Paistetut perunat kuin lapsuudessa

paistetut perunat

Nämä paistetut perunat lähtivät kyllä nyt vakkarikäyttöön! Yksinkertaisessa perunareseptissä lähdetään raaoista perunoista, jotka viipaloidaan ohuiksi ja paistetaan sitten rasvassa ihanan pehmeiksi ja rapeiksi. Mukaan voi lisätä haluamaansa proteiinia, tällä kerralla se oli vöneriä. Maku on pehmeä ja täyteläinen. Helppo resepti valmistuu ilman kermaa. Jos käytät vegaanista voita, ohje on vegaaninen.

Tämä resepti on Olia Herculesilta, joka kertoo äitinsä pohtineen tämän reseptin yhteydessä sitä, onko kyseessä resepti ensinnäkään. Sillä tämähän on niin yksinkertainen ohje! Mutta Hercules oli sitä mieltä, että totta kai resepti on kirjoittamisen arvoinen. Olen hyvin iloinen hänen tästä valinnastaan. Tätä reseptiä ei tee mieli kutsua miksikään perunalisukkeeksi, sillä tämä annos on varmasti ruokapöydän tähti.

Lisukkeena tämän kanssa oli: sitruksinen kaalisalaatti

Ukrainassa tarvitaan edelleen apua: https://www.legacyofwarfoundation.com/

Raakana paistetut perunat pannulla

Olen hehkuttanut Herculesin uutta Home Food -keittokirjaa (ja reseptinkirjoitustaitoja) jo moneen otteeseen. Viimeksi mennäviikolla uuniperunoita kokatessani. Sille on taas kerran syytä. Hercules on sitä mieltä, että perunat pitää viipaloida ohuiksi käsin, ei koneella: ”Osa tulee todella rapeiksi kuin sipsit, osa muuttuu pehmeiksi, ja juuri se on tässä kaunista, tämä epäsäännönmukaisuus, erilaisten tekstuurien yhdistyminen.”

Suomalaisesta vinkkelistä tästä kirjoitustavasta (ja ruokahistorian vaalimisesta) tulee tosi paljon Mysi Lahtinen mieleen.

paistetut perunat

Paistetut perunat – varma klassikko

Perunathan eivät ole Suomessa mitään eksoottista herkkua. Joka viides suomalainen peruna tulee kotimaakunnastani Keski-Pohjanmaalta. Pipsa Possu -sarjan Perunakylä ja sen maskotti Herra Peruna sopisivat täydellisesti Kokkolaan. Olisi siis luullut, että tämä valmistustapa olisi ollut itselleni tosi tuttu. Mutta ei. Vaikka reseptin nimi viittaakin lapsuuteen, niin lapsuus tässä tarkoittaa Herculesin lapsuutta, ei omaani – ja nyt resepti toki kuuluu oman lapseni lapsuuteen.

Olen tottunut siihen, että raa’oista perunoista tehdään perunavuoka uunissa (mielellään kermaperunoina). Tai että keitetyt perunat paistetaan paistinpannulla paistinperunoiksi tai pyttipannuksi. Itse olen tehnyt joskus tulkintaa myös valmistamalla perunavuokaa keitetyistä perunoista. Mutta tämän reseptin kuvaamat paistetut perunat jotka tehdään keittämättömistä perunoista, eivät ole kuuluneet mulla valikoimaan ennen kuin löysin Herculesilta tämän reseptin.

paistetut perunat

Mistähän se johtuu? Juttelin äitini kanssa paistetuista perunoista, ja hän kertoi kokkaavansa niitä usein silloin, kun hän syö kahdestaan isän kanssa. Ehkä tämä valmistustapa on ollut omassa lapsuudessani harvinaista herkkua siksi, että tätä on vaikea tehdä massiivista määrää kerralla. Suurtaloushenkinen äitini teki mielellään perunoita yleensä useamman kilon kerralla, jotta ei heti tarvitsisi kokata neljälle lapselle uudelleen. Paistinpannun koko rajoittaa mahdollisuuksia tuplata annos – ohjeesta tulee 2-4 annosta mielenmaltista riippuen. Ohje on kilolle perunoita.

Lopputuloksessa ja fiiliksessä on muuten paljon samaa kuin tortilla espanolassa, varsinkin jos proteiini puuttuu.

paistetut perunat

Jos haluat tästä kokonaisen aterian, lisää mukaan jotain proteiinia. Näissä kuvissa se oli vöneriä, jota sattui olemaan sopivasti tarjouksessa. Aiemmilla kerroilla olen tehnyt tätä myös vebabilla, valutetuilla kidneypavuilla ja kasvismakkaralla. Oheen voi kattaa vaikkapa porkkanaraastetta, suolakurkkuja, etikkapunajuuria, kaaliraastetta ja hapankaalia – kaikki sentyyppiset sopivat erinomaisesti tämän kanssa. Tarjosin lapselle tätä ketsupin kanssa, ja hän nimesi ruoan uudeksi herkkuruoakseen. Hän on mietojen makujen ystävä, joten en ihmettele miksi.

Loppuun vielä mainos: jos haluat seurata tämän blogin kuulumisia helposti, tilaa uutiskirjeeni!

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Jos pidät perunoista, niin suosittelen tsekkaamaan myös:

Rentouttavaa viikonloppua!

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Paistetut perunat kuin lapsuudessa

Paistinpannulla valmistettavat herkulliset paistetut perunat. Kahdesta neljään annosta – tämä on niitä ruokia, joita voi syödä paljon.
Valmisteluun 15 minutes
Liedellä 30 minutes
45 minutes

Välineet

  • paistinpannu tai paistokasari ihannetilanteessa kannellinen

Ainekset

  • 1 kg perunoita kuorittuna
  • 2 keskikokoista sipulia kuorittuna
  • 50 g (vegaanista) voita
  • 2 rkl neutraalia ruokaöljyä
  • mustapippuria ja suolaa maustamiseen, oman maun mukaan
  • 1 paketti/pussi valutettuja papuja, vöneriä tai vebablastuja vapaaehtoinen

Ohjeet

  • Pese ja kuori perunat. Leikkaa ne pituussuunnassa keskeltä kahti. Leikkaa niistä sitten mahdollisimman ohuita viipaleita. Älä käytä mandoliinia – tuntuma on parempi, jos perunat ovat rapeudeltaan vähän erilaisia.
  • Leikkaa myös sipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
  • Kuumenna isossa paistokasarissa tai paistinpannulla öljy ja voi. Pannun olisi hyvä olla vähän keskilämpöä kuumemmalla ja voin sihistä kunnolla.
  • Lisää perunat ja hyppysellinen suolaa. Sekoita hyvin ja anna niiden ruskistua muutaman minuutin ajan. Kääntele sen jälkeen perunoita, ja anna niiden taas olla hetken ajan. Jatka tällä tavoin yhteensä 15 minuutin ajan.
  • Lisää sipulihake ja vähän lisää suolaa. Jatka paistamista, kunnes sipuli on vähän pehmentynyt, noin 5 minuutin ajan. Sipulin ei tarvitse muuttua ruskeaksi, läpikuultavuus riittää.
  • Jos käytät proteiinia, lisää se nyt mukaan. Madalla lämpöä vähän miedommalle ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia lisää. Lisää vähän vettä mukaan ja sekoita, jos paistos alkaa tarttua kiinni.
  • Tarkista perunoiden kypsyys maistamalla. Kun se maistuu kypsältä, kaikki on valmista. Lisää mustapippuria tai suolaa maun mukaan.

Lisätietoa

Hyvä lämpötila on vähän keskilämpöä kuumempi. Saatat joutua säätämään pannun lämpötilaa usean kerran paistamisen aikana.
Älä missään nimessä huuhtele perunoita pilkkomisen jälkeen, se poistaa tärkkelyksen, eikä ruoka olisi enää yhtään niin pehmeä. 
Jos lisäät joukkoon esimerkiksi vebabia tai vöneriä tai papuja, lisää ne mukaan paistamisen loppuvaiheessa. 

5 kommenttia artikkeliin ”Paistetut perunat kuin lapsuudessa

  1. Kyllä paistetut perunat aina tehty ensin keittämällä kypsennetyistä perunoista. Muutenkaan mitään kasviksia ei edes kannata pannulla paistaa, höyryttämällä paljon mehukkaammat ja maukkaammat tulee. Nuo paistetut perunat vaan poikkeus.

    1. Joo, se valmistustapa on mullekin tutumpi. Mutta kiva kokeilla välissä muutakin! Varsinkin kun ainakaan mulla jää harvemmin yli keitettyjä perunoita, joten tärkeä aines usein puuttuu.

  2. Minun äiti on tehnyt noita raaoista perunoista paistettuja pyttäreitä usein ja hän lisää joukkoon paistettua siankylkilihaa sipulin kanssa. Mausteena suolaa ja maustepippuria. On älyttömän hyvää eli tuo on hyvinkin vanha ja hyvä resepti joka on ollut minulla kauan käytössä. Minä laitan joukkoon välillä makkaraa ja myös valkosipulia.

  3. Kyllä minulle on tuttu ruoka lapsuudesta jo, Pappani (Isä) paistoi raakana perunaa eikä siihen mitään reseptiä tarvinnut. Itsekin teen silloin tällöin paistettuja raakoja lohkoperunoita!

    1. Kuulostaa herkulliselle! 🙂 Tämä on varmasti niitä ruokia, että kun kerran pääsee kärryille siitä, että näinhän se homma pelaa, niin sen jälkeen on tosi helppoa tehdä sitä uudelleenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *