Nuudelisalaatti on erinomainen retkieväs tai nopea lounasruoka. Nopea aasialainen evässalaatti toimii hetkinä, kun valmisteluaikaa ei ole paljon. Kasvikset ja pavut tuovat taiwanilaiseen lounassalaattiin kivasti raikkautta. Pähkinäinen kastike sekoitetaan mukaan juuri ennen tarjoilua. Alle vartissa valmistuva salaatti toimiikin erinomaisesti lounasrasiassa. Resepti on vegaaninen.
Rakastan periaatteessa sitä, että kun lähtee jonnekin lapsen kanssa reissuun, niin sinne ottaaomat eväät mukaan. Tällöin on todennäköisempää, että reissuun lähtö ei jää taloudesta kiinni ja saa syödä sellaista ruokaa, mistä tykkää. Kokkasin tätä joku aika sitten kun kävimme Heurekassa.
Lapsi piirsi matkalla myös AI-avusteisen kuvan kissasta:
Lähtövalmistelut – Joskus ihan yhtä tuskaa
Elo- ja syyskuun viikonloppuina on tullut kierreltyä jonkin verran lähiseutujen nähtävyyksiä läpi. Listalle ovat kuuluneet Heurekan ohella Korkeasaari, Suomenlinna ja Luonnontieteellinen keskusmuseo. Kaikkia näitä paikkoja yhdistää se, että niissä on eväidensyöntipaikka. Ja nähtävää sen verran, että matkan aikana pitää vähän miettiä syömistä.
Inhoan sitä, kun tuollaisessa paikassa joutuu nälkäisenä miettimään nälkäisenä että mitä sitä söisi. Varsinkin, jos päätyy jonnekin lähiseudun kahvilaan tai ravintolaan, ja huomaa, että kaikki vaihtoehdot ovat kalliita eivätkä edes omaan makuun. Usein menen eväissä joko ”hummusta ja kasviksia” -yhdistelmällä, voileivillä, hedelmäviipaleilla tai karjalanpiirakoilla ja banaanilla. Joskus on kuitenkin kiva ottaa mukaan ruokaa, joka tuntuu kokonaiselta aterialta.
Periaatteessa monet ateriat toimivat eväinä. Tällöin tulee kuitenkin eteen tulee uusi ongelma. Lähtöön valmistelu aiheuttaa helposti paljon riitoja ja stressiä, varsinkin lapsiperheissä. (”Minä en ha-lu-a mennä mihinkään” & ”tuliko ne hanskat mukaan päiväkodilta, ai ne on märät vielä” & ”nyt lopetetaan se ryhmä haun katsominen”) Kukaan ei halua, että tällaisina hetkinä joku sanoo, että okei, teen jotain evästä, mutta tässä kestää sitten ainakin puolisen tuntia.
Toinen samanhenkinen ihana retkinuudelisalaatti on vietnamilainen nuudelisalaatti
Ratkaisu: helppo aasialainen nuudelisalaatti
Nämä lounasnuudelit valmistuvat nopeasti, noin 10 minuutissa. Ne tarjotaan kylmänä. Joten jos haluat ennakoida, ne voi tehdä jo edellisiltana kaappiin odottamaan. Mutta nämä on helppo kokata muun aamupalavalmistelun yhdeydessäkin.
Tähän tulee kasviksina porkkanaa ja kurkkua raastettuna. Tähän toimisi hyvin myös pieni määrä ohueksi suikaloitua kaalia. Joissain ohjeissa täytteisiin tulee myös keitettyjä tai paistettuja munia. Nuudeleissa voit käyttää omaa suosikkivehnänuudelilajikettasi, esimerkiksi täysjyvävehnänuudeleita.
Mulle nämä salaatit ovat myös niitä tilanteita, jolloin pääsen hyödyntämään sitä kaikkein pienintä muovirasiaa, mitä kotoa löytyy. Tarjollepano ennen sekoittamista näytti repussaolo-hölskytyksen jälkeen tältä:
Reseptin taustalla oleva ohje on Ching-He Huangin ”Ching’s Everyday Easy Chinese” -keittokirjasta, pienillä muutoksilla. Ching kertoi keittokirjassaan siitä, miten hän ryhtyi pyörittämään omaa nuudelibisnestään. Ching kertoo, että oli ollut vaikeaa vakuuttaa brittejä kylmien nuudeleiden herkullisuudesta. Argumenttina hänellä oli, että jos olemme tottuneet ajatukseen kylmistä pastasalaateista, niin nuudelit ovat sama asia vähän toisessa muodossa. Ajatuksessa on hyvin paljon järkeä.
Jos pidät maapähkinänuudeleista, tsekkaa myös nämä:
Aurinkoista viikonloppua!
Retkinuudelit – Taiwanilainen liang mian
Ainekset
- vehnänuudeleita kaksi kiekkoa
- 1 rkl seesamiöljyä
- puolikas kurkku raastettuna
- 2 porkkanaa raastettuna
- iso kourallinen pakastepapuja, edamepapuja tai pavunversoja vapaaehtoinen, pakastepavut mikrossa sulatettuna jos tarjoat ruoan heti
Kastike
- 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 2 rkl kiinalaista seesamitahnaa tai maapähkinävoita tai tahinia: katso vinkki alta
- 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 tl vaahterasiirappia
- 1 tl chilikastiketta esim. sichuanilaista chiliöljyä tai srirachaa
Ohjeet
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuivaa nuudelit vielä huolella. Lorauta päälle seesamiöljyä ja sekoita, jotta nuudelit eivät tarttuisi toisiinsa.
- Sekoita isossa kulhossa nuudelit, raastettu kurkku ja porkkana sekä pavunidut tai pakastetut pavut. Purkita rasiaan.
- Sekoita kastikeainekset odottamaan. Jos teet annoksen retkelle, pakkaa kastike erilliseen rasiaan tai minigrip-pussiin.
- Jos syöt annoksen kotona, laita annos jääkaappiin viilentymään 15 minuutiksi. Sekoita kastike ja nuudelit juuri ennen tarjoilua.
- Jos otat annoksen mukaan, pidä nuudelit ja kastikkeen erillään ja sekoita ne yhteen juuri ennen tarjoilua.
Lisätietoa
- Voit korvata kiinalaisen seesamitahnan joko 1 rkl maapähkinävoita & 1 rkl tahinia -yhdistelmällä. Tai ainoastaan tahinilla tai ainoastaan maapähkinävoilla.
- Jos kastikepurkki puuttuu, voit kaataa kastikkeen jo valmiiksi nuudeleiden sekaan. Tämä vähentää vähän nuudelisalaatin raikkautta, mutta lopputulos on edelleen tosi jees.
- Jos teet tämän eväiksi muutama tunti ennen syömistä, voit lisätä pakastepavut suoraan pakkasesta. Tällöin ne ehtivät sulaa ennen tarjoilua ja viilentävät annosta matkan varrella.
- Voit koristella annokset chilijauheella.
Aah, kuinka vesi herahtikaan kielelle.
Nuudelisalaatti on kyllä noilla aineilla super herkullista syötävää.
Kiva kuulla, kiitos! Tässä reseptissä oli kaikki kyllä kivasti kohdillaan. Kokeilin vasta myös toista nuudelireseptiä, joka oli sekä vaikeampi tehdä, eikä maku ollut läheskään niin hyvä. Eli joskus yksinkertaiset jutut vaan toimii 🙂 Hyvää viikonloppua!