Marokkolainen tomaatti-linssikeitto

Marokkolainen tomaatti-linssikeitto on täynnä ihanaa mausteisuutta. Keiton kruunaa päälle ripoteltava karamellisoitunut sipuli. Vegaaninen linssikeitto tehdään punaisista linsseistä. Jos mausteet tai edes suurin osa niistä löytyy ennalta kaapista, keittoresepti on edullinen tehdä.

Tämä resepti on puolisoni vakkarilistalla, ja hän hoiti nyt myös kokkaamisen. Melkein aina, kun hän tahtoo tehdä linssikeiton punaisista linsseistä, hän etsii käsiinsä tämän reseptin. Ohje löytyy Diana Henryn keittokirjasta ”Food from plenty”. Kirja on julkaistu vuonna 2010. Tämä tarkoittaa sitä, että resepti on kestänyt kierrossa jo kymmenisen vuotta. Ei mikään ihan turha ohje, siis!

Vuosien mittaan resepti on pysynyt aika lailla alkuperäisessä muodossaan. Reseptissä käytetään ras el hanoutia. Jos sitä ei löydy, sen voi korvata garam masalalla. Reseptiin ei tule tuoretta inkivääriä, monista muista punaisista linssikeitto-ohjeista poiketen. Mukaan voi kuutioida yhden porkkanan, mutta tämä keitto toimii hyvin ilmankin.

Karamellisoitunut sipuli tuo tähän keittoon ihan erityisen charmin. Lisuke on sitä parempi, mitä ohuempaa sipuli on. Se tarjoaa siis hyvän tilaisuuden harjoitella omia veitsenkäyttötaitoja tai syyn teroittaa keittiöveitsi. Mutta maukasta tulee vähän paksummillakin viipaleilla. Paistetun sipulin joukkoon lisätään tuoretta chiliä, joten lisuke tuo keittoon myös tulisuutta.

Meillä on viimein alkanut kypsyä tämän vuoden chilisato. Jo oli aikakin! Vielä heinäkuun lopussa näytti siltä, että mitään ei tulisi tapahtumaan tänä vuonna. Pari yksilöä näkyvät tässä kuvassakin. Itse keitto on ilman chiliä.

Jos et halua paistaa sipulia keiton päälle, lisää keittoon vähän tulisuutta muulla tavalla. Voit lisätä vaikkapa 1-2 punaista chiliä (hienonnettuna, ilman siemeniä) tai lusikallisen harissaa (lusikan koko vapaasti päätettävissä).

Reseptistä tulee paljon, 8 annosta, joten keittoa riittää seuraavillekin päiville. Se kestää erinomaisesti uudelleenlämmitystä.

Tämä marokkolainen tomaatti-linssikeitto on viides osa mun ”herkullisia ruokia linsseistä ja pavuista” -sarjaani. Sarjan aiemmat osat ovat:

Kaikenlaisiin soppiin sitä näköjään tuleekin lusikkansa pistettyä! Onneksi lapsi (4 vuotta) ei tiedä, että mulla on tällainen projekti. Hän olisi varmasti eri mieltä sen mielekkyydestä.

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Marokkolainen tomaatti-linssikeitto

Linssikeitto, jossa on päällä ihanaa karamellisoitunutta sipulia.
Valmisteluun 10 minutes
Liedellä 30 minutes
Aikaa yhteensä 45 minutes
Annoksia 8 annosta

Ainekset

Keittoon

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli pilkottuna hienoksi
  • 2 lehtisellerin vartta pilkottu hienoksi
  • 1 porkkana pilkottu hienoksi
  • 3 valkosipulin kynttä hienonnettu
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 0,5 rkl jauhettua korianteria
  • 2 tl ras el hanoutia tai garam masalaa
  • 300 g punaisia linssejä
  • 1 tölkki tomaattimurskaa (400 grammaa)
  • 1,2 litraa kasvislientä
  • suolaa ja pippuria, maun mukaan
  • 5-6 oksaa tuoretta korianteria: 4 oksaa keittoon hienonnettuna ja pari koristeeksi vapaaehtoinen. Voit koristella keiton myös lehtipersiljalla.

Chilillä maustettu karamellisoitunut sipuli

  • 2 sipulia mahdollisimman ohuina suikaleina
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 0,5 tl kanelijauhetta
  • 2 tl ruskeaa sokeria
  • 1 punainen chili poista siemenet ja hienonna
  • 0,5 sitruunan puristettu mehu

Tarjoiluun

  • kaurajugurttia tai kreikkalaista jugurttia

Ohjeet

  • Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista sipulia, selleriä ja porkkanaa kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät vielä ruskistuneita. Lisää valkosipuli ja mausteet ja jatka paistamista vielä minuutin ajan.
  • Lisää sen jälkeen kaikki muut ainekset korianteria/lehtipersiljaa lukuunottamatta. Anna kattilan poreilla keskilämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes linsseistä on tullut ihanan pehmeitä. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Sekoita joukkoon tuore korianteri, jos käytät sitä.
  • Paista sipuli sillä aikaa kun odotat keiton valmistumista. Leikkaa sipuleista mahdollisimman ohuita – jos sinulla on mandoliini, voit käyttää sitä tähän. Kuumenna öljy paistinpannussa hyvin kuumaksi. Lisää sipuli ja paista sitä kunnes se ruskistuu kunnolla, ja siihen alkaa tulla rapeita osia. Mausta kanelilla, chilillä ja sokerilla. Sekoita. Kun sokeri on sulanut joukkoon, lisää sitruunanmehu ja sekoita jälleen. Nosta pois liedeltä.
  • Tarjoa keitto annoskulhoista sipulin kera. Lisää jokaiseen keittoon lusikallinen jugurttia. Koristele keitot tuoreilla yrteillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.