
Nämä feta-kesäkurpitsapihvit ovat olleet tämän kesän oma hittireseptini. Pihvien maku on mukavan suolainen, suutuntuma mehukas ja rapea. Pihvien rapeuden salaisuus tulee siitä, että kesäkurpitsaraaste suolataan vähän ennen pihvien tekoa. Suolatun Raasteen annetaan odotella kaikessa rauhassa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen kaikki ylimääräinen vesi puristetaan pois. Herkullista!
Rytmi pitää ajassa kiinni
Mun kesäajan kokkaaminen tuntuu noudattavan samoja kaavoja ja mielitekoja vuodesta toiseen. Alkukesästä tekee mieli kokata kylmiä keittoja (ks. salmorejo) sekä vietnamilaista riisinuudelisalaattia. Heinäkuun aikana pitää tehdä ainakin kerran jonkinlainen hedelmäinen ruoka nektariineista (esimerkiksi nektariinisalsa) sekä fiilistellä varhaiskaalista tehtyjä salaatteja. Kesäsipulit houkuttelevat usein kokkaamaan jotain kesäsipulin varsista, kuten vaikkapa Dave Changin kevätsipuli-inkiväärikastiketta. Ja ainakin kerran kesässä pitää käydä Puhoksella ostamassa leipää, josta sitten kokataan fattoushia. Kesään kuuluu tietysti myös pakollinen grilli-fiilistely. Tänä vuonna olen innostunut kasvisvartaiden teosta, jossa suurin oivallus on kasvisten marinoiminen noin paria tuntia ennen grillaamista – otin mallia tästä hesarin reseptistä.
Jos seurataan tätä vuosikelloa, niin heinäkuun puolivälistä eteenpäin on aika tarttua kesäkurpitsaan ja perunoihin. Viime kesänä kokkasin sekä Alice Watersin perunasalaattia että oliivitapenadella maustettua perunasalaattia, jotka olivat molemmat tosi herkullisia. Tosi monena vuonna olen tehnyt kesäkurpitsasta salsaa – viime vuosina nämä säilöntähulluttelut ovat jääneet vähän vähemmälle.
Mutta näiden kaikkien keskeltä on puuttunut kuitenkin yksi kriittinen resepti: hyvänmakuinen ja luotettava resepti kesäkurpitsapihveille. Onneksi löysin kesän aikana tämän reseptin Özlem Warrenilta. Innostuin reseptistä niin paljon, että olen kokannut sitä jo kolmeen kertaan.

Sopii myös mökkiolosuhteisiin
Nämä kuvat ovat kerralta, kun kokkasin pihvejä mökkiolosuhteissa. Mökillä pihvien juustoksi valikoitui fetajuuston sijaan apetinan salaattijuustoblokki. Lisäsin juustoa harvinaisen reilusti – näissä kuvissa on siis enemmän juustoa kuin mitä reseptissä sanotaan. Se ei ole niin tarkkaa: tämä resepti onnistuu hyvin vähäisemmällä tai reilummallakin juustomäärällä.
Tarjoa pihvit valkosipulilla maustetun jugurtin kanssa. Silloin ne sopivat myös alkupalaksi. Jos haluat tästä pääruoan, tarjoa pihvit vihreän salaatin ja uusien perunoiden kanssa.
Warren ehdottaa, että reseptin voi tehdä myös uunissa. Tällöin koko taikina levitetään voideltuun uunivuokaan ja sitä paistetaan 180 asteessa noin 35-40 minuutin ajan. Paistoksen annetaan jäähtyä, kunnes se leikataan paloiksi. En ole kokeillut tätä versiota vielä itse, mutta lupaan kokeilla asiaa sitten, kun kodin lämpötila on taas alle 25 asteessa.

Aurinkoista viikkoa!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Feta-kesäkurpitsapihvit
Ainekset
- 3 kesäkurpitsaa keskikokoista, raastettuna
- 200 g fetajuustoa tai turkkilaista valkeaa juustoa
- 3 munaa rakenne rikottuna
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 1 sipuli raastettuna tai hienoksi hakattuna
- 3 kevätsipulia hienoksi hakattuna
- 3 valkosipulin kynttä hienonnettuina
- 1 pieni nippu tilliä hienonnettuna
- kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
- 1 tl chilirouhetta vapaaehtoinen
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- ruokaöljyä paistamiseen
Jugurttikastike
- 1 valkosipulinkynsi
- 250 g turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia
Ohjeet
- Laita kesäkurpitsaraaste siivilään ja ripottele suolaa päälle. Anna suolan imeytyä 15 minuutin ajan ja purista sitten kaikki ylimääräinen neste pois. Laita raaste isoon kulhoon.
- Odottaessasi kesäkurpitsaraasteen mehustumista valmista jugurttikastike sekottamalla valkosipuli ja jugurtti. Lisää suolaa maun mukaan ja laita jääkaappiin odottamaan.
- Sekoita jauhot ja munat yhteen erillisessä kulhossa. Murusta tähän kulhoon myös fetajuusto mukaan.
- Sekoita kaikki ainekset yhteen. Aluksi kesäkurpitsa, sipuli, kevätsipuli, valkosipuli, tilli, lehtipersilja ja chilirouhe. Lisää sitten mukaan jauho-muna-fetaseos ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Suolaa ei tarvitse lisätä kovin paljon, sillä sekä raasteessa että fetajuustossa on valmiiksi suolaa.
- Kuumenna öljy paistinpannulla. Öljyä on hyvä olla tasainen kerros pannun pohjalla (n. 1-2 cm). Ennen kuin alat paistamaan, varmista että öljy on riittävän kuumaa – pienen määrän taikinaa tulisi sihistä kun laitat sen paistumaan. Lusikoi taikinasta pieniä pihvejä pannulle. Kun lusikoit pihvejä, varmista, etteivät ne kosketa toisiaan. Paista n. 3 minuuttia per puoli, kunnes pihvit ovat kullanruskeita molemmilta puolilta. Nosta pihvit talouspaperilla vuoratun lautasen päälle. Jatka paistamista, kunnes koko taikina on käytetty.
- Tarjoa pihvit joko huoneenlämpöisinä tai kylminä, jugurttikastikkeen kanssa.