Venezualalaiset arepat / Helppo resepti ja täyte-ideoita

Maissijauhosta tehdyt arepat ovat nopeita ja helppoja tehdä. Voit täyttää ne monilla eri kasviksilla, juustolla, ranskankermalla ja chilikastikkeilla. Tämä venezualalainen herkku on jäänyt Suomessa ihan liian vähälle huomiolle. Fiiliksessä on paljon samaa kuin tortilloissa. Jos siis haluat ilahduttaa seuruettasi verrattain vähällä vaivalla, suosittelen lämpimästi näiden tekemistä.

Samantyyppisiin fiiliksiin sopivat myös:

Masarepa ja kadonneen masa harinan metsästys

Arepoilla on yksi tärkeä etu suhteessa kotitekoisiin maissitortilloihin. Näihin käytettävää maissijauhoa myydään lähestulkoon kaikissa afrikkalaisissa, amerikkalaisissa ja aasialaisissa kaupoissa. Tämä maissijauho kulkee masarepa-nimellä, pussissa lukee isolla p.a.n. Monet kaupat myyvät jauhosta sekä valkeaa että keltaista versiota. Voit käyttää tähän kumpaa vain. Itse suosin keltaista maissijauhoa.

Masarepa-jauhoja ei voi korvata polentajauhoilla eikä maizenalla. Ne ovat eri asia.

kasvisarepat

Olen haaveillut viime aikoina siitä, että olisi ihana tehdä maissitortilloja. Mutta niihin vaaditaan niitä pahuksen masa harina -jauhoja! Masa harina -jauhoissa käytetty maissi on nikstamalisoitu eli liotettu kalkkikivessä tai etikassa. Prosessi parantaa maissijauhojen ravintosisältöä.

Guatemalassa nikstamaloitiin maissia jo 1500 eaa, mutta tekniikka ei levinnyt aikana Latinalaisen Amerikan ulkopuolelle (kolonialistit eivät olleet hirveän kiinnostuneita siitä, mitä amerikkalaiset voisivat opettaa heille). Ilman nikstamalointia maissi on liian yksipuolinen toimiakseen pääasiallisena ravintoaineena, ja ihminen voi saada pahat puutostilat jos hän syö yksipuolisesti vain sitä.

arepat

Mutta mistä näitä masa harina -jauhoja sitten saa? Ei lähestulkoon mistään, ei ainakaan vuonna 2022. (Oletan, että ainoa paikka Suomessa, mistä masa harinaa voi saada, on Dos Tecolotes Hakaniemessä.) Jauhoja ei löydy Prisman valikoimista. Citymarketin verkkokaupassa sanottiin että Tapiolassa ja Vuosaaressa saattaa olla ”Maza Real Blueta” 10 euron hintaan. Eli aika vähän on paikkoja ainakaan livenä tarjolla. Googlailemalla löytää mainintoja jostain kymmenen vuoden takaa, joissa sanotaan että kyllä niitä jauhoja löytyy – mutta kaikista näistä maininnoista on jo aikaa.

Uskon, että en ole masa harina -turhautumiseni kanssa yksin. Katsoin joku aika sitten jakson Sohvaperunoita, joissa kerrottiin Soilen etsineen maissitortilloissa vaadittuja jauhoja pitkin Lapin maita ja mantuja – turhaan! Jos siis joku tietää, mistä löytää masa harina -jauhoja, niin saa vinkata asiasta kommenteissa 🙂

Tällaiset haasteet saavat arvostamaan entistä enemmän helppoja vaihtoehtoja, kuten hyvin saatavilla olevia p.a.n -jauhoja, joiden hinta on nykyisin jotain neljän euron luokkaa (vrt. masa harinan 10 euroa). Pussista saa monet lätyt.

arepat

Arepat – täyteideoita

Itse tutustuin arepoihin puolisoni kautta, joka oli kokeillut niitä reissussa. Kesti muutaman vuoden, ennen kuin pääsin kokeilemaan niitä itse Espanjassa. Niissä arepoissa oli reilusti kastiketta, ja kädet tulivat syömisestä hyvin, hyvin sotkuun.

Tykkään itse tehdä kasvisarepoja niin, että täytteitä tulee muutamia erilaisia. Usein valitsen täytteisiin yhden kaikista seuraavista kategorioista.

Jotain kasviksia tai proteiinia:

 • Pavut eri muodoissa – esimerkiksi kahdesti paistetut pavut, frijoles refritos
 • Marinoidut / grillatut kasvikset, esimerkiksi munakoiso tai kesäkurpitsa
 • Paistettu tofu
 • Kasviskebab / vebabsiivut
 • Paistetut sienet
 • Tuore tomaatti

Jotain rapeaa ja kirpeää:

 • Punasipuli, joko hetken kuumassa vedessä olleena tai limellä marinoituna
 • Salaattiraaste, esimerkiksi jäävuorisalaatti
 • Limetillä ja suolalla maustettu kaaliraaste – mahdollisesti porkkanaraasteella täydennettynä – joka on odottanut hetken ennen tarjoilua

Jotain kermaista:

 • Avokado
 • (Vegaaninen) ranskankerma
 • (Vegaaninen) Juustoraaste
 • Muita mahdollisia juustonpaloja, esimerkiksi feta tai sinihomejuusto

Mutta jos haluat saada hyvän maku/aika -suhteen, niin pelkkä juusto, nokare ranskankermaa ja loraus chilikastiketta -yhdistelmä on oikea klassikko.

Paistovihjeitä arepoille

Gran Cocina Latina -kirjassa Maricel E. Presilla kirjoittaa, että jokaisella venezualalaisella tuntuu olevan oma näkemyksensä siihen, miten arepoja tulee tehdä. Tämä resepti noudattaa aika paljon pan-pussin kyljessä olevaa ohjetta 🙂 Tärkein asia, mihin kiinnittää huomiota, on nesteen oikea määrä. On tärkeää, että neste saa imeytyä n. 5 minuutin ajan ennen kuin aloitat paistamisen.

Kuvassa olevat arepat ovat puolisoni tekemiä, ja hän halusi tehdä ne aika pieninä (enemmän mahdollisuuksia täytteille) ja paksuina (helpompi leikata). Paistaessa on tärkeä pitää silmällä sitä, että arepat kypsyvät myös keskeltä: tasapainoilet paksuuden kanssa siis leikattavuuden ja kypsyyden välillä.

Jos teet lätyistä ohuempia ja jätät täyttämisen välistä, niin sinulla on lautasellasi pupusat, El Salvadorin kansallisruoka.

Venezualaiset arepat voi paistaa monin eri tavoin. Ne voi joko grillata, paistaa aluksi pannulla ja sitten uunissa, tai paistaa öljyssä molemmin puolin. Pannulla paistaminen on näistä yleisin. Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin herkullisia. Kuvanottokerralla ei huvittanut lämmittää uunia, joten nämä arepat oli paistettu uunissa.

Jos olet juhlavalla tuulella, tämän oheen sopii hyvin: paistetut plantaanisipsit

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Venezualalaiset arepat

Jos sinulla on p.a.n. -maissijauhoja, venezualaiset arepat ovat hyvin helppoja tehdä. Kolme eri paistotapaa.
Valmisteluun 10 minutes
Liedellä 20 minutes
Aikaa yhteensä 30 minutes
Annoksia 2 annosta

Ainekset

 • 2,5 dl maissijauhoja (p.a.n.)
 • 3 dl kuumaa vettä
 • 0,5 tl suolaa
 • 0,5-1 dl ruokaöljyä jos paistat arepat öljyssä

Ohjeet

 • Sekoita ainekset kulhossa yhteen. Sekoita ja vaivaa taikinaa käsin noin kahden minuutin ajan. Peitä keittiöpyyhkeellä ja anna taikinan turvota noin viiden minuutin ajan.
 • Jaa taikina osiin: 5-6 osaa, jos haluat isompia arepoja, ja 8-9 osaan, jos pidät pienemmistä arepoista. Pyöritä jokainen osa palloksi. Paina pallot lopuksi sopivan litteiksi. Omasta mielestäni hyvä paksuus on noin 2,5 cm, sillä silloin paistetut arepat saa leikattua hyvin auki. Mutta ne voi tehdä myös ohuempina, noin 1,5 cm paksuisina. Kun olet saanut kaikki arepat pyöritettyä, aloita paistaminen. Valitse seuraavista toivomasi valmistustapa.

Jos paistat arepat pannulla & uunissa

 • Kuumenna paistinpannu keskilämmölle, ja lisää siihen arepat. Jätä niiden väliin vähän tilaa – paista tarvittaessa arepat useassa erässä. Paista noin 4 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet kauniin kultaisen värin. Käännä, ja paista vielä toiselta puolelta, myös 6 minuuttia. Paista niitä sen jälkeen 150 asteisessa uunissa n. 15-18 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet kauniin kultaisen värin.

Jos paistat arepat öljyssä

 • Laita paistinpannulle öljyä, kunnes pannun pohja on kunnolla peittynyt. Kuumenna paistinpannua keskilämmölle. Paista arepat aluksi yhdeltä ja sitten toiselta puolelta, noin 6 minuuttia / puoli. Nosta arepat jäähtymään ritilälle, jonka alle on laitettu talouspaperiarkki. Paista loput, jos kaikki eivät mahtuneet ensimmäisellä kerralla pannulle.

Jos grillaat arepat

 • Öljyä grillipannua tai grillialustaa, jotta arepat eivät tartu siihen kiinni. Paista arepoja aluksi kovalla lämmöllä noin 3-5 minuuttia per puoli. Säädä sen jälkeen grillin lämpöä miedommalle, ja anna arepojen olla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Jälkimmäinen vaihe mahdollistaa sen, että arepat ovat sisältäkin kypsiä.

Lisätietoa

 • Jos taikina tuntuu pyörittelyvaiheessa repeävän liian helposti reunoilta, lisää mukaan vielä 1-2 rkl vettä.
 • Kun arepat ovat vähän viilenneet, leikkaa ne puoliksi ja täytä makusi mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *