Tämä on ehkä paras kasvispihviresepti, joita olen kokannut – ainakin tänä vuonna. Maku tulee vahvasti kasviksista, mutta nämä vegaaniset kasvispihvit on tehty ilman kananmunaa ja ilman jauhoja. Pihvien rakenne pysyy hyvänä siksi, että suolatusta&vetäytyneestä raasteesta puristetaan pois ylimääräinen neste ennen muiden ainesten lisäämistä. Jäljelle jää siis vain maku ilman vettymistä. Nämä keftedes-kasvispihvit maustetaan kuivatulla mintulla, mutta voit vaihtaa tilalle myös kuivatun oreganon.
Voit tarjota näiden kasvispihvien kaverina vaikka jugurttikastiketta tai hummusta – tomaattikastikekin sopii hyvin kaveriksi. Reseptistä tulee reilusti kasvispihvejä, joten voit käyttää osan vaikkapa hampurilaistyyppiseen voileipään.
Laitoin tähän reseptiin kasviksiksi kesäkurpitsaa, porkkanaa, tomaattia ja kesäsipulia – eli kunnolla heinäkuun satokausikasviksia. Voit halutessasi vaihtaa tuoretomaatit puolikkaaseen tomaattimurskatölkistä (200 g).
Reseptin pohjana on Georgina Haydenin erinomaisen (ja vegaanisen) Nistisima-keittokirjan resepti ”Erene’s nistisimo keftedes”. Tein reseptiin monia muokkauksia. Isoin niistä oli, että Haydenin reseptissä ei ollut kikherneitä vaan raastettuja perunoita. Itse tykkään siitä, että kasvispihveissä on vähän proteiinia, joten siksi tämä muutos. Oli myös mukavaa syödä kerrankin kasvispihvejä, joissa oli kikherneitä, mutta tahinin puutteen vuoksi maku vienyt yhtään falafelien suuntaan.
Katso myös sama teema melkein tasan vuoden takaa: Kesäkurpitsa-auringonkukkapihvit
Hyvän kaaliraasteen salaisuus = aika & suola
Olin aluksi epäileväinen siitä, että riittääkö korppujauho pitämään nämä kasvispihvit kasassa. Pihvit pysyivät kuitenkin erinomaisesti kasassa. Reseptissä menee vähän aikaa siihen, että suolatun raasteen annetaan vetäytyä. Mulle oli aikoinaan iso gamechanger kun luin Samin Nosratin kirjasta siitä, miten etukäteinen suolaaminen parantaa monien kasvisten – kuten vaikkapa kaaliraasteen – makua. Tuo ilmiö näkyy tässäkin reseptissä.
Hayden antaa vihjeenä, että kasvispihvejä ei kannata kääntää liian aikaisin, sillä se saa ne hajoamaan helposti – helpon rakenteen vuoksi en päässyt testaamaan tätä ohjetta nyt käytännössä. Hayden friteeraa ohjeessaan pihvit kokonaisina – itse suosin vähempää öljyn määrää ja siksi tässäkin reseptissä pihvit paistetaan aluksi yhdeltä ja sen jälkeen toiselta puolelta.
Vaikka raasteen vetäytymisessä kestääkin aikaa noin varttitunti, tämä ei ole kuitenkaan mikään supertyöläs resepti. Kirjoitin odotteluvaiheet kuitenkin reseptiin ylös pölkkykirjaimilla, jotta varmasti huomaat, että parissa vaiheessa pitää vähän odotella. Odottelun aikana näiden kaveriksi voi tehdä vaikkapa kastikkeen tai salaatin.
Monien vähemmän herkullisten kasvispihvikokeilujen jälkeen olin itse ihan superiloinen siitä, miten hyvin nämä pihvit toimivat. Jos kokeilet ohjetta, toivon että pääset kokemaan saman fiiliksen 🙂
Vegaaniset keftedes-kasvispihvit
Ainekset
- 2 porkkanaa raastettuna
- 1 sipuli silppua hienoksi
- 1 pienehkö kesäkurpitsa raastettuna
- 3-4 tomaattia pieneksi kuutioituna
- 4-5 oksaa tilliä tai lehtipersiljaa. Voit jättää yhden oksan varastoon koristelua varten.
- 1 rkl kuivattua oreganoa tai kuivattua minttua
- reilu rouhaisu mustapippuria
- 2 tl hienoa suolaa
- 400 g kikherneitä muussattuna (esim. sauvasekottimella)
- 150 g korppujauhoja
- n. 0,4 litraa neutraalia öljyä, paistamiseen
Ohjeet
- Pilko sipuli ja tomaatti hienoiksi. Raasta porkkanat ja kesäkurpitsa raastinraudan karkealla puolella.
- Lisää mausteet mukaan. Hienonna tuore tilli (tai lehtipersilja) varsineen. Lisää tilli, kuivattu minttu ja mustapippuri kasvisraasteen sekaan. Lisää joukkoon 2 tl suolaa ja kääntele suola tasaisesti kasvisraasteen sekaan. JÄTÄ RAASTESEOS ODOTTAMAAN 15 MINUUTIKSI.
- Odottaessasi raasteen suolautumista valmistele kikherneet. Valuta kikherneiden neste pois ja muussaa ne esimerkiksi tehosekottimella. Älä ole liian tarkka: on hyvä, jos tahna jää aika karkeaksi.
- Kun raaste on maustunut puoli tuntia, puristele sitä saadaksesi raasteesta pois mahdollisimman paljon kosteutta. Kaada ylimääräinen neste pois. Jätä raaste hetkeksi (n. 2 min odottamaan) kulhoon ja purista sitä vielä toisenkin kerran, jotta saisit lopunkin ylimääräisen veden pois.
- Lisää kikhernetahna maustetun kasvisraasteen joukkoon. Lisää mukaan korppujauhot. JÄTÄ SEOS TAAS ODOTTAMAAN HETKEKSI, N. 5 MINUUTTIA, jotta korppujauhot ehtivät vähän imeä nestettä. Voit tehdä taikinan tähän vaiheeseen etukäteen jo reilusti ennen paistamista. Tarkista taikinan maku – lisää suolaa tai pippuria, jos maku ei miellytä. Taikinan tulisi pysyä hyvin kasassa.
- Muotoile taikinasta pienehköjä, litteitä pihvejä ja jätä ne lautaselle odottamaan.
- Aloita pihvien paistaminen. Varaa valmiille pihveille lautanen, jossa on talouspaperia päällä. Voit käyttää tähän apuna myös paistoritilää, jos sinulla sattuu olemaan sellainen helposti käsillä. Lisää öljy paistinpannuun ja kuumenna öljy suhteellisen lämpimäksi, noin 170 asteeseen. Öljyä tulee olla noin 1 cm pannun pohjalla, sen verran, että puolet kasvispihveistä tulevat peitetyiksi.
- Laita kasvispihvejä pannulle ja paista niitä noin 2-3 minuuttia / puoli kunnes ne ovat kullanruskeita. Käännä pihvit ja paista ne toiseltakin puolelta.
- Kun pihvit on paistettu molemmilta puolilta, ota ne pois pannulta ja valuta ne talouspaperin päällä. Jatka paistamista, kunnes kaikki pihvit ovat valmiita. Koristele halutessasi tilli- tai persiljasilpulla.
Lisätietoa
- Pihvit maistuvat hyviltä sekä heti paistamisen jälkeen että myös seuraavana päivänä suoraan jääkaapista.
- Voit korvata kikherneet raastetuilla (paistamattomilla) perunoilla. Perunoita voi olla enemmänkin, noin 600-700 grammaa.
- Sesongin ulkopuolella voit vähentää tomaattien määrää yhteen tai poistaa ne kokonaan. Lisää silloin mukaan 200 g tomaattimurskaa (puolikas tomaattimurskatölkistä). Lisää tällöin korppujauhojen määrää 200 grammaan.
- Korppujauhojen ei tarvitse olla mitään hienoja – halvin vaihtoehto riittää mainiosti.
- Tarjoa pihvit esimerkiksi hummuksen kanssa.
Kiitos aivan mahtavasta ohjeesta – kerrankin kasvispihvit pysyivät kasassa eli lopputulos muistutti ulkonäöltään ja rakenteeltaan nimensä mukaisesti pihvejä ja maut olivat kohdallaan, jatkoon ehdottomasti!
Kiitos paljon, Pia! Tosi kiva kuulla että ohje toimi! 🙂 Mäkin suunnittelin että kokeilisin näitä uudestaan lähiaikoina..
Tein kaiken ohjeen mukaan. Tulos oli heikko, en tee näitä enää koskaan, korppujauhoja oli aivan liian paljon, maistui ihan paistetuilta korppujauhoilta, joita on maustettu hieman vihanneksilla. Eivät pysyneet kasassa. Olen tehnyt lukemattimia kertoja kasvispihvejä mutta en muista epäonnistuneeni koskaan ennen.
Onpa harmillinen juttu! 😕 Korppujauhot on tässä kyllä isossa roolissa, joten niiden käyttäytyminen ja maku vaikuttaa kyllä paljon lopputulokseen. Nämä on niitä mysteereitä – miksi joku toimii jossain ja joskus taas ei 🙃 Hyvää viikonloppua!
Ohjeiden mukaan väänsin massan, mutta oli lopputulos oli kyllä suorastaan kammottava. Raakana taikina pysyi hyvin kasassa, mutta kuumaan öljyyn lisätessä pihvit hajosivat käytännössä heti atomeiksi öljyn sekaan. Yritin pelastaa tämän fiaskon tekemällä lopusta massasta pihvejä pellille, jotka paistoin uunissa. Vartti 225 asteessa ja lopputulos edelleen mössöä, joka maistuu pelkästään kikherneiltä.
Voi hitsit, onpa kurja kuulla! Kuulostaa hyvältä pelastukselta, mutta en kyllä ymmärrä mikä meni vikaan! Pitäisi itsekin kokata näitä pitkästä aikaa, mun mielikuvat tästä on taas hyvin erilaiset..