Tällä kertaa mennään leivonnan puolelle. Nämä kaura-rusinakeksit ovat todella herkullisia, eivätkä ne ole liian makeita. Yleisfiilis on turvallinen ja kotoisa, kekseissä on tosi kiva suutuntuma. Leivoin näitä nyt ennen pahimpia kesähelteitä – ajattelin, että kesäreissuille on mukava ottaa mukaan pari itsetehtyä keksiä valmiiden välipalakeksien sijaan. Nämä keksit ovat myös lapsen suosikkikeksejä, ja hän nautti niitä kylmään maitoon dipattuna.
Mulla alkoi nyt lomat, ja ajattelin, että nämä keksit sopivat lomanalku-tunnelmiin enemmän kuin hyvin. Joskus sitä haluaa saada tunteen siitä, että elämä on hanskassa, kaikki on vakaalla pohjalla ja kaaos kaukana. Sellaisina hetkinä kaura-rusinakeksit ovat täydellistä kokattavaa. Valmista keksiä puraistessaan sitä saattaa alkaa itsekin uskoa omaan illuusioonsa. Ei pidä väheksyä leipomiseen liittyvää taianomaisuutta 🙂
Joten kaaoksesta en puhu siis tällä erää mitään! Menin tänään muistuttamaan lasta siitä, että Linnanmäki on olemassa. Sen jälkeen hän ei ole saanut paikkaa pois mielestään. Joten omissa suunnitelmissani ensi viikolle on pyörähtää ainakin siellä sen ilmaislaitteissa. Ja syödä hattaraa. Tärkeitä asioita.
Resepti on Georgina Haydenin kirjasta Stirring slowly. Se on hänen ensimmäinen keittokirjansa. Ohjeessa käytetään mantelivoita, mutta koska en itse pidä koskaan mantelivoita kaapissa, joten korvasin tämän helpostilähestyttävämmällä versiolla. Rakastan Haydenin tuoretta Nistisima-keittokirjaa – siitä on kokattu paljon – mutta nopean selailun perusteella oli tässä hänen ensimmäisessä kirjassakin paljon hyvää. Monet resepteistä ovat ihanan helposti kokattavia: tämä on niitä keittokirjoja, joista voi kuvitella kokkaavansa jotain arki-iltanakin. Otin ohjelmistoon testata ainakin yhtä reseptiä kirjasta loman aikana – mutta en aio ottaa mitään paineita asian kanssa 🙂
Mukavaa uutta viikkoa!
Kaura-rusinakeksit maapähkinävoilla
Ainekset
- 175 g kaurahiutaleita
- 150 g vehnäjauhoja tai grahamjauhoja
- ripaus maldon-suolaa
- 1 tl jauhettua kanelia
- 1 tl leivinjauhetta
- 125 g voita huoneenlämpöisenä
- 75 g maapähkinävoita
- 300 g demerara-sokeria
- 2 munaa
- 100 g rusinoita
Ohjeet
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Aloita keksien valmistaminen laittamalla 100 g kaurahiutaleita blenderiin ja jauha tasaiseksi. (Jos sinulla ei ole blenderiä sopivasti käsillä, voit jättää tämän tekemättä.) Jätä loppuosa kaurahiutaleista odottamaan.
- Sekoita yhteen jauhettu kaurajauho, vehnäjauho, suola, kaneli ja leivinjauhe. Jätä odottamaan.
- Vaahdota voi ja maapähkinävoi kuohkeaksi. Lisää mukaan munat ja vaahdota noin 3-4 minuutin ajan. Lisää sitten joukkoon jauhoseos, rusinat sekä loput kaurahiutaleet. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
- Ota kaksi tai kolme uuninpeltiä ja laita niille leivinpaperit. Tee kekseistä pieniä palloja (noin pingispallon kokoisia) ja paina niitä vähän lyttyyn. Jätä keksien väliin ainakin 3-4 cm. Paista n. 11-12 minuutin ajan, kunnes keksit alkavat saada kultaista väriä. Jätä paistetut keksit pelleille noin viideksi minuutiksi pelleille. Nosta sitten pois, ja anna niiden jäähtyä ritilällä ennen tarjoilua.