Espanjalainen linssikeitto vihreistä linsseistä

linssikeitto vihreistä linsseistä

Espanjalainen linssikeitto tehdään vihreistä linsseistä. Edullisessa keitossa maistuvat pehmeät perunat ja savupaprika.

Usein, kun syön linssikeittoa, ihmettelen miksi en tee sitä useammin. Edullinen, terveellinen ja rennolla tavalla maukas – hyvä linssikeitto on kaikkia näitä. Ehkä osasyynä on se, etten ole kovinkaan itsevarma alkaessani kokata linssikeittoa, varsinkaan vihreistä linsseistä. Ajattelen sitä ehkä vähän vaikeana ruokana, jossa pitää käyttää paljon vaivaa, jotta ruoka maistuisi joltain. Siksi päädyn usein tähtämään intialaishenkiseen sapuskaan, ja ainakin juustokumina on kovassa käytössä.

Linssikeitto ruskeista linsseistä (tölkkilinssitkin käy) löytyy puolestaan täältä

Tässä espanjalaisen linssikeiton reseptissä on kuitenkin erilainen meininki: sen päämauste on savupaprikajauhe ja valkosipuli, eikä muita mausteita oikein tulekaan. Kaikki ainekset ovat hyvin saatavilla lähikaupasta.

Tomaattinen linssikeitto

Suurin hifistely tässä linssikeitossa liittyy tölkkitomaatteihin. Reseptissä käytetään tölkitettyjä (luumu)tomaatteja, jotka pilkotaan ennen mukaan heittämistä. Tarvittaessa voit käyttää myös valmista tölkkimurskaa. Jos pystyt vaikuttamaan asiaan, suosittelen näkemään vähän vaivaa ja hankkimaan kokonaisia tölkkitomaatteja – maussa on vähän eroa.

Käytän itse paprikajauheena lähestulkoon aina sitä metallisissa tölkeissä myytävää espanjalaista paprikajauhetta. Suosittelen sellaista myös tähän reseptiin. Vaikka savupaprikajauhetta tulee vain teelusikallinen, on maku parempi kuin tavallisessa paprikajauheessa.

Tämä vihreistä linsseistä tehty keitto kestää hyvin uudelleenlämmitystä, joten tämä resepti on arkiruokaa parhaimmillaan. Juhlavampina päivinä se sopii hyvin myös alkukeitoksi, esimerkiksi osana tapaspöytää.

Pari muuta mukavaa linssireseptiä:

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Espanjalainen linssikeitto

Keitto, jossa on erinomainen terveys/herkullisuus/hinta -tasapaino.

Ainekset

  • 2 dl vihreitä linssejä
  • loraus oliiviöljyä
  • 1 sipuli kuutioituna
  • 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 lehtisellerin varsi hienonnettuna
  • 1 paprika kuutioituna
  • 1 luumutomaatteja (nesteineen)
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl sokeria
  • 4 perunaa pilkottuna
  • 0,75 litraa vettä
  • 1 kasvisfondikuutio
  • mustapippuria maun mukaan, lopuksi

Ohjeet

  • Huuhtele linssit siivilässä ja laita ne likoamaan kuumassa veteen. Voit liottaa linssejä etukäteen vedessä noin puolisen tuntia, jos haluat nopeuttaa keittämistä – mutta tämä ei ole mikään pakko.
  • Paista sipuli ja valkosipuli ja selleri oliiviöljyssä kunnes ne ovat vähän kuullottuneet. Lisää kuutioitu paprika ja jatka paistamista vielä pari minuuttia.
  • Hienonna tölkkiluumutomaatit kuutioiksi ja lisää ne muiden ainesten sekaan. Lisää sokeri ja paprikajauhe ja keittele parisen minuuttia.
  • Lisää pilkotut perunat, valutetut linssit, vesi ja kasvisfondikuutio. Keitä kunnes linssit ovat kypsiä. Jos niitä on liotettu etukäteen, tässä menee noin 25-30 minuuttia, muuten vähän kauemmin.

Lisätietoa

Myös kuutioitu porkkana käy tähän reseptiin erinomaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *