
Korealainen pataruoka. Jotkut ovat sitä mieltä, että uusi vuosi kaipaa raikkaita makuja. Tämä korealainen pataruoka ei edusta tuota ajatusta tipan tippaa. Sen sijaan se sopii täydellisesti hetkiin, kun ulkona pyryttää tai sataa ja tahdot tarjota ison kulhollisen umamista pataruokaa. Resepti vaatii asteen vihkiytyneempää kuiva-ainekaappia. Ohjeeseen vaaditaan korealaista doenjang-soijapaputahnaa, gochujang-tahnaa ja tofua. Resepti on vegaaninen.
Meillä tämä oli ihan hitti aikuisten keskuudessa. Lasta oli vähän vaikeampi vakuuttaa fermentoitujen makujen ihanuudesta 🙂 Tätä taustaa vasten tuntuukin hassulta, että Koreassa doenjang jjigae voi olla ensimmäinen ruoka, mitä lapsille tarjotaan.
Jos korealainen keittiö kiinnostaa, tsekkaa myös: vegaaninen bulgogi & ihana bulgogikastike.

Doenjang-soijapaputahna – mitä se on?
Kokkasin tämän padan joulunpyhien alussa. Ajatus lähti liikkeelle siitä, kun kuiva-ainekaapin pohjalta löytyi siivouksen yhteydessä korealainen soijapaputahna. Olin ostanut sen joskus aasia-kaupasta, mutta tuolloin en ollut keksinyt sille mitään järkevää käyttöä. Gochujang-tahna on mulle jo hyvin tuttu – usein, jos etsin jotain superhelppoa lounasta, teen vain jotain tämäntyyppistä kastiketta, mikroilen jämäriisiä ja papuja ja that’s it. Doenjang on kuitenkin mulle vähän vieraampi tuttavuus.
Doenjang jjigae on yksi klassisimmista tavoista käyttää tätä tahnaa. Maanghi esittää, että pata on yksi rakkaimmista korealaisista lohturuoista – tätä pataa maistettuani ymmärrän kyllä, miksi.
Korean ulkopuolella toinen ruoka, mihin doenjang-tahnaa käytetään, on ssamjang-kastike. Ajattelin itsekin ottaa sen lähitulevaisuudessa kokeiluun. Doenjangin maku pelaa hyvin yhteen gochujangin kanssa, joten tähänkin pataan tulee näitä molempia tahnoja.
Muilta osin: aika simppeli pataruoka
Klassisin doenjang jjigaen raaka-aine on tofu – se tuo ruokaan mukavan purutuntuman. Soijapalat eivät ole niin tyypillinen valinta, mutta itse pidän niistä tosi paljon tämäntyyppisissä ruoissa. Niiden tekstuuri toimii superhyvin erilaisten pitkään haudutettavien ruokien kanssa.
Tässä reseptissä kastikkeeseen on tehty jauhosuurus, sillä tykkään siitä esimerkiksi linssigumboreseptissä. Sekin on omaa sovellusta, sillä useimmissa doenjang jjigae -ohjeissa ei ole sitä. (Toisaalta: niissä liha tuo usein rasvaisuutta ruokaan.) Jos haluat ruokasi vähemmällä rasvalla ja vehnäjauhoilla, jätä se tekemättä. Silloin kasvisliemen määrää voi skaalata aluksi vähän alaspäin. Nestettä tunnetusti on helppo lisätä, mutta mahdoton saada pois.
Itse laitoin pataan paprikaa: mutta monissa korealaisissa resepteissä käytettiin puolestaan kesäkurpitsaa. Kasvisten suhteen kannattaakin pelata kausivihannesten kanssa. Tämä toimisi hyvin lantulla tai nauriksellakin. Kiinankaalin voit korvata myös tavallisella kaalilla.

Uusi vuosi, uudet kuviot
Mun joulukuuni oli tosi kiireistä aikaa, joten blogin puolella on ollut nyt vähän hiljaisempaa. Tuntui mukavalta ottaa vähän breikkiä ruoanlaitosta ja kuvaamisesta. Ruokakirjoista fiilistelin etenkin Anja Dunkin Advent-kirjaa, siinä oli ihana tunnelma.
Nyt vuoden vaihteessa mulla vaihtui työtehtävät – tämäkin lisäsi kiirettä viime vuoden lopussa. Pysyn edelleen yliopistolla ja filosofian oppiaineessa. Mutta teen ensi kevään teen projektikoordinaatiota, joten arki menee vähän uusiksi.
Muutokset tarkoittavat sitä, että mulla tulee menemään todennäköisesti enemmän aikaa ihmisten ja vähemmän aikaa tekstin kanssa kuin aiemmin. Saattaa siis olla, että reseptiikan kanssa rima tulee olemaan vähän matalammalla, tasolla ”erilaisia dippikastikkeita” 🙂 Mutta on tässä jo aika monta vuotta tehty töitä pääosin itsekseen himassa. Olen innoissani päästessäni kokemaan välissä jotain uutta. Kokkaamisen tarve ei ole muuttunut kuitenkaan mihinkään, joten toivon että tämä blogi voi seurata mukana uudessakin tilanteessa.
Epäsäännöllisyys tarkoittaa samalla myös sitä, että jos et tilaa jo uutiskirjettä, suosittelen sitä lämpimästi – silloin pysyt hyvin kärryillä jos täällä tapahtuu jotain 🙂 Oon viime aikoina kiinnostunut vähän laajemmin vegaanisesta kiinalaisesta ruoanlaitosta, joten mun suunnitelmissa on jatkaa sen (ja aasialaisten kasviskeittojen) parissa tässä talven mittaan.
Onnellista uutta vuotta! Tuokoon se mukanaan iloa ja valoa!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Korealainen tofupata soijapaputahnalla
Ainekset
- 2 dl kuivattuja soijapaloja
- 4 dl kiehuvaa vettä
- 1 rkl ruokaöljyä
- 1 sipuli ohueksi suikaloituna
- 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 4 cm pala inkivääriä hienonnettuna
- puoli rasiaa herkkusieniä viipaloituna
- 1 l kasvislientä
- 50 g voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1 punainen paprika suikaloituna
- 2 perunaa kuorittuna ja pilkottuna 2 cm-kokoiseksi kuutioksi.
- n. 2 dl paksoita tai kiinankaalta hienonnettuna
- 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 1 rkl seesamiöljyä
- 4 rkl korealaista doenjang-soijapaputahnaa
- 1,5 rkl korealaista gochujang-chilitahnaa
- 1 rkl sokeria tai vaahterasiirappia – maun mukaan
- 200 g kiinteää tofua kuutioituna
- 1 kevätsipuli koristeluun, hienonnettuna – vapaaehtoinen. Voit korvata seesaminsiemenillä.
Ohjeet
- Aloita laittamalla soijapalat likoamaan. Laita soijapalat kuumuutta kestävään kulhoon. Kaada kuuma vesi päälle. Jätä odottamaan.
- Paista seuraavaksi sipuli, mausteet ja sienet. Kuumenna öljy kattilassa keskilämmölle. Lisää sipuli ja kuullota n. 4 minuuttia, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää valkosipuli- ja inkiväärihake. Jatka paistamista 2 minuuttia. Lisää sienet ja paista vielä noin 3-4 minuuttia. Nosta kaikki hetkeksi sivuun. Jos olet keittämässä riisiä, laita se myös nyt keittymään.
- Valmista kattilassa seuraavaksi jauhosuurus. Sulata voi kattilan pohjassa ja lisää siihen mukaan jauhot. Sekoita. Kuumenna jauhoseosta keskilämmöllä, kunnes jauhot alkavat vähän ruskistua. Lisää sitten kasvisliemi hitaasti mukaan, koko ajan sekoitellen.
- Lisää aiemmin paistamasi kasvikset sekä uudet kasvikset – paprika ja hienonnettu paksoi. Lisää myös soijapalat – voit lisätä myös lopun turvotusvedestä mukaan. Lisää mukaan myös mausteet: soijakastike, seesamiöljy, doenjang, gochujang ja sokeri. Anna seoksen kuplia keskilämmöllä. Tarkista maku, ja lisää mausteita oman fiiliksen mukaan.
- Keitä pataa, kunnes perunakuutiot ovat kypsiä – noin 10 minuuttia. Jos pata näyttää liian sakealta, lisää vähän vettä mukaan.
- Lisää lopuksi tofukuutiot mukaan ja sekoita. Nosta tarjolle. Tarjoa hienonnetun kevätsipulin kanssa.