Tuliset perunat wokissa & sichuanilainen kuivamauste (’hot and numbing’)

perunat wokissa

Kiinalaiset wokissa paistetut perunat on ollut minulle yksi tämän kesän parhaista ruokalöydöistä. Reilusti maustetut paistetut wokkiperunat ovat tulisen ruoan ystävän unelmaruokaa. Wokkipannun sijaan ohjeen voi tehdä myös paistinpannulla tai muurinpohjapannulla. Tämä perunalisuke on suosittu katuruoka etenkin Sichuanissa. Resepti on vegaaninen ja gluteeniton.

Heinäkuussa kokkasin paljon erilaisia perunaruokia. Yksi suosikkikokeiluistani silloin olivat wokkiperunat intialaiseen tyyliin maustettuna. Maku oli niin kiva, että puolisonikin innostui aiheesta, ja päätyi kokkaamaan näitä maustettuja perunoita. Perunat maustetaan sichuanilaiseen tyyliin ’hot and numbing’ -tyylisellä kuivamausteella. Myös tämä ohje pohjaa J. Kenji Lopez-Altin reseptiikkaan.

Myös tätä Lopez-Altin ohjetta fiilistelin vasta: Agedashi tofu

Sichuanilainen kuivamauste

Reseptissä valmistetaan sichuanilainen mausteseos. Resepti vaatii hyvin varusteltua kuiva-ainekaappia, mutta mitään tosi erikoista ainesosaluettelosta ei kuitenkaan löydy. Tähtianiksen ja sichuaninpippurin metsästäminen on oletettavasti se kaikkein eksoottisin osa.

Tästä maustereseptistä tulee kuivamaustetta enemmän kuin mitä perunoiden ohje vaatii. Ylimääräinen mauste sopii hyvin laajasti eri ruoille, jotka kaipaavat vähän poltetta.

Sichuanilainen kuivamauste sopii esimerkiksi:

  • Uunijuureksille tai -kasviksille (ripottele päälle paistamisen jälkeen)
  • Paistetulle tofulle (lisää paistamisen loppuvaiheessa)
  • Friteeratuille tai öljyssä paistetuille kasviksille tai juureksille (ripottele päälle paistamisen jälkeen)
  • Popcornille (sekoita mauste pieneen määrään voita ja sekoita paahdettuihin popcorneihin)

Teimme itse kuivamaustetta varastoon kolminkertaisen satsin. Ainakin popcornien kanssa se sopi erinomaisesti. (Pitää vain muistaa pestä kädet syönnin jälkeen!)

Wokattujen perunoiden kanssa tarjolle sopii taas esimerkiksi:

Kuvan perunoista puuttuvat seesaminsiemenet, jotka kuuluvat maustereseptiin. Syytän The Wok -kirjassa ollutta painovirhettä. (Resepti oli korjattu versiossa, joka julkaistiin NYT Cookingissa.) Oikein hyvää tuli myös ilman seesaminsiemeniä.

Kiinalaiset wokkiperunat – näin teet

  • Reseptissä perunat keitetään aluksi kokonaisina miedosti suolatussa vedessä. Paistoaika on 15 minuutin luokkaa. Pidä huolta, ettet ylikeitä perunoita!
  • Jos perunat tuntuvat todella isokokoisilta, voit halkaista ne keittämisen jälkeen ja paistaa puolikkaina.
  • Maustesirote tehdään sillä aikaa kun perunat keitetään.
  • Seuraavaksi öljy kuumennetaan pannussa. Tässä reseptissä öljyä tulee pannun pohjalle reilusti, n. 2-3 cm pohjasta. Kun öljy on sihisevän kuumaa, perunat heitetään sekaan.
  • Kun perunat ovat paistuneet muutaman minuutin, keskelle tehdään kolo ja mukaan lorautetaan vähän lisää öljyä. Mausteet heitetään siihen ja perunat sekoitetaan.
  • Annosta paistetaan kuumalla pannulla vielä hetki, n. minuutti, kunnes tuoksu on reilusti aromaattinen.
perunat wokissa

Näihin perunoihin tarvitaan siis kaksi reseptiä. Näistä ensimmäinen on paistettujen perunoiden yleisresepti ja toinen sichuanilainen kuivamauste.

Jos haluat piristää sähköpostilaatikkoasi resepteillä, niin tilaa tämän blogin postitukset suoraan meiliisi tästä:

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Jos taas pidät sichuanilaistyylisestä ruoasta, tsekkaa myös nämä kasvisruokareseptit:

Iloa kokkaamiseen! Jos kokeilet reseptiä, kommentoi alle miten sujui! 🙂

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Perunat wokissa

Wokatut perunat, johon sopivat monet eri mausteet
Annoksia 4 annosta

Ainekset

  • 1 kg pienehköjä perunoita esimerkiksi kesäperunoita
  • suolaa keitinveteen

Paistamisen aikana

  • 4 rkl neutraalia ruokaöljyä esim. rypsiöljy tai auringonkukkaöljy
  • 4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 sipuli hienoksi kuutioituna, tai 2 kevätsipulia
  • 2-3 rkl mausteita ks. resepti alla

Koristeluun

  • 3-4 oksaa lehtipersiljaa hakattuna, vapaaehtoinen

Ohjeet

  • Keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä. Uusilla perunoilla tämä kestää n. 15 minuuttia. Tarkista veitsellä, että perunat ovat varmasti kypsiä – kokeile suurimmasta perunasta. Varo ylikypsentämästä. Valuta perunat lävikössä kun ne ovat valmiit.
  • Hienonna 1 sipuli ja 3-4 valkosipulinkynttä.
  • Kuumenna wokkipannu tai paistinpannu ja lisää siihen 3 rkl öljyä. Lisää keitetyt perunat. Paista perunoita koko ajan sekoittaen kunnes ne ovat ruskistuneet, tässä menee noin 4 minuuttia.
    perunat paistamisen alussa
  • Kaavi wokpannun keskelle kolo. Laita siihen 1 rkl öljyä. Lisää siihen seuraavaksi sipuli, valkosipuli ja kuivamausteet. Kuumenna, kunnes sipuli ja valkosipuli ovat ruskistuneet, noin 15 sekuntia. Sekoita perunoiden sekaan ja paista vielä noin 15 sekuntia.
  • Ota pannu pois liedeltä. Jos käytät yrttejä, lisää ne nyt mukaan. Siirrä annoskulhoon.

Lisätietoa

Voit käyttää tähän erilaisia kuivamausteita. Alla yksi idea.
hot and numbing -perunat
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Sichuanilainen kuivamauste (’Hot and numbing’)

Tulinen mausteseos, joka sopii monenlaisille paistetuille kasviksille ja uunijuureksille.
Liedellä 10 minutes

Välineet

  • sähköinen maustemylly tai mortteli mausteiden jauhamiseen

Ainekset

  • 2 tl sichuaninpippuria (punaisia) vain punaiset osat, koista mustat siemenet ja oksanpalat
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 kokonainen tähtianis
  • 1 tl valkopippuria (kokonaisia)
  • 2 tl juustokuminan siemeniä
  • 2 kokonaista kuivattua chiliä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 2 rkl seesaminsiemeniä

Ohjeet

  • Yhdistä sichuaninpippuri, fenkolinsiemen, tähtianis, valkopippuri ja juustokuminan siemenet. Paahda niitä kuivalla pannulla keskilämmöllä kunnes ne ovat aromatisoituneet, noin minuutin ajan.
  • Lisää joukkoon kuivatut chilit ja jatka paistamista vielä noin toisen minuutin ajan. Nosta seos hetkeksi lautaselle jäähtymään.
  • Jos seesaminsiemenet eivät ole paahdettuja, paahda ne tässä välissä kuivalla pannulla, noin minuutin ajan.
  • Kun ensimmäisessä erässä paahdetut mausteet ovat vähän jäähtyneet, jauha ne maustemyllyssä tai morttelissa. Lisää suola, sokeri ja kasvisliemijauhe. Jatka, kunnes mauste on sopivan hienojakoista. Lisää seesaminsiemenet jauhamisen loppuvaiheessa. Jauha vielä ihan vähän, mutta nämä siemenet saavat jäädä aika karkeaksikin.
  • Lusikoi mauste purkkiin. Säilytä sitä huomeenlämmössä pimeässä maustekaapissa. Mauste säilyy hyvänä noin vuoden ajan. Haista maustetta ennen käyttöä,

Lisätietoa

Jos käytät MSG:tä, voit korvata kasvisliemijauheen 0,5 tl :llä suolaa ja 0,25 tl:llä msg-jauhetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *