, joita myydään tuorehyllyssä, niin tämä curry on yksi hyvä vastaus.

Vaatii: klassisia thaimausteita

Mun viime aikojen mottoni on ollut, että pakastimessa on hyvä olla aina galangalia, sitruunaruohoa, kuivattua katkaraputahnaa ja limetinlehtiä. Tämä resepti ilmentää, mitä tuosta ajatusmallista seuraa. (Myös jos päädyt ostamaan kerralla ison satsin chilejä, niissäkin kannattaa pakastaa ylimääräiset. Poltteisuus alkaa vähän kärsiä kuukausien mittaan.)

Ohjeeseen käytetään kuivattua katkaraputahnaa sekä kalakastiketta, eikä ohje ole sovellu siksi täyttä kasvisruokavaliota noudattaville. Kuivattua katkaraputahnaa löytyy Aasia-kaupoista. Sitä käytetään hyvin monien klassisten thaicurryjen pohjamausteena. Tahna kannattaa säilyttää pakkasessa, sillä sen haju on tosi tymäkkä! Jos haluat ruoasta vegaanisen, korvaa katkaraputahna doenjang-tahnalla tai misolla.

Kasvikset voit valita päivän fiiliksen mukaan. Itse tykkään tehdä tämän ohjeen usein tofulla. Sisällytin mukaan alkuperäisen reseptin thaibasilikan ns. haavemielessä, vaikka mulla ei ollut sitä nyt fiksusti saatavilla.

Jos ruokaa jää jäljelle aterialta, tämä curry kestää hyvin uudelleenlämmitystä. On ihana löytää tätä seuraavana päivänä lounasboksista.

Kaakkoisaasialaisiin fiiliksiin toimii myös:

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vihreä curry tofulla ja kasviksilla.

Huumaavan hyvä thaicurry. Vaihtele kasviksia sesongin mukaan.
Valmisteluun 10 minutes
Liedellä 15 minutes
Annoksia 4 annosta

Ainekset

  • 200 g tofua
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 4 rkl kotitekoista currytahnaa tai 2 rkl valmista vihreää currytahnaa
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 1 paprika kuutioituna
  • puolikas kesäkurpitsa (pieni)
  • 2,5 dl pakastepapuja
  • 2 rkl kalakastiketta tai vegaanista kalakastiketta
  • 2 tl tummaa sokeria
  • 1 dl thaibasilikan lehtiä vapaaehtoinen – jos on.

Ohjeet

  • Aloita painelemalla ylimääräinen vesi pois tofusta. Kuumenna öljy kattilassa ja paista tofukuutiot keskilämmöllä kullanruskeiksi. Lisää currytahna ja sekoita hyvin.
  • Lisää pataan kookosmaito, kasvikset, kalakastike ja sokeri. Jos kasvikset eivät pysy pinnan alapuolella, lisää vähän vettä. Kuumenna pataa kunnes se alkaa poreilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä, noin 5-7 minuuttia.
  • Tarkista padan maku. Lisää tarvittaessa kalakastiketta. Sekoita lopuksi thaibasilikan lehdet mukaan. Tarjoa jasmiiniriisin kanssa.

Lisätietoa

  • Voit korvata kasvikset mieleisilläsi – esimerkiksi kaalilla (pidennä silloin vähän haudutusaikaa), munakoisolla tai parsakaalilla.
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kotitekoinen vihreä currytahna

Tulinen thaicurrytahna. Noin 2 dl. Annoksesta riittää 2-3 vihreään curryreseptiin. Pakasta loput, jos et käytä kaikkea heti- Se säilyy pakkasessa 2-3 kuukautta hyvänä, ja vähän miedontuen aina 6 kuukauteen asti.
Valmisteluun 15 minutes

Ainekset

  • 1,5 rkl korianterinsiemeniä
  • 2 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl galangalia paloittele etukäteen
  • 2 rkl paloiteltua sitruunaruohoa (n. 2 sitruunaruohon pehmeät osat, älä käytä puuvartisia osuuksia) Paloittele etukäteen.
  • 4 limetinlehteä pilkottuna
  • 2 tl raputahnaa (dried shrimp paste)
  • 100-150 g vihreitä thaichilejä (green bird's eye) Maun mukaan. Poista kannat ja valkeat sisäosat ja suurin osa siemenistä. Käytä hanskoja.
  • 10 valkosipulinkynttä kuorittuna
  • 2-3 salottisipulia yhteensä 1 dl

Ohjeet

  • Aloita paahtamalla korianterin- ja juustokuminan siemeniä pannulla n. 2 minuutin ajan. Nosta jäähtymään.
  • Mittaa blenderiin tai maustemyllyyn korianterin ja juustokuminan siemenet ja valkopippuri. Hienonna pulverimaiseksi. Lisää sitten mukaan muut ainekset. Hienonna tasaiseksi.

Lisätietoa

  • Voit tehdä tämän tahnan myös morttelissa. Jauha silloin ainekset kovimmasta pehmimpään – aloita siementen jauhamisella, ja lisää sitten seokseen mukaan uusia aineksia yksi kerrallaan.
  • Joskus, jos en itse meinaa saada currytahnasta riittävän tasaista, lisään mukaan vähän vettä ja ruokaöljyä. Tämä ei ole autenttista, mutta se on pahuksen kätevää.
  • Vaikka käyttäisitkin blenderiä/maustemyllyä, pilko sitruunaruoho ja galangal silti etukäteen vähän pienemmäksi, sillä ne jäävät usein vähän liian jänteisiksi ilman etukäteispilkkomista. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *